Succes la Gorj pentru „Let’s Do It Romania!”

80

let's do it1Ziua Curăţeniei Naţionale a fost una de un real success la nivelul judeţului nostru. Mii de persoane, elevi, simpli cetăţeni, profesori, funcţionari publici, sau chiar membri ai structurilor MAI, şi-au dat mâna pentru curăţarea mediului.

Organizatorii „Let’s Do It Romania!” la nivelul judeţului Gorj au fost Organizaţia „Cercetaşii României”, Consiliul Judeţean Gorj, primăriile din Gorj, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Apele Române Gorj. „Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. În 2010, peste 200.000 de voluntari au participat la Ziua de Curăţenie Naţională de pe 25 septembrie.

Zone ecologizate la Târgu-Jiu

detinutiPentru municipiul Târgu-Jiu, zonele vizate spre ecologizare au fost: Pădurea Drăgoieni, strada Termocentralei, zona La nuci de pe Şuşiţa, zona Narciselor, strada Căpitan Buzatu (de-a lungul căii ferate), zona Macului. Acţiunea de curăţenie a debutat sâmbătă, de la ora 9:00 în toate locaţiile, continuându-se până după ora 12:00. Logistica necesară şi anume saci menajeri şi mănuşi, a fost acoperită de organizatori în proporţie de 80%, iar consiliile locale au acoperit restul de necesar. Deşeurile strânse au fost transportate la Depozitul Ecologic al Polaris din Târgu-Jiu.

29 de deţinuţi, la ecologizat

Penitenciarul Târgu Jiu şi-a respectat obligaţia pe care şi-a asumat-o în momentul în care s-a alăturat campaniei de igienizare şi ecologizare a municipiului Târgu-Jiu şi a curăţat zona repartizată de către organizatorii “Let’s Do It, Romania!”, la nord de Grădina Agro-Zootehnică a Penitenciarului Târgu-Jiu, pe malul lacului de acumulare din zona Vădeni. Astfel, 29 persoane private de libertate voluntare, din cadrul unităţii, aflate în regim semi-deschis şi deschis, au strâns toate deşeurile aflate în aria repartizată, indiferent dacă erau pet-uri din plastic sau alte tipuri de jandarmi let's do itdeşeuri, fiind umpluţi astfel un număr de 330 de saci de gunoi puşi la dispoziţie de către Primăria Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. Şi anul trecut, de Ziua Curăţeniei Generale, Penitenciarul Târgu-Jiu a participat cu 30 de persoane private de libertate la igienizarea zonei repartizate la Bumbeşti-Jiu.

Elevii din Bâlteni, în acţiune

La nivelul întregului judeţ, cei care au dat o mână de ajutor la strângerea deşeurilor din comune au fost şi elevii. Astfel, 134 de elevi de la Grupul Şcolar Industrial Minier Bâlteni, cu structurile şcolilor Moi, Vlăduleni, Bâlteni, Peşteana-Jiu şi Cocoreni au participat, alături de profesorii coordonatori, la desfăşurarea campaniei naţionale “Let’s Do It Romania!” Elevii din Bâlteni au fost împărţiţi în cinci echipe, fiecare acţionând în câte unul din cele cinci sate componente ale comunei. Acţiunea de ecologizare s-a desfăşurat în sectoarele: Moi – partea centrală a satului, Vlăduleni – troiţă şi împrejurimi, Bâlteni – centru şi uliţe, Peşteana-Jiu – centru şi drumul spre Ţicleni, Cocoreni – centrul satului şi biserică.

Jandarmii, la curăţenie

Şi membrii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi “Tudor Vladimirescu” au participat sâmbătă, la Ziua Curăţeniei Naţionale. Jandarmii gorjeni s-au alăturat voluntarilor din cadrul proiectului „Let’s Do It România!” participând la ecologizarea zonei în care au fost aruncate gunoaie cuprinsă între Piaţa en-gross de legume şi fructe – Cartier nou A.N.L. până la şoseaua de centură a municipiului Târgu-Jiu. „Prin participarea la această campanie de ecologizare, am dorit să ne aducem contribuţia la protejarea naturii prin refacerea ecosistemului şi demonstrăm că suntem alături de comunitate atât pe timpul executării misiunilor cât şi prin restabilirea raporturilor normale dintre mediu şi om. Informaţiile transmise de partenerii noştri din cadrul campaniei au fost prezentate colegilor noştri din toate structurile inspectoratului punându-se accent pe responsabilizarea privind gestionarea deşeurilor, aplicarea legislaţiei de mediu şi implicarea jandarmilor în această campanie de ecologizare”, a declarat Alin Ivan, purtător de cuvânt al IJJ Gorj. În cursul anului precedent, jandarmii gorjeni au participat la curăţarea zonei din Defileul Jiului de la limita judeţului de la Polatişte până la Mănăstirea Lainici, fiind strânşi aproximativ 200 de saci cu reziduuri.

Interes şi la Rovinari

Primăria Rovinari s-a implicat şi în acest an în Proiectul “Let`s Do It Romania!”. Aproape 300 de rovinăreni s-au alăturat acţiunii şi au ecologizat toate zonele periferice din oraş, cu ajutorul autorităţilor locale, elevilor, dar şi simplilor cetăţeni. În anul 2010, oraşul Rovinari s-a situat printre oraşele cu cele mai bune rezultate din această campanie, contribuind cu aproximativ 120 de voluntari de toate vârstele, care au colectat circa 300 saci de deşeuri.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here