Turiştii se vor informa şi în Parcul Coloanei Infinitului

163

IMG_7993Turiştii români dar şi cei de peste graniţe care vizitează municipiul Târgu-Jiu, în speţă operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, vor avea de anul viitor un nou punct de informare turistică. Acesta va fi situat în Parcul de la Coloana fără Sfârşit, şi se va alătura celui deja existent în Parcul Central.

Ideea aparţine primarului Florin Cârciumaru şi directorului Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, Ovidiu Popescu. Aceştia vor face toate demersurile pentru înfiinţarea unui punct de informare turistică cu un spaţiu de comercializare a suvenirurilor şi a materialelor de specialitate. coloana infinitului“Este vorba de un spaţiu pe strada Gheorghe Tătărăscu. Credem noi că soluţia pentru amplasarea acestui centru de vizitare ar fi dislocarea malului de pământ de lângă toaleta publică, şi construirea unui centru al cărui nivel superior să vină la nivelul Parcului Coloanei sau, chiar dacă depăşeşte puţin nivelul parcului, nu este deranjant. Vom îndepărta vegetaţia, se va excava, se va merge şi sub cota străzii, şi va începe construcţia centrului. O să studiem dimensiunile pe care le putem acorda centrului, dar cel mai sigur ştim că va fi în proximitatea Coloanei, foarte aproape de monument. Intrarea va fi de pe strada Gheorghe Tătărăscu”, a declarat Ovidiu Popescu.

Proiect aprobat de CL

Autorităţile au în vedere şi amenajarea unor parcări pentru autocare, pe una dintre benzile străzii Ghe. Tătărăscu şi chiar cu o extindere pe Calea Bucureşti. Paşii ce vor fi urmaţi este de a introduce proiectul în şedinţa lunară de Consiliu Local, de a trece de avizele comisiilor, astfel că, până la sfârşitul acestui an, se va putea organiza concursul de proiecte, ce va fi o provocare pentru arhitecţi să ofere cea mai bună soluţie de construcţie a Centrului de vizitare de la Coloana Infinitului. “În scenariul cel mai optimist, în urma alegerii unui proiect ce urmează a fi implementat, vom identifica sursele de finanţare şi sper ca în 2012 să putem începe construcţia. Vom încerca să afectăm cât mai puţin bugetul local, dar mă bazez şi pe posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru acest proiect şi pe posibilitatea de a obţine donaţii sau sponsorizări”, a precizat directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.

27 octombrie, Ziua Coloanei

Proiectul va avea mai multe utilităţi, printre care şi o expoziţie permanentă de fotografie, donată autorităţilor de la Târgu-Jiu de către Sorana Georgescu-Gorjan. Fotografiile sunt realizate după clişeele originale din arhiva personală a familiei Gorjan, de la tatăl Soranei, prieten devotat şi partener al lui Brâncuşi în lucrarea Coloanei. “Fotografiile vor putea fi admirate în data de 27 octombrie deoarece este considerată Ziua Coloanei fără Sfârşit. Vom marca această zi în care am invitat-o pe Sorana Georgescu-Gorjan la Târgu-Jiu pentru a prezenta expoziţia de fotografie. Evenimentul va aduce un plus de interes pentru publicul gorjean. Sunt fotografii care te emoţionează, care au o încărcătură sentimentală pentru că reuşesc să redea emoţia ridicării Coloanei”, a precizat Ovidiu Popescu. În acelaşi spaţiu cu expoziţia, va fi amenajat şi un punct de informare turistică ce va cuprinde materiale, publicaţii, broşuri, cărţi despre Coloana Infinitului. De asemenea, autorităţilor vor cere arhitectului care va prezenta cel mai bun proiect şi amenajarea unui spaţiu de relaxare pentru turişti.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here