Supermarket-uri cu deficienţe, sancţionate de OPC Gorj

165

magazin-alimentarÎntreaga lună ianuarie s-a dovedit a fi una aglomerată în activitatea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Aceasta s-a concretizat prin efectuarea unui număr de 83 de acţiuni de control având ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor.

Alături de zecile de controale efectuate de comisarii gorjeni ai Protecţiei Consumatorilor, în ianuarie au ajuns la sediul instituţiei nu mai puţin de 30 de reclamaţii venite din partea consumatorilor care sesizau aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficienţe sau servicii prestate necorespunzător. “La un număr de 42 din cei 83 de operatori economici verificaţi, au fost constatate încălcări ale normelor de comercializare a produselor şi prestare a serviciilor către consumatori. Drept urmare, aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 162.150 lei. Pentru creşterea eficienţei verificărilor, au fost organizate acţiuni de control în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală şi cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean”, a declarat Daniela Michi, purtător de cuvânt al CJPC Gorj.

Amenzi de 33.500 lei

Potrivit reprezentantei instituţiei, au fost verificate aspecte privind modul de comercializare a produselor alimentare, în sensul informării consumatorilor cu privire la elementele de caracterizare, identificare, şi a afişării datei durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum. În acest sens, au fost efectuate acţiuni de control în magazinele alimentare şi supermarket-urile din judeţul Gorj. Ca urmare a acestor verificări, la un număr de 5 supermarket-uri au fost constatate deficienţe care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare totală de 33.500 lei. De asemenea, s-a verificat respectarea prevederilor legale privind protectţa consumatorilor la comercializarea radiatoarelor electrice, caloriferelor electrice, pernelor electrice, cuverturilor electrice, şoşonilor electrici şi a sistemelor de încălzire în infraroşu şi modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul vânzărilor de soldare. “Verificările efectuate au scos în evidenţă mai multe neconformităţi. Dintre acestea enumerăm comercializarea de produse alimentare fără elemente de identificare sau fără traducerea în limba română a ingredientelor sau cu lipsa informării asupra datei limite de consum, etichetare incompletă, incorectă sau lipsa elementelor de identificare şi caracterizare sau neînscrierea în mod vizibil ori netraducerea în limba română. Totodată, am constatat neafişarea preţurilor serviciilor oferite, a denumirii operatorilor economici la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi prestări de servicii cu nerespectarea interdicţiei privind fumatul în mijloacele de transport”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Protecţiei Consumatorilor Gorj, Daniela Michi.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here