Trei gorjeni răpuși de tuberculoză

462

Tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. La nivelul județului Gorj, în primul trimestru al acestui an, trei persoane diagnosticate cu TBC și-au pierdut viața. În aceeași perioadă, în dispensarul TBC au fost confirmate 55 de cazuri noi, unul fiind la un copil de până în 14 ani.

La sfârșitul trimestrului I al anului în curs, 228 de gorjeni au rămas în evidențele Dispensarului TBC. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primele trei luni ale anului 2016 au fost confirmate 55 de noi cazuri de tuberculoză, unul fiind un copil de nici 14 ani. În aceeași perioadă, 12 gorjeni au fost readmiși în evidențele medicilor, tuberculoza recidivând. De asemenea, 103 persoane au fost scoase din evidențe, trei dintre ele decedând.
Medicii spun că în lupta împotriva tuberculozei sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii.

Statistici sumbre
TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin trei săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here