Terenul fostei ITA, plimbat pe la mai mulți proprietari! – Proprietatea solistul de operă Martinoiu, în posesia fostului ministrul al Justiției, Ionel Stoica, a lui Petre Roman și a afaceristul “Garson”

898

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu are de ieri, în cercetare, un dosar important, care privește felul în s-a tranzacționat un teren în suprafață de peste 6500 de mp din municipiu, expropriat în 1978 de la proprietarii de drept, pentru a se construi pe acesta fosta intreprindere ITA. Moștenitorul de drept al terenului, Vasile Martinoiu, fost solist de operă în București(acesta a reprezentat țara în cele mai mari teatre de operă din lume), este cel care a făcut plângerea penală în cauză. Proprietarul le cere acum procurorilor să verifice de ce Primăria Târgu-Jiu nu-i restituie proprietatea pentru care deține documente dar și de ce aceasta a trecut pe la mai mulți proprietari faimoși, gen Ionel Stoica, fost ministru al Justiției, Petre Roman, fost premier al țării, ajungând acum în posesia afaceristului Ion Pîrvulescu zis “Garson”.

Terenul în suprafață de 6548 de mp situat în Târgu-Jiu, pe strada Izlaz la nr. 3, pe care în perioada comunismului s-a construit ITA(Inteprinderea de Transporturi Auto) din municipiu, a aparținut soților Constantin și Rusalina Martinoiu. Cei doi dețineau în fața terenului ce le-a fost expropriat în 1978 prin Decret Prezidențial o casă de locuit cu terenul aferent.
La decesul celor doi soți, proprietățile din Târgu-Jiu au revenit, în totalitate, fiului acestora, Vasile Martinoiu, interpret de operă. Martinoiu, aflat la pensie, domiciliat în București, începe abia în 2010, foarte serios, demersurile necesare redobândirii proprietății care în 1978 a fost luată injust de la familia sa. “Până în 2010 am mai venit de zeci de ori la Primăria Târgu-Jiu pentru a cere clarificarea situației privind terenul expropriat familiei mele, pe care eu l-am moștenit. De fiecare dată am fost însă mințit că situația se va rezolva dar, în fapt, nu s-a întâmplat nimic concret în acest sens. Din acest motiv, mai având o problemă similară și cu un alt teren aflat în zona fostei stațiuni pomicole a municipiului, am început o luptă în instanță cu Primăria Târgu-Jiu și cu Comisia Locală de Fond Funciar, bătălie pe care deși am câștigat-o parțial, potrivit unei sentinței date în 2012, nu am reușit să intru, nici măcar după 5 ani, în posesia titulului de proprietate solicitat ori a terenului revendicat”, a declarat acum Vasile Martinoiu.

Lista de proprietari, aflată în timpul procesului!
Pe timpul procesului, aflat pe rol la Judecătoria Târgu-Jiu și apoi la Tribunalul Gorj, reclamantul află că proprietatea revendicată este deținută în acte de către Ion Pîrvulescu zis “Garcon”, lucru relevant în dosar chiar de expertul tehnic-judiciar numit de instanță, dar și că până să ajungă la acesta, terenul a mai avut câțiva proprietari. “De la Primăria Târgu-Jiu mi s-a comunicat că pentru terenul respectiv s-a eliberat titlu de proprietate, fără să mi se spună însă și pe numele cărei persoane a fost eliberat. În timpului demersului meu în justiție am aflat, în schimb, că, proprietarul terenului este afaceristul <>, dar că acesta, lucru necomunicat oficial, ar fi achiziționat proprietatea de la familia Petre Roman, știut fiind că Mioara Roman fosta soție este din Târgu-Jiu, iar familia Roman de la fostului ministru al Justiției, Ionel Stoica, știut fiind că soția este și ea din Târgu-Jiu, familia Stoica având și alte proprietăți în Gorj”, a completat Martinoiu. Reclamantul susține că, deși are acte doveditoare privind proprietatea solicitată, instanța decide să nu îi dea în totalitate dreptate, iar autoritățile competente să nu îl pună nici în prezent în posesia terenului solicitat.

Audiență la prefectul Florescu și o plângere penală
Vâzând că demersul său în instanță a fost în zadar, problema fiind cusută ,,cu ață roșie”, Vasile Martinoiu decide să-și expună problema prefectului de Gorj, Ciprian Florescu dar și procurorilor din Târgu-Jiu. “Am fost în audiență la prefectul Florescu căruia i-am cerut să verifice, luând pe fir, problema terenului ITA dar am decis să mă adresez și Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, solicitând procurorilor să elucideze misterul din preajma acestei proprietăți, care, nu înțeleg de ce, după atâția ani nu mi se atribuie. Le-am explicat procurorilor situația în care mă aflu dar și neregulile grave în relația cu Primăria Târgu-Jiu, referitoare atât la retrocedarea acestui teren cât și a altora, deținute de părinții mei, care sunt în posesia unor persoane. De fapt acești proprietari nu pot dovedi că au deținut vreodată aceste terenuri”, a completat Martinoiu. “Aștept ca organele de anchetă să își facă datoria și să-mi facă, în sfârșit dreptate, deoarece răspunsurile din partea autorităților sunt, în prezent, evazive și nu rezolvă nimic”, a subliniat Martinoiu, dezamăgit de felul în care se face justiție în județul Gorj, plecând de la faptul că a prezentat în dosar, timp de doi ani, o multitudine de probe, expertize grafologice și topografice dar rezultatul, în mod șocant, a fost aproape nul.
“La un moment dat avocata pe care o aveau atunci a fost chiar intimidată în instanță, pe o perioadă procesul fiind suspendat”, le-a mai transmis Martinoiu procurorilor.
Acesta susține că o solicitare similară celei făcute la Parchetul Târgu-Jiu va fi depusă de Martinoiu și la DNA Craiova. În prezent, proprietatea ITA, potrivit unor surse citate de Martinoiu, ar fi gajată la Banca Transilvania Cluj de ,,Garson”, în schimbul unui împrumut mare făcut la această unitate bancară.

Baritonul Martinoiu, pe marile scene ale lumii
Timp de cinci decenii, Vasile Martinoiu a fost bariton al Operei Române din capitală, acesta interpretând arii cunoscute pe scenele unor mari teatre de operă din lume. Acesta a cântat în America, Asia în toată Europa, alături de artiști la fel de cunoscuți, fiind aplaudat la scenă deschisă de melomanii lumii. A jucat în roluri principale de anvergură în opere verdiene sau puciniene, glasul său amplu, cu un timbru generos fiind apreciat de publicul de specialitate. Acesta a câștigat laurii unor premii care i-au asigurat notorietate internațională și invitații pe scenele importante din lume, alături de “monștrii sacrii” ai genului.

Mașină furată, dezmembrată de fratele fostului senator Costoiu, găsită pe proprietatea lui “Garson”
În anul 2005, presa locală titra faptul că o mașină furată din Italia a fost gasită, atunci, de polițiști într-un garaj din incinta societatii GORJ TRANSPORT SA, administrată de Ionel Pîrvulescu, zis ”Garson“. Mașina fusese cumpărată de Codrut-Doru Costoiu, pe atunci administrator al firmei CITEX SA Târgu-Jiu, firmă ce era deținută de fratele său, adică de fostul senator de Gorj Mihnea Costoiu de la PSD.
Politiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Gorj au sesizat, inițial, că BMW-ul Z.3 avea numere de înmatriculare și era parcat chiar la sediul firmei CITEX. “În urma unor verificări, anchetatorii au stabilit că factura autoturismului este falsă, iar certificatul de proprietate a fost declarat furat. De asemenea, BMW-ul Z.3 era proprietatea unei firme din Udine. Codrut-Doru Costoiu a dezmembrat, între timp, autoturismul, deși acesta era confiscat de poliție, și a vândut mai multe părți componente”, titra Gazeta de Sud în octombrie 2005, vorbind despre trei mașini de lux furate din Italia, achiziționate însă de afaceriști gorjeni.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here