Termocentrala Rovinari nu mai poate porni al treilea grup energetic

5886

Situație critică la SE Rovinari, termocentrală a CEO care funcționează, în general, la capacitate maximă. De două săptămâni, al treilea grup este oprit însă și nici nu mai poate fi repus în funcțiune pentru că nu mai are personal.

Deși sunt peste 3.000 de cereri de angajare, CE Oltenia blochează, practic, funcționarea companiei, neîncheind noi contracte de muncă. Și asta, în condițiile în care Guvernul a cerut mai multă energie în acest an de la termocentralele pe cărbune.

Asta e limita suportabilității
,,Noi mergem cu două grupuri, problema este că dacă dispecerul național sau compania vor cere mai multă energie., noi nu am mai avea cum să pornim al treilea grup. Sunt probleme mari la secția termomecanică, nu mai avem operatori în camerele de comandă, nu mai sunt operatori pentru turbine, cazan, generator… În schimb, se pune presiune în spatele oamenilor, așa încât un șef de tură să răspundă de două grupuri. În condițiile astea, el nu-și mai poate verifica instalațiile pentru că e obligat să rămână în camera de comandă, nu poate să plece de acolo ca nu are operatori. Oamenii mă sună și mă anunță că șefilor de tură le este teamă că pot să intervină accidente, avarii, chiar accidente care să le pună viața oamenilor în pericol. Au plecat mulți, disponibilizați sau pensionați. Situația nu e numai la Rovinari, primesc semnale din toate subunitățile, din toată zona de producție. Nu mai pot să facă grafic pe tură pentru trei grupuri. Lipsesc cel puțin câteva zeci de oameni. Atunci când termocentrala este solicitată să pornească al treilea grup, sunt solicitați oamenii, dar nici nu ai siguranța că îndeplinești acele sarcini, sunt sarcini suplimentare. Se merge la limita avariei. Toți ar trebui să spună lucrurile astea. Angajările sunt blocate sau se angajează cu țârâita sau pe pile. Fac un apel la conducerea companiei., începând de la minister până la directorat, să facă angajări în concordanță cu plecările din companie, fiindcă astfel, locurile de muncă sunt șterse. Energie mai multă cu oameni mai puțini asta e la limita suportabilității”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

CEO i-ar putea păstra pe salariații care se pensionează, dar nu vrea să-i plătească
,,Acum două săptămâni am mers cu trei din trei. Vin decizii de pensionare și sunt greu de înlocuit acești oameni. Dar, foarte interesant: compania spune că nu face disponibilizări, dar CEO este notificat de Casa de Pensie când un om are decizie de pensionare. Administrația îi desface acestuia contractul individual de muncă fără să-l întrebe dacă vrea să mai muncească în continuare… Și dacă îl întreabă, îi oferă un salariu mult mai mic și-l angajează la Minprest! Casa de pensii este obligată să anunțe angajatorul când un angajat are decizie de pensionare. Dar pe angajator, cum e CEO în acest caz, nu-l obligă legea să renunțe la acel om. Deci, i-ar putea păstra pe oameni. Care este scopul acestei practici? Că, pe de o parte se plâng că le pleacă oamenii iar dacă vrei să rămâi, rămâi dar cu un salariu mai mic. Cine mai vrea să rămână în aceste condiții? Cu asta ne confruntăm. La CE Oltenia e o politică de personal haotică, cel puțin în ceea ce privește zona de producție. Lucrez de 29 de ani, de aproape 30 de ani în termocentrala asta dar niciodată n-a fost mai greu ca acum. Nu s-a mai întâmplat așa ceva. Sunt peste 3.000 de cereri de angajare, sunt tineri care așteaptă să fie angajați, mai ales cei ai căror părinți sunt mineri sau energeticieni. Dar aceste angajări sunt blocate!”, a mai spus Manu Tomescu.
M.C.H.

7 COMENTARII

  1. Toată această debandada generalizată este de când a plecat domnul director Pisc și l-au pus pe politic pe habarnistul asta de Chirca . Toată ziua sta numai la cafele ,la mese și concedii cu barca prin Delta. Du-te Chirca de unde ai venit ,că s-a ales praful de termocentrală cu tine director. Nu ai nici o treabă cu exploatarea instalațiilor energetice și managementul unei termocentrale. Puneți oameni compententi ,nu tot felul de papagali pe criterii politice !

  2. Ba Chirca,turbina nu e motorul de la barca și cazanul nu e la „Cazanele Mici ” pe Clisura Dunării. Sef de tura pe două grupuri ,fochist și turbinist pe două grupuri ? Ce facem cu legea ? Ba ești prost ? Bă ești nebun ? Lasă dracu angajările de tot felul de fufe prin birouri și paravane prin Minprest. Termocentrală are nevoie de oameni pregătiți în producție. Toată centrala vorbește că te ți numai de abuzuri și de trafic de influență. Lasă că dreptatea o face justiția pentru cei ca tine….

  3. Bravo Manu !Ești singurul care ne apără și spune lucrurilor pe nume. Au început să ne amenințe șefii de secție prin centrala sa muncim pe două locuri de munca fara respectarea legislației muncii și fără decizii pe locurile de munca ,că pe niște sclavi. De când e Chirca director numai abuzuri asupra salariatilor.Oamenilor le este frica sa mai intre în instalație ,datorita lipsei de personal calificat și investiții în instalații. Daca comentezi te amenință ca te dau afara sau că îți schimbă locul de munca. Nu se mai face pregătire profesională cum se făcea pe toate locurile de munca. Șefii de tura sunt speriați și le este imposibil sa coordoneze activitatea pe locurile de munca cu salariați nepregătiți profesional,dar nu-i asculta nimeni. Sunt amenințați permanent. S-a ajuns prea departe cu aceste abuzuri ale conducerii. Pisc știa să organizeze foarte bine activitatea în termocentrală.Era un om cinstit și drept,nu ca nărodul asta de Chirca. Sa se verifice de către autorități toate aceste abuzuri, angajările făcute de Chirca și toate avansările făcute de acesta. Sa se verifice toate graficele de tura și dacă salariații au decizie pe locurile de muncă și CIM semnat pe locul de munca unde lucrează. La Termocentrală Rovinari s-a ajuns prea departe cu aceste abuzuri și fărădelegi comise împotriva salariaților. Doamne ferește de avarii grave și pierderi de vieți omenești,din cauza incompetenței acestui trepăduș ajuns director numit politic sa distrugă cea mai buna termocentrală din CEO.

  4. Naibii știe cine l-ar pus ,dar e jale mare la Termo Rovinari printre salariați. Bine, toate vor ieși la iveală în presa centrală ,că prea multe fărdelegi a făcut acest maimutoi . Totul pe lumea asta se platește când ,faci ticăloșii și abuzuri împotriva oamenilor cinstiți. In scurt timp va fi un amplu reportaj făcut de Recorder cu abuzurile făcute de acest Chirca Iosif .

  5. Bine ca vedeți și voi ăștia de la Rovinari, ce au făcut colegii voștri de la Craiova II, Isalnita, Turceni în ultimii ani, și aici ma refer la lipsa de personal (un șef de tura pe doua grupuri) pentru voi a început acum de când nu mai este dl Pisc, la restu asa se merge de ani de zile, dar atunci nu conta. Poate ne explica dl Tomescu, ca mai nou are grupe sindicale în toate Termocentrale, dar vad ca tot numai de Rovinari plânge.

  6. Noi am lucrat la Turceni ca CFL pe blocurile 3+4, sectia termomecanica,mai bine de 10 ani, pana la 60 de ani cand am iesit la pensie (2020). Daca nu credeti intrebati-l pe Pisc cum se inchina cand ne mutam de la un bloc la altul sa-i dam raportul. A dat dispozitie sa fim numai pe un bloc, dar asta a tinut numai pana cand a iesit pe poarta unitatii, dupa care s-a revenit la ”normal”. Sefii astia de sindicat nu erau angajati atunci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here