Terenul de fotbal cu gazon sintetic de la Roșia, bătaia de joc a lui Condescu și Berbecel

715

Terenul de fotbal cu gazon sintetic, aparținând Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, realizat cu patru ani în urmă, pe raza localității Roșia, s-a realizat în maximă bătaie de joc, cu clară încălcare a legii, dar fără tragerea la răspundere a celor vinovați. Deși, Marin Condescu, Mădălina Berbecel, dar și Constantin Moșilă puteau răspunde penal pentru această investiție, umflată în ce privește costurile și făcută de mântuială, niciunul dintre cei trei nu a plătit, nici atunci și nici acum, pentru matrapazlâcurile puse la cale de trioul în cauză. Mai mult, investiția de aproape 400.000 de lei nu a fost nici în prezent recepționată, fiind într-o stare deplorabilă, în timp ce autoritățile locale din Rovinari, care au pus la dispoziția clubului terenul, asistă neputincioase la degradarea investiției, folosită doar ocazional de către fotbaliștii de la Pandurii.

În septembrie 2011, CS Pandurii Târgu-Jiu, condus la acea vreme de Marin Condescu, și SC CAESAR 76 SRL, condusă de către actuala concubină a acestuia Mădălina Berbecel încheie un contract de prestări servicii prin care societatea privată se obligă să presteze pentru clubul sportiv “lucrări necesare pentru pregătirea terenului în vederea construirii unui teren de fotbal cu gazon sintetic la Stadionul din localitatea Roșia”. Valoarea lucrărilor în cauză trebuia să fie de 285.000 de lei fără TVA, iar durata contractului trebuia să fie de 6 luni cu începere din 1 septembrie 2011 până la 1 martie 2012.
La un control realizat doi ani mai târziu de AJFP Gorj, CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu nu a putut prezenta însă situația de lucrări în cauză, procese verbale de recepție parțială ori procesele verbale de recepție definitivă a investiției de la Roșia, ori alte acte care să rezulte că lucrarea cu obiectivul respectiv a fost executată de către SC CAESAR 76 SRL Târgu-Jiu.

Sute de milioane, pe înscrisuri “de mână”
Societatea verificată a reușit să pună la dispoziția echipei de control doar 4 înscrisuri scrise “de mână”, intitulate “Devize de lucrări la ctr. 62/27.09.2011”, documente care nici măcar nu erau datate. “Facem precizarea că valoarea înscrisă în aceste devize (384.4111 lei fără TVA) nu corespunde cu valoarea înscrisă în contractul de prestări servicii 62/27.09.2011(353.400 de lei cu TVA) și nici cu valoarea totală a facturilor emise de către SC CAESAR 76 SRL pentru acest obiectiv(348.874 de lei cu TVA)”, se arată în raportul de control din 2014.

Terenul, mai mic decât în proiect
Terenul de fotbal de la Roșia pe care mai joacă, când și când, sportivii de la Pandurii Târgu-Jiu, în ciuda stării sale deplorabile în care se află, nici măcar nu atinge dimensiunile prevăzute în proiect. Mai exact, echipa de inspecție fiscală a constatat faptul că terenul de fotbal cu gazon sintetic, din localitatea Roșia, înscrisă în devizele de lucrări menționate anterior în suprafață de 8800 de mp “nu corespunde cu suprafața înscrisă în proiectul întocmit de SC PROFEX SRL, în calitate de proiectant(6720 mp) și nici cu suprafața constatată de echipa de inspecție fiscală, ca urmare a măsurătorilor efectuate în teren(6500 de mp). Urmare a celor menționate anterior, echipa de inspecție fiscală a constatat faptul că cele patru înscrisuri nu dobândesc calitatea de document justificativ, aspect ce rezultă și din Procesul Verbal, încheiat în data de 16.12.2013 de către SC CAESAR 76 SRL de către organele de control din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova-Administrația Județeană a Finațelor Publice Gorj, Activitatea de Inspecție Fiscală”.

teren sintetic jiu rovinari (3)Terenul, donat de Primăria Rovinari!
Trebuie menționat că suprafața de teren pe care a fost construit stadionul de fotbal cu gazon sintetic din Roșia aparține Primăriei Rovinari fiind predată de către această instituție, cu folosință gratuită către CS Pandurii-Lignitul Târgu-Jiu, în baza Procesului Verbal de Primire nr.21383/21 septembrie 2011. De asemenea, construcția terenului de fotbal a fost autorizată de Primăria Rovinari în baza autorizației nr.50/03.10.2011, emisă la cererea Clubului Sportiv Pandurii.

Finanțiștii, în controale inopinate la prestator, subcontractant și furnizor
Deoarece au existat, din prima suspiciuni, legat de realitatea tranzacțiilor desfășurate între firma lui Berbecel și clientul CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, reprezentat de Marin Condescu, echipa de inspecție fiscală a efectuat controale inopinate, cu doi ani în urmă, atât la firma CAESAR 76 SRL, prestatorul lucrării, cât și la ELMERON CONSTRUCT SRL Târgu-Jiu, în calitate de subcontractant, dar și la SC MITDAVA SRL, în calitate de furnizor de materiale pentru investiția din Roșia. S-au mai solicitat, de asemenea, informații la terți, fiind constatate numeroase ilegalități crase.

Berbecel, prinsă pe picior greșit
Verificatorii au descins, inițial, la firma Mădălinei Berbecel, luându-i actele lucrării la puricat. Din prima, Berbecel s-a scuzat în fața inspectorilor, în scris, mai ales când verificatorii au constatat că respectiva nu a prezentat niciun fel de procese verbale de recepție a investiției.
“Probabil că au fost omise unele documente care trebuiau întocmite la momentul respectiv sau nu le găsim în contabilitate la această dată”, a scris Berbecel într-o notă explicativă dată în fața echipei de control. Acesta a mai explicat, în scris, inadvertențele legate de dimensiunea terenului de fotbal astfel: “suprafața menționată în devizul de lucrări este pentru terenul de fotbal, dar și pentru un teren de tenis pe care urma să-l execute Primăria Rovinari. Pregătirea suprafețelor s-a executat o singură dată”.
În ciuda celor precizate, cu doi ani în urmă de către Berbecel, autoritățile locale din Rovinari spun că nu s-au obligat, de niciun fel, să realizeze terenul de tenis în cauză, care este, și în prezent, nefăcut.
De altfel, nici echipa de inspecție fiscală nu a fost de acord cu explicațiile date de administratorul SC CAESAR SRL, deoarece “CS Pandurii Târgu-Jiu a fost autorizat de Primăria Rovinari pentru construirea unui teren de fotbal cu gazon sintetic în localitatea Rovinari și nu pentru execuția unui teren de tenis”. Mai mult, proiectul pentru această investiție, dar și contractul încheiat între Berbecel și Condescu au ca obiect doar lucrările legate de terenul de fotbal și nicidecum de terenul de tenis în cauză.
“Având în vedere cele precizate, SC CAESAR 76 SRL nu poate justifica diferența de suprafață înscrisă în devize, deoarece nu poate fi vorba de lucrări efectuate în vederea construirii unui teren de tenis”, se mai arată în raportul echipei de control.

descDrenajul terenului, realizat “în familie”
În ce privește lucrările de drenaj ale terenului sintetic, acestea au fost oferite de către Berbecel firmei ELMERON CONSTRUCT SRL, condusă de către Constantin Moșilă, un apropiat al lui Marin Condescu, dar și al acesteia. Moșilă și Berbecel sunt vecini într-un cartier rezidențial din Târgu-Jiu, ambii locuind pe strada Viitorului. Trebuie menționat că Moșilă este directorul falimentarei Olservmin, fosta firmă a Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia. USMO este condusă și în prezent, în calitate de președinte, de către Marin Condescu.
Echipa de inspecție a constatat rapid diferențe între manopera înscrisă în devizul de lucrări și cel aferent contractului de prestări servicii încheiat între Moșilă și Berbecel. Astfel, pentru turnarea betonului simplu în fundații, subcontractantul trebuia să execute manopera pe 56 de mc, în timp ce lucrarea se face pe 46 de mc; căminele cu vane de beton trebuiau să fie realizate 5 la număr, dar se fac 3; turnarea betonului armat în fundații se face pentru o dimensiune de 26 de mc în loc de 36 de mc; nivelarea terenului trebuia să se facă pe o suprafață de 550 de mp, dar se realizează doar pe 450 de mp; umplutura de pământ se realizează pentru un volum de 40 de mc în loc de 54, iar împrăștierea cu lopata a pământului afânat se face pe un volum de 45 mc în loc de 65 mc.
Avându-se în vedere aceste diferențe, echipa de control i-a cerut explicații Mădălinei Berbecel. Acesta s-a limitat să spună că diferențe se justifică doar prin faptul că societatea sa a avut angrenați în această lucrare angajați proprii care au impus mărirea costului lucrării.
Echipa de control a constatat, în schimb, că, practic, era imposibil ca SC CAESAR 76 SRL să fi efectuat lucrări la drenajul terenului sintetic, pentru diferențele de suprafață menționate, cu cei 5 angajați în termen de 3 zile avându-se în vedere și timpul necesar pentru uscarea betonului turnat.
Mai mult, cei 5 au lucrat conform lui Berbecel, 8 ore la această lucrare, deși firma mai avea în lucru în același timp și “Executare sediu social+locuință de serviciu”.

Materialele pentru terenul sintetic, folosite la sediul social
În ce privește materialele folosite la lucrarea de la Roșia, verificatorii au constatat că 6,94 mc de cherestea achiziționați de CAESAR 76 SRL pentru teren, conform devizului de lucrări, ajunge să fie utilizată la lucrarea cealaltă, adică la sediul social al lui Berbecel. Administratorul s-a scuzat în fața inspectorilor menționând că “descărcarea bonurilor de consum a fost făcută greșit în contabilitate, pentru o altă lucrare”.

Moșilă minte mai puțin decât Berbecel!
Inspectorii fac, în același timp, și un control la firma Elmeron Construct condusă de Vasile Moșilă, vecinul Mădălinei Berbecel. Acesta precizează că la bordura pentru terenul sintetic nu au lucrat și alte societăți, cum precizase Berbecel. Acesta dă și el lista de angajați care au prestat la teren, profesiile lor nefiind de constructori, unul fiind tehnician, altul tehnician mecanic, un al treilea maistru energetic, un altul mecanic și ultimul lăcătuș mecanic.
Inspectorii constată că, în timp ce cei 5 erau pontați la teren, aceștia au lucrat și la SC Turceni-Direcția Minieră Jilț, fiind practic imposibil ca aceștia, în doar 7 zile să fi făcut și fundația în cauză, fiind nevoie de timp și pentru uscarea betonului, pentru prepararea acestuia.
Lucrarea făcută de ELMERON se realizează, de altfel, în fix 7 zile și se și recepționează de către Berbecel.
Moșilă explică faptul că lucrarea a fost executată repede “prin prelungirea timpului de lucru”. Tot Moșilă, anunță că la stadion au mai lucrat și alte firme pe care nu le cunoaște, neștiind cine a făcut săpăturile mecanizate ori de unde au provenit materialele utilizate la lucrare.
Verificatorii nu au găsit în teren tribuna de la terenul sintetic pentru antrenament, ci doar o construcție veche mutată dintr-un loc în altul.

Materiale de la EMC Roșia, cărate de firmele lui Sarcină și Bălan
În ce privește, betonul și pietrișul utilizat la lucrare, verificatorii constată că acestea au fost achiziționate de la EMC Roșia, dar cărate de mașinile firmelor lui Nicu Sarcină și de Dan Bălan de la Mehedinți, asta deși Berbecel anunță inspectorii AJFP Gorj că nu cunoaște transportatorii. De asemenea, administratorul firmei anunță că la lucrare ar fi folosit un excavator propriu și un buldozer pus la dispoziție de MITDAVA SRL. Verificatorii nu găsesc însă personal specializat pentru utilizarea excavatorului la CAESAR 76 SRL și nici bonuri de combustibil pentru acesta.

teren sintetic jiu rovinari (6)Gard de 35.000 de lei
Construcția gardului metalic pentru teren este asigurată de către SC ADN CLEAN PRESTATION SRL pentru suma de 35.000 de lei, nefiind depistată și firma care a asigurat și restul componentelor pentru gard. Contractul în cauză se încheie direct cu Condescu.
Inspectorii trag concluzia, în final, că cele patru facturi emise de CAESAR 76 SRL către Pandurii nu reflectă însă realitatea, deoarece firma lui Berbecel nu poate prezenta documente justificative în acest sens. Banii achitați de club pentru investiție nu i-au fost luați însă înapoi lui Berbecel ori lui Moșilă, și niciunul dintre cei implicați nu a răspuns penal pentru acesta.
Doar Marin Condescu este sub control judiciar pentru alte fapte cuprinse într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Olt, infracțiunea principală de care acesta este acuzat fiind spălarea de bani. Investiția de la Roșia nu a stârnit, în schimb, deloc interesul anchetatorilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here