Sute de locuri libere în şcolile profesionale

108

colegiul-henri-coanda-2Cea de-a doua etapă a înscrierilor în şcolile profesionale a debutat ieri la nivelul întregii ţări. Deocamdată, elevii din judeţul Gorj nu s-au prea înghesuit să ocupe locurile disponibile în cele 14 unităţi de învăţământ din judeţ care vor organiza începând cu anul şcolar 2012 – 2013 clase de învăţământ profesional.

În prima etapă de înscrieri, ce s-a desfăşurat în perioada 7 – 31 mai, s-au ocupat numai o mică parte dintre locurile disponibile în liceele şi grupurile şcolare din judeţ care vor înfiinţa clase profesionale începând cu viitorul an şcolar. Astfel, din totalul de 700 de locuri disponibile s-au ocupat numai 143, existând şi unităţi de învăţământ unde nu s-a înscris nici măcar un elev. La nivelul judeţului Gorj, se doreşte înfiinţarea a 25 de clase de învăţământ profesionale în 14 licee şi grupuri şcolare. Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, singura unitate de învăţământ în care s-au ocupat toate locurile disponibile (28) este Grupul Şcolar Industrial Bustuchin. La polul opus se situează Grupul Şcolar Bîrseşti (84 de locuri), Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” (56 de locuri), Colegiul Tehnic Nr. 2 (56 de locuri), Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (56 de locuri) şi Grup Şcolar Industrial Petrol Ţicleni (28 de locuri), unde nu s-a înscris nici un elev. Interes mai scăzut s-a manifestat pentru calificările oferite de Colegiul Tehnic „Henri Coandă” (5 înscrişi pentru 28 de locuri), Grupul Şcolar Energetic Nr. 1 (2 înscrişi, 56 de locuri), Colegiul „Gheorghe Tătărăscu din Rovinari (17 înscrişi, 84 de locuri), Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni (16 înscrişi, 56 de locuri) şi Grupul Şcolar Industrial Minier Bâlteni (6 înscrişi, 28 de locuri). Ceva mai bine stau Colegiul Tehnic Mătăsari (19 înscrişi, 28 de locuri) şi Colegiul Tehnic Motru (31 de înscrişi, 56 de locuri) şi Colegiul Auto „Traian Vuia” (20 de înscrişi pentru 56 de locuri).

A început cea de-a doua etapă a înscrierilor

A doua etapă de înscriere în învăţământul profesional a început ieri, urmând să se încheie pe data de 25 iunie. În această etapă elevii vor putea opta pentru calificările profesionale şi şcolile unde au rămas locuri neocupate, o ultimă etapă a înscrierilor urmând să se desfăşoare în perioada 27 – 31 august. Elevii care doresc să se înscrie la o şcoală profesională sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele la secretariatele unităţilor de învăţământ. Acestea trebuie să conţină o cerere tip de înscriere, copie după certificatul de naştere sau după cartea de identitate şi documente care să ateste situaţia şcolară pentru ultimul an de studiu promovat (foaie matricolă pentru clasa a IX-a sau după caz, certificat absolvire sau certificat de calificare în urma finalizării şcolii de arte şi meserii).

Bursă lunară de 200 de lei

Pe lângă avantajul că învaţă o meserie şi că vor primi un certificat de calificare profesională, recunoscut şi la nivel european, elevii mai primesc şi o bursă lunară de 200 de lei din partea statului. De asemenea, după absolvirea acestei şcoli, elevii au posibilitatea să continue studiile liceale, pornind de la clasa a XI-a. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică. Perioada de practică include 6 săptămâni la angajator. În anul doi de studii, elevii vor avea 25% teorie şi 75% practică. De asemenea, pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată. Clasele profesionale se vor forma în cadrul programului “Alege-ţi drumul”, care le oferă elevilor o pregătire profesională cu durata de doi ani, pentru dobândirea unei calificări. În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here