UEFA cere planurile federaţiilor pentru reluarea sezoanelor

970

UEFA a cerut ligilor europene de fotbal să prezinte, până cel târziu pe 25 mai, planurile de reluare ale competiţiilor domestice. Forul internaţional preferă ca federaţiile interne să ducă la capăt campionatul, nu să-l anuleze. Federaţiile care decid să nu reia sezonul vor fi nevoite ,,să explice circumstanţele particulare care justifică o oprire prematură şi să selecteze cluburile participante în sezonul 2020-2021 al cupelor europene pe baza meritului sportiv în competiţiile interne în sezonul 2019-2020“. Comitetul Executiv al UEFA se va reuni pe 27 mai pentru a hotărî posibilitatea reînceperii Ligii Campionilor şi a Europa League. Cele două competiţii intercluburi şi-ar putea găsi finalitatea în luna august. UEFA a precizat că va arăta înţelegere faţă de ligile care nu vor putea da un răspuns clar din cauza deciziilor guvernamentale legate de coronavirus.

Ajutor de 236,5 milioane euro
Cele 55 de federaţii membre vor primi, de la UEFA, 236,5 milioane euro pentru a amortiza problemele financiare cauzate de pandemie. Ajutorul este implementat prin programul HatTrick, ce permite derularea unor proiecte de dezvoltare a fotbalului la fiecare federaţie. Fiecare din cele 55 de foruri autohtone va primi câte 4,3 milioane de euro. Suma va fi folosită în funcţie de priorităţi pentru a face faţă „impactului negativ al coronavirusului asupra fotbalului la toate nivelurile“. De asemenea, reprezentanţii FIFA au declarat că vor pune la bătăie, pentru 2019 şi 2020, fonduri operaţionale în valoare de 150 milioane dolari. Suma este legată de programul Forward, lansat în 2016, care prevede ajutoare pentru toate federaţiile afiliate, cu suma totală de 1,746 miliarde de dolari în perioada 2019-2022.

LPF urmăreşte reluarea treptată a activității sportive
Liga Profesionistă de Fotbal a transmis un „Protocol de reluare a pregătirii centralizate tip cantonament cu circuit închis pentru cluburile din LIGA 1” către FRF, AFAN şi MTS, pentru ca acesta să poată fi luat în considerare la elaborarea documentelor ulterioare. Se urmărește reluarea treptată a activității sportive și numai în măsura în care aceasta se poate desfășura fără riscul infectării cu Covid-19 și în acord cu dispozițiile organelor statale. Acest document stabilește măsurile obligatorii pe care le vor aduce la îndeplinire cluburile membre ale Ligii Profesioniste de Fotbal cu ocazia reluării pregătirii centralizate.
Pe lângă protocolul prezentat, LPF a anunţat că susţine demersul ministrului Ionuţ Stroe, care a declarat că, la nivelul Guvernului, se va emite o ordonanţă care să fie aplicabilă pentru tot sportul românesc.„Tuturor ne e greu, înţeleg nerăbdarea unora pentru reluarea competiţiilor sportive, dar trebuie să fim cumpătaţi, trebuie să avem răbdare şi să acţionăm cu prudenţă. Să nu aveţi cumva impresia că sportul este un domeniu aparte, că este cumva ferit de această pandemie a coronavirusului. Toate aceste competiţii pe care noi ni le dorim reluate, dar nu este momentul oportun, vă spun sincer, noi lucrăm la acest scenariu, care să descrie şi faza de pregătire şi faza de competiţii, nu pot începe fără un cadru legal bine definit”, a spus, marţi, ministrul Tineretului şi Sportului.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here