Sute de gorjeni au cerut eliberarea cazierului infracţiunilor sexuale

1645

De la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare legea privind Registrul Naţional Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, şi până acum, aproape 300 de gorjeni şi-au scos adeverinţe de integritate comportamentală. ,,Începând cu data de 25 iulie 2019, la nivelul IPJ Gorj au fost eliberate 274 de adeverințe de integritate comportamentală. Niciuna din persoanele solicitante nu figurează cu mențiuni care pot face obiectul Registrului Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”, a declarat, pentru Gorjeanul, Victor Țuhașu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Documentele se eliberează la ghișeele aflate în sediile inspectoratelor de poliție județene, de la locul de naștere sau de domiciliu. Dacă solicitantul nu figurează că ar fi săvârşit infracţiuni de natură sexuală, adeverinţele se eliberează de obicei pe loc. Registrul Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale este organizat de MAI și este ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române. Până în prezent, la nivel național au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui registru.
,,Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de șase luni, similar certificatului de cazier judiciar. Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni. Până în prezent au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu una dintre infracțiunile care fac obiectul acestui Registru”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.
Cele mai multe astfel de documente au fost solicitate și eliberate în Prahova, peste 1.000, în București, peste 700 și în Dolj. ,,Deși termenul de operaționalizare a Registrului este finalul 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege”, au mai precizat reprezentanții Poliției Române. Angajatorii publici sau privaţi a căror activitate presupune contactul cu copii sau persoane vulnerabile trebuie să solicite salariaților adeverinţă de integritate.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here