Sute de copii şi tineri, la a XII-a ediţie a Festivalului “Memorial Liviu Dafinescu”

474

Circa 500 de copii şi tineri, membrii a peste 20 de formaţii de dansuri populare din întreg judeţul, s-au adunat, în acest week-end, la Târgu-Jiu, pentru a participa la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului-concurs al jocului şi portului gorjenesc “Memorial Liviu Dafinescu”.

liviu dafinescu (1)Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia Cultural Artistică “Liviu Dafinescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Palatul Copiilor Târgu-Jiu şi a debutat, vineri, cu un spectacol extraordinar în care şi-au dat concursul Ansamblul Folcloric “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

liviu dafinescu (2)Concursul propriu-zis s-a desfăşurat, sâmbătă, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Înainte de asta însă, sutele de copii şi tineri veniţi din toate colţurile judeţului au participat la o frumoasă paradă a portului popular gorjenesc prin centrul municipiului Târgu-Jiu. După o fotografie de grup pe treptele Prefecturii Gorj, participanţii s-au retras la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe scena căreia, timp de mai multe ceasuri, s-au întrecut în a impresiona juriul cu suitele de dansuri prezentate.

liviu dafinescu (3)Şi anul acesta, preşedintele juriului, format din oameni de cultură gorjeni, a fost conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, care a ţinut să-i felicite pe organizatori pentru efortul depus în revigorarea tradiţiilor culturale.

liviu dafinescu (4)“Acest festival este chiar inedit. Mulţi se străduiesc să revigoreze tradiţiile culturale. Este o sarcină a oamenilor de cultură din plan naţional. Gorjenii au reuşit însă să se identifice în mod special în acest demers naţional.

liviu dafinescu (5)Faptul că un concurs judeţean, cum este acesta, a reuşit să aducă în scenă 500 de copii şi tineri dansatori este o performanţă care nu a fost egalată până acum în plan naţional (…) Este primul element inedit pentru care îi felicit pe instructorii care au reuşit să catalizeze atenţia copiilor pentru ceea ce înseamnă dansul popular; îi felicit pe cei care sunt diriguitorii instituţiilor culturale şi care s-au implicat în susţinerea acestor instructori că nu este lucru uşor să finanţezi şi să motivezi implicarea acestora.

liviu dafinescu (6)Mai ales, îi felicit pe părinţii care subscriu acestui demers şi care transmit din generaţie în generaţie pasiunea pentru dansul popular gorjenesc”, a spus aceasta. Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului “Memorial Liviu Dafinescu” s-a încheiat cu festivitatea de premiere şi gala laureaţilor.

liviu dafinescu (7)Urmează însă cea de-a XIII-a ediţie, în cadrul căreia câţi mai mulţi copii şi tineri din judeţ sunt aşteptaţi să demonstreze că viitorul jocului şi portului popular gorjenesc sunt pe mâini bune, iar frumoasele noastre tradiţii nu riscă să fie uitate.
Roxana Lupu

liviu dafinescu (8) liviu dafinescu (9) liviu dafinescu (10) liviu dafinescu (11) liviu dafinescu (12) liviu dafinescu (13)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here