Sute de gorjeni, la Noaptea Bibliotecilor

376

Picture 049Sute de gorjeni au trecut sâmbătă seara pragul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Aflat la prima ediţie, acest eveniment a fascinat cititorii de toate vârstele din judeţ, încântaţi să descopere multitudinea de surprize pregătite de organizatori.

Sub sloganul „Dă-ne câteva ore din timpul tău şi noi te vom răsplăti cu o întreagă lume“, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” şi-a deschis sâmbătă seară uşile pentru sute de gorjeni iubitori de lectură şi nu numai. Conducerea bibliotecii şi-a aşteptat cititorii cu o mulţime de surprize, astfel încât aceştia, indiferent de vârstă şi de gusturi, să nu aibă timp să se plictisească. Primii 121 de vizitatori au primit cadou câte o carte iar după ora 19:00, vizitatorii au fost invitaţi în sala de lectură a bibliotecii unde s-au lăsat încântaţi de recitalul de violoncel susţinut de Mircea Suchici, Picture 054urmat de la ora 20:00 de o întâlnire a muzicii cu lectura, întâlnire intermediată de elevii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” şi cei ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, aceştia fiind de altfel şi cei mai entuziasmaţi de această iniţiativă: “Este o ideea interesantă şi sper să nu fie ultima oară când este organizat un astfel de eveniment. Mie îmi place să citesc şi sper ca de acum încolo câţi mai mulţi tineri să fie atraşi în lumea cărţilor”, a spus unul dintre elevii prezenţi la Noaptea Bibliotecilor. La „Noaptea Bibliotecilor” au participat şi numeroşi scriitori gorjeni care au oferit publicului ocazia de a-i asculta lecturând cărţi îndrăgite de toţi cititorii. Şi teatrul a fost prezent sâmbătă la Biblioteca Judeţeană; începând cu ora 23:00, actorii Teatrului „Elvira Godeanu” au adus la viaţă mai multe personaje din cărţile preferate ale cititorilor gorjeni. De asemenea, la Secţia Domenii, cititorii au putut admira reviste şi cărţi din secolul XIX în timp ce Secţia Beletristică a găzduit, după miezul-nopţii, proiecţii de filme.

Maraton de jazz şi film

Picture 056Iubitorii de jazz au avut şi ei motive de bucurie sâmbătă seară. Astfel, cei care au ales să treacă pragul Secţiei de Artă „Iosif Keber” au avut parte de un adevărat maraton de jazz şi film: de la muzica lui Johnny Răducanu şi Frank Zappa la comedia „The boat that rocked” – Piraţii Rockului, acestea au fost surprizele pregătite de organizatori după ora 20:00. Nici cei mai tineri dintre vizitatorii Bibliotecii Judeţene nu au fost uitaţi. Special pentru cei mici, Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene a organizat, începând cu orele 18:00, concursul „Ai carte, ai parte”.

Olimpia Bratu: „Am încercat să propunem cât mai multe activităţi”

Potrivit conducerii Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, acest eveniment a avut ca scop atragerea a cât mai multor tineri spre lectură, totul printr-un program variat ce a reunit lectura, muzica şi teatrul: “Acest eveniment a rezultat în urma unei provocări pe care Asociaţia EXCEDO, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia Marketer Club, a lansat-o anul acesta şi este prima ediţie a „Nopţii Bibliotecilor”. Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” este una dintre cele 32 de biblioteci judeţene care au răspuns provocării acestui eveniment. Sperăm ca prin programul pe care l-am propus publicului vom reuşi să ne atingem obiectivul, adică să aducem în bibliotecă pe aceia care sunt prietenii noştri de foarte multă vreme: cititorii. Noi am încercat să propunem mai multe activităţi care au legătură cu cititul; până la urmă cititul e o stare, trebuie să ai o anumită dispoziţie ca să citeşti. Nu ştiu cât de atractiv ar fi fost dacă ne strângeam şi citeam fiecare, eventual cu voce tare; acesta este programul şi urmează să vedem dacă place. Nu trebuie să vă gândiţi neapărat la citit. O să se şi citească mai târziu, alternăm artele; până la urmă curentele literare îşi au corespondentul în arte şi în muzică, aşa că noi încercăm să propunem din toate câte ceva, tocmai pentru a fi cât mai atractivi şi a ne duce cu gândul la lectură”, a spus Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here