Sublocotenent Erou Raicu Gheorghe

308

Născut la 23 februarie 1920 în comuna Răşina (actualmente oraş Ţicleni), fiu al lui Ofiţă şi Gena Raicu.
După absolvirea primelor 4 clase primare la Şcoala din comuna natală, în 1931, între 1931 – 1934 urmează cursurile Liceului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, de unde este transferat la Liceul Comercial, până în 1941.
În anii 1941 – 1944 urmează cursurile Şcolii militare de Cavalerie de la Sibiu. La 10 septembrie 1944 a plecat pe front, în apus. Este numit comandant de pluton. După lupte grele, împreună cu camarazii, pe timp de ger aspru, ajunge până la Budapesta, ocupând aeroportul şi gara, la anul nou 1945.
Rezistă sub tirul bombardamentelor şi mitralierelor nemţeşti şi hortiste, apără eroic obiectivele amintite în faţa inamicului. Inamicii îşi improvizaseră aeroport pe hipodrom, de unde opuneau rezistenţă.
Dar în urma aprigelor lupte de la hipodrom, unde tancurile nemţilor au fost „lăsate într-o rână, cu ţevile tunurilor înfipte în pământ” prin eroismul plutonului lui Raicu, camarazii îl găsesc pe sublocotenentul Raicu Gheorghe, secerat de mitralierele nemţeşti, în mijlocul altor cinci-şase morţi îngrămădiţi pe el. Din plutonul său au mai rămas atunci doar şapte-opt soldaţi, cum a consemnat jurnalistul de război, Aurel Mihale, în cartea „Cronică de război”, Editura Militară – 1966, pag. 40 – 56.
Părinţii săi, îngrijoraţi, după ce nu au mai primit scrisori şi ştiri de la fiul lor de pe front,  s-au adresat cu telegrame forurilor armatei, primind, prin intermediul Postului de Jandarmi Peşteana Jiu, cu tristeţe comunicarea.
Sublocotenentul Gheorghe Raicu este unul dintre numeroşii eroi ai localităţii noastre care nu a apucat măcar să-şi întemeieze o familie, însă şi-a dat viaţa pentru România. Îi purtăm recunoştinţă şi o pioasă amintire.
Jurist Ion M Ungureanu-Ţicleni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here