Surupăceanu vrea impozit de 0,5% pe averile mari

336
Deputatul PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu a anunţat ieri că a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depăşeşte pragul de 500.000 euro.

Parlamentarul vrea astfel ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori. Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere să fie în cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete deţinute care depăşeşte pragul de 500.000 euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecărui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevăzută în normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente să plătească impozit anual pe avere pentru patrimoniul net deţinut în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente să plătească pentru patrimoniul net deţinut în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri. Până la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei iniţiative legislative vor depune declaraţia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizează în proiectul de lege.
Acesta mai prevede că, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii, se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de exonerări şi deduceri. Proiectul de lege prevede ca la stabilirea impozitului pe avere datorat să se ia în calcul şi datoriile care grevează bunurile ce compun patrimoniul, impozitele şi taxele deja plătite pentru aceste bunuri, precum şi să se procedeze la aplicarea unor deduceri personale şi în funcţie de numărul copiilor şi numărul persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, după caz, aflate în îngrijire.
Gelu IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here