Toamna se acutizează şi afecţiunile digestive

281

Afecţiunile digestive, de care suferă tot mai mulţi gorjeni, se reactivează toamna, atrag atenţia medicii. În ultima perioadă, numărul persoanelor care au ajuns la spitalele din judeţul nostru, după ce au suferit crize de ulcer sau sângerări digestive, a crescut considerabil comparativ cu lunile de vară.

Potrivit specialiştilor, ulcerul este o afecţiune cronică recidivantă, care apare mai ales toamna şi primăvara. Medicii spun că, în aceste două anotimpuri, boala ulceroasă se activează din cauza influenţei nervului vag, care mediază secreţia de acid clorhidric. Totuşi, spre deosebire de anii trecuţi, numărul persoanelor care ajung la spital cu boli ulceroase este mai mic. „Se poate spune că ne confruntăm cu mai multe cazuri de ulcer, toamna. Acest lucru poate fi şi din cauza influenţei nervului vag, care mediază secreţia de acid clorhidric. De asemenea, o cauză poate fi şi trecerea de la alimentaţia uşoară, de vară, bazată pe legume şi fructe, la cea de toamnă. De asemenea, şi alcoolul este unul dintre factorii ce favorizează apariţia bolii”, subliniază purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Recomandări pentru gorjeni
Simptomele caracteristice ale bolii ulceroase sunt durerile, arsurile, vărsăturile, mai ales cele cu conţinut acid. Durerea apare, de cele mai multe ori, în zona stomacului, dar poate să iradieze şi în spate sau în partea dreaptă a abdomenului. Medicii recomandă persoanelor care ştiu că au probleme digestive să consume mai multe produse lactate, cu excepţia brânzeturilor fermentate, să consume carne fără grăsime, în special de pasăre, şi să evite alimentele hiperacide şi fructele, cum ar fi perele, merele sau strugurii. „Întrucât bolile de stomac sunt mult mai active toamna, recomandăm gorjenilor să îşi ia tratamentul prescris de medicul specialist, să mănânce la ore fixe, să ţină regim alimentar, să renunţe măcar o vreme la fumat şi alcool, dacă este cazul, şi să evite stresul”, subliniază specialiştii DSP Gorj. S-a constatat, de asemenea, că stresul, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun sau administrarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi aspirina, indometacinul, ibuprofenul, diclofenacul, pot provoca ulcer.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here