Tractor răsturnat pe un drum înclinat! Sarea și nisipul pentru deszăpezirea drumurilor din carierele CE Oltenia, la păstrare în depozite

336

Carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia dețin cantități suficiente de sare și nisip pentru a face deszăpezirea drumurilor interne circulate, și pe troiene, de mașinile unităților spre fronturile de lucru. Din păcate, nu la toate carierele CEO aceste produse au fost împrăștiate, în ultimele zile, pe arterele interne intens circulate, șefii de sectoare fiind acuzați, la mai multe, unități, că nu și-au făcut datoria în acest sens. De altfel, din lipsa folosirii acestui material antiderapant, la Cariera Lupoaia s-a întâmplat, vineri dimineața, un incident, un tractor fiind răsturnat într-un șanț, în timp ce urca o pantă pe care nu fusese aruncat material antiderapant. Din fericire, șoferul tractorului a scăpat cu viață în urma incidentului, el fiind doar ușor șifonat.

Încă din vara anului trecut, saci de sare și nisip au fost depozitați în magaziile unităților miniere ale CE Oltenia, pentru ca aceste materiale antiderapante să fie folosite, în sezonul rece, pentru drumurile interne. Din păcate, aceste materiale nu s-au utilizat, în aceste zile, la nevoie, în carierele din Motru, drept urmare la Cariera Lupoaia, în lipsa acestui material antiderapant, un tractor care tracta un grup de sudură, pentru o intervenție în incinta unității, a ajuns în șanț. Tractorul condus de un salariat nu a mai putut fi controlat la urcarea pantei, și la jumătatea acesteia s-a învârtit pe loc și s-a răsturnat în afara drumului. Din fericire, conducătorul utilajului încărcat a scăpat cu viață și fără răni serioase.

Fără vinovați
Cele petrecute, semnalate apoi conducerii unității, au impus acordarea unei atenții sporite drumurilor interne. Mari cantități de nisip și sare au fost apoi aruncate pe arterele rutiere din interiorul carierei motrene, dar nu a fost tras însă nimeni la răspundere pentru cele petrecute. “Șeful de schimb trebuia imediat să se autosesizeze și să împrăștie materialul antiderapant aflat în depozit, pe drumurile cu probleme. Nu a făcut însă asta! Există, de altfel, un mare dezinteres a celor responsabili cu această procedură de a asigura drumuri sigure în interiorul carierei, dar și siguranța angajaților. Asta cu atât mai mult cu cât pe acolo circulă zilnic și mașinile care transportă minerii spre fronturile de lucru. Acest incident minor putea avea consecințe extrem de grave, pentru care s-ar fi tras la răspundere penală cei vinovați. Până acum însă, conducerea carierei, deși sesizată, nu a luat nicio măsură de tragere la răspundere a celor vinovați”, a declarat, ieri, Nicu Bunoaica, lider de sindicat la Cariera Lupoaia.

Trei vagoane de praf, încărcate de lângă banda de cărbune!
Liderul sindical susține că aceasta nu a fost însă unica problemă de organizare pe timpul temperaturilor extreme care s-au înregistrat la această unitate minieră. Asta deoarece, la stația de livrare a cărbunelui, banda “I” care încarcă vagoanele a ajuns, vineri, să fie înfundată de praful de cărbune, care se depune urmare a înălțimii de la care este deversat cărbunele pe bandă. Oamenii care lucrează în zona concasării au fost nevoiți, pentru a asigura livrările, să dea continuu la lopată pentru a elibera banda, în timp ce utilajul închiriat care trebuia să facă această procedură era defect. “Sunt singur că acest utilaj este plătit ca funcțional la concasare, deși angajații care prestează la furnizarea de cărbune muncesc incredibil de mult, rudimentar, pentru a asigura fluxul de cărbune. Am realizat că problema nu poate fi rezolvată de conducerea unității, motiv pentru care am cerut ajutor la Sucursala Motru, mai exact la domnul Director Dobrițanu, acesta rezolvând imediat deficiența. S-a trimis un utilaj în zona concasării care a luat de pe lângă banda împotmolită, imaginați-vă, trei vagoane de praf de cărbune. Era imposibil ca acești salariați să poată face față, manual, la această situație, ignorată, din păcate, de către conducerea unității. Sâmbătă, muncitorii de acolo mi-au mulțumit pentru intervenție, angajații fiind mulțumiți că i-am ajutat să depășească problema apărută la concasare care era imposibil de rezolvat de către ei”, a completat Bunoaica.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here