Sute de posturi vacante în ţările UE pentru şomerii gorjeni

169

ajofm declaratii drepturi autor (2)Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj prin serviciul de ocupare EURES, oferă în prezent un număr de 157 de locuri de muncă vacante în străinătate în ţările Spaţiului Economic European. Miile de şomeri gorjeni calificaţi pot opta pentru posturi în domeniul medical, agricol ori gastronomic.

Conform datelor oferite de Ana-Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj, Belgia oferă pentru cetăţenii români cinci locuri de asistenţi medicali. Se cere calificare în domeniu şi cunoştinţe de limba franceză, în schimb oferindu-se un salariu de aproximativ 2.100 euro brut/lună în primul an de lucru, urmând ca acesta să crească în funcţie de vechime. Pentru Danemarca se caută 45 de tineri absolvenţi de liceu sau facultate cu profil agricol cunoscători de limba engleză, care să lucreze ca stagiari-lucrători calificaţi în ferme de creştere a animalelor, sere, ferme de cultivare legume/fructe. Se oferă contracte de muncă pe o perioadă de 6 – 18 luni şi un salariu de aproximativ 1.260 euro brut/lună. De asemenea, Germania oferă un număr de 60 de posturi pentru următoarele meserii: bucătar/bucătărese, cameriste, ospătari, ajutor în bucătărie, ajutor în gastronomia de sistem (respectiv Mc Donald’s, Burger King, KFC, Vapiano, Losteria). Sunt solicitate pentru ocuparea acestor posturi, persoane cu calificare profesională încheiată sau experienţă în domeniul gastronomic solicitat. Solicitanţii trebuie să deţină cunoştinţe bune de limba germană, iar experienţa profesională constituie un avantaj. Angajarea se face pentru perioada mai – noiembrie 2012. Timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână cu posibilitatea de a efectua ore suplimentare. Salariul oferit este cuprins între 1.200 şi 1.500 euro brut pe lună pentru personalul auxiliar şi 1.500 – 2.000 de euro brut pe lună pentru personalul de specialitate. Cazarea este asigurată de către angajator, fie în mod gratuit, fie negociabilă, în funcţie de angajator.

Ingineri în Norvegia

Pentru Italia, regiunea Sicilia, se caută patru promotori centru de scufundări şi instructori de scufundări. Solicitanţii trebuie să cunoască bine limbile engleză şi italiană, iar pentru posturile de instructor scufundări trebuie să aibă experienţă în domeniu şi permis de conducere a ambarcaţiunilor. Contractele de muncă sunt pe perioadă sezonieră, din mai până în septembrie, iar salariul oferit este de 600 – 800 euro net/lună, angajatorul oferind şi cazare şi masă. Norvegia caută 10 ingineri de proces, cu master în chimie (diplomă în inginerie chimică) şi peste cinci ani de experienţă în industria petrolului şi a gazelor sau în rafinării, experienţa în proiectare. Solicitanţii trebuie să cunoască limba engleză fluent. Se oferă un salariu de 6.400 – 9.000 euro brut/lună (în funcţie de experienţă) şi ajutor la găsirea unei locuinţe şi/sau grădiniţă sau şcoală pentru copii. Tot pentru Norvegia se caută trei operatori CNC (operator la maşina de frezat cu program Siemens). Solicitanţii trebuie să aibă experienţă în domeniu şi să cunoască limba engleză. Se oferă contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi un salariu de 22 – 30 euro brut/oră. Şi Republica Cehă oferă un număr de 30 locuri de sudor piese de oţel. Angajatorul cere experienţă profesională în domeniu, calificări secundar/NTC cu licenţă de sudare/certificat, experienţă de sudare TIG şi cunoştinţe de engleză sau rusă (în cazul în care nu se cunoaşte ceha sau slovaca). Se oferă un salariu cuprins între 900 şi 1.100 euro brut/lună plus sporuri de productivitate. Persoanele care doresc să aplice pentru unul din aceste locuri de muncă trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Gorj din Târgu-Jiu, strada Lt. Col. Dumitru Petrescu nr.1 sau la numărul de telefon 0253/211.568.

160 de job-uri vacante

Gorjenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă îşi pot încerca norocul şi prin intermediul AJOFM Gorj. Instituţia a declarat vacante la nivelul judeţului nu mai puţin de 160 de locuri de muncă, oferta fiind valabilă până joi, 29 martie inclusiv. Astfel, angajatorii gorjeni caută 35 de lucrători gestionari, 13 zidari pietrari, nouă dulgheri, şase fierari betonişti, bucătari, ospătari, faianţari, bibliotecari, frizeri, sudori, mecanici auto, frezori, strungari, vopsitori auto, brutari, electricieni. De asemenea, oferta săptămânală a AJOFM Gorj cuprinde şi posturi pentru şomerii cu studii superioare. În acest sens, la nivelul judeţului sunt declarate vacante un post de director adjunct de societate comercială, un inginer agronom, doi ingineri construcţii civile, industriale şi agricole, tot atâţia tehnicieni constructori, precum şi câte un contabil, un asistent medical generalist, un medic veterinar, un dezvoltator de e-learning, precum şi un consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului corespunzătoare lunii februarie a ajuns la 7,78%. Astfel, numărul de şomeri din judeţul nostru este la ora actuală de 11.457, din care 4.993 sunt femei, 5.558 şomeri indemnizaţi şi 5.899 neindemnizaţi. De asemenea, din numărul total de gorjeni fără un loc de muncă, un număr de 4.566 provin din sectorul privat. În urmă cu o lună de zile, la nivelul judeţului Gorj erau înregistraţi un număr de 11.412 şomeri, din care 5.033 erau femei şi 5.237 şomeri indemnizaţi. De asemenea, numărul şomerilor neindemnizaţi era de 6.175, iar 4.442 era numărul şomerilor gorjeni care provin din sectorul privat, rezultând o rată a şomajului de 7,75%.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here