Sute de sancţiuni pentru angajatorii depistaţi cu nereguli

437

itm facuta de mine 2Sancţiuni de miliarde de lei. Acesta este rezultatul controalelor efectuate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în primele nouă luni ale acestui an, aproape 300 de angajatori fiind sancţionaţi pentru că utilizau munca la negru.

Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, inspectorii ITM Gorj au efectuat nu mai puţin de 1691 de controale la agenţii economici din judeţul nostru în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Astfel, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie, 282 de angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 3.196.000 lei, fiind depistate 578 de persoane care nu aveau contracte de muncă. De asemenea, a fost depistat un angajator care desfăşura activitatea cu un minor, fără ca acesta din urmă să aibă forme legale de angajare. La cinci dintre angajatorii sancţionaţi au fost găsite mai mult de 5 persoane care munceau la negru, aceştia riscând pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 2 ani sau amendă penală. Tot pedeapsa cu închisoarea riscă şi angajatorii care-şi desfăşoară activitatea cu minori, încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor de vârstă constituind infracţiune ce se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani. În ceea ce priveşte numărul de contracte de muncă înregistrate în acest an, în perioada 1 mai – 10 octombrie 2011 au fost înregistrate un număr de 20.678 de contracte de muncă, numărul acestora fiind cu 9.101 mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.

59 de accidente de muncă în 9 luni

În primele 9 luni ale acestui an, în Gorj s-au înregistrat 59 de accidente de muncă, dintre care cinci mortale şi unul cu urmări de invaliditate. Astfel, inspectorii ITM Gorj au cercetat un accident colectiv cu trei victime la UM Sadu SA, cinci accidente mortale, un accident cu invaliditate şi două evenimente mortale în afara muncii. Potrivit reprezentanţilor ITM Gorj, principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost: neutilizare a echipamentului individual de protecţia muncii, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, precum şi nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru şi a instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă. În urma cercetării accidentelor de muncă şi a controalelor în unităţi, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 2.509 sancţiuni contravenţionale, din care 278 amenzi în valoare de 1.050.500 lei. De asemenea, s-au organizat trei sesiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor privind promovarea bunelor practici de securitate şi sănătate în muncă la care au participat 254 de angajatori, reprezentanţi ai sindicatelor, lucrători desemnaţi, dar şi reprezentanţi ai serviciilor externe. În primele nouă luni ale anului 2011 au fost depuse spre soluţionare un număr 318 de sesizări, dintre care 310 au fost soluţionate, una a fost clasată, una redirecţionată către ITM Vâlcea şi 6 sunt în curs de rezolvare. Cumulat, pentru perioada primelor nouă luni, I.T.M. Gorj a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 4.491.100 lei.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here