Transalpina, 3 săptămâni până la redeschidere! Nămeți de 3 metri!

1576

Deși la Târgu-Jiu și în alte zone din țară termometrele arată tot mai des peste 20 de grade Celsius ziua, la munte, pe Transalpina există în continuare nămeți de zăpadă care ajung și la 3 metri înălțime. A nins ultima dată săptămâna trecută, iar ninsorile viscolite din timpul iernii au format straturi succesive de gheață, care îngreunează foarte mult activitatea drumarilor. Aceștia estimează că mai au nevoie de vreo trei săptămâni pentru a redeschide traficul rutier, numărul șoferilor urmând să fie oricum unul redus dacă restricțiile de deplasare impuse de starea de urgență nu vor fi relaxate în perioada următoare. Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Bogdan Bratu, avansează data de 25 mai pentru redeschiderea circulației pe cea mai înaltă șosea din țară.
Pică într-o luni, dar e mai devreme decât anul trecut, când redeschiderea s-a făcut în iunie. Decizia pare să îl mulțumească până și pe Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din Rânca având pentru prima dată în ultimii ani cuvinte de laudă. Disputele sale cu fostul șef al drumarilor gorjeni, Ion Tudor, sunt arhicunoscute, acum el fiind mulțumit că deszăpezirea se face la timp și fără scandal. „Transalpina e mama turismului montan românesc și toată lumea se bucură să se poată circula pe ea. Dacă vine relaxarea după 15 mai în ceea ce privește restricțiile impuse de ordonanțele militare, cred că încet-încet vor reveni și turiștii în zonă. Suntem pregătiți să îi primim, ca întotdeauna. Cred că s-a văzut acum și din partea noastră, dar și a drumarilor că nu mai există acea răzbunare din anii trecuți, cu tam-tam-ul arhicunoscut.
Avem și un prefect care a înțeles situația și fără prea multe comentarii, plus demersurile noastre către Drumurile Naționale, au dus la această redeschidere fără tam-tam. Așa trebuia și altă dată să fie, nu acele mici neînțelegeri cunoscute de toată lumea. Probabil că noua conducere e mai pricepută sau mai pe felie”, a „înțepat” Pănescu.Dacă drumarii spun că mai au de lucru vreo trei săptămâni, crescătorii de animale din zonă speră ca traficul să fie redeschis mai repede. Ciobanii spun că trebuie să urce cu oile la munte pentru că la câmpie nu mai au ce să pască din cauza secetei prelungite, iar altă cale de acces spre stâne nu există în afara Transalpinei. Mărioara Băbu este băcița care pentru a ajunge la stână trebuie să meargă prin Vâlcea sau Petroșani pentru că pe acolo accesul e permis permanent spre Obârșia Lotrului. „Abia așteptăm redeschiderea, mai ales că anul acesta a nins mai puțin. Chiar dacă despre turiști nu poate fi vorba în condițiile actuale, consider că pentru noi, crescătorii de animale cu stâne pe Munții Lotrului, să nu mai fim nevoiți să ocolim sute de kilometri. Eu ca să ajung la stână lângă Obârșia Lotrului pentru documentația pe care trebuie să o depun la APIA trebuie să merg ori pe Valea Oltului ori prin Petroșani. În oricare dintre variante fac sute de kilometri în plus dus-întors. La câmpie e secetă și nu mai putem ține turmele acolo. Suntem obligați să venim mai repede cu ele la munte, dar dacă drumul e închis va trebui să facem ocol de sute de kilometri.”, a explicat băcița de pe Transalpina.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here