Trei sindicate din Gorj, dezafiliate de Univers – Ambasadele străine şi Greenpeace sfătuiesc (rău) Guvernul Cioloş !

279

Întrunirea de la Piatra Neamţ a Federaţiei Univers s-a finalizat miercuri, trasându-se programul structurii pe anul viitor şi colaborarea cu Ministerul Energiei. Întâlnirea s-a bucurat de prezenţa a aproape 40 de lideri sindicali de la Gorj, în final chiar şi participanţii din partea SMEO şi a Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni redobândindu-şi dreptul la vot prin achitarea cotizaţiei restante, pe două luni de zile. Nu au scăpat însă de excluderea din Federaţiei, trei sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care au fost dezafiliate pentru că nu şi-au plătit cotizaţiile restante la Univers.

În situaţia aceasta se află Univers Jilţ Sud, Sindicatul Salariaţilor din ELCFU Motru şi Sondorul UEF Motru, ultimul având o scuză pertinentă, în sensul că acestui sindicat administraţia a refuzat să-i livreze în cont cotizaţia oprită membrilor sindicali.
În cadrul Consiliului Federal s-au abordat teme diverse, atât pentru lideri, cât şi pentru simplii membri de sindicat, fiind vizate modificările legislative din Codul Muncii, necreşterea salariului minim pe economie şi negocierea CCM-ului la nivel de CET Govora, pentru muncitorii externalizat din CEO. S-a discutat şi ca prin BNS, la nivel de Organizaţie Internaţională a Muncii, să se pună pe tapet şi articolul privind protecţia liderului de sindicat.

Numirea lui Ciobotărică, anunţată în plen
În plenul şedinţei, Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Univers, i-a informat pe cei prezenţi de recenta schimbare de la vârful CE Oltenia, dar şi de faptul că societatea are un manager interimar. Marciuc a subliniat astfel că sindicatele din CEO doresc o mai bună legătură cu Ministerul Energiei, cu noul ministru, fiind importantă legea exproprierilor, deoarece este o cerinţă ridicată de cărbune şi nu se poate înainta cu fronturile de lucru din lipsa exproprierilor.
O nouă întrunire la nivel de Federaţie Univers va avea loc anul viitor, în primăvară.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here