Ștefan Ghimiși, președinte Rotary Târgu-Jiu: “Cred că putem reuși în tot ce ne propunem cu o singură condiție: IMPLICARE!”

20

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul academic, prof. univ. dr. ing. Ștefan Ghimiși a ocupat, în ultimul an calendaristic, funcția de președinte al Clubului Rotary Târgu-Jiu. A fost un an plin de provocări, cu numeroase acțiuni finalizate cu succes. Despre toate acestea ne-a vorbit chiar Ștefan Ghimiși, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Gorjeanul.

Reporter: În vara anului 2017 aţi preluat conducerea Rotary Club Târgu-Jiu. Ce a însemnat acel moment pentru dumneavoastră?
Ștefan Ghimiși: Anul trecut, în 28 iunie, preluam mandatul de Președinte al Clubului Rotary din Târgu-Jiu, de la fostul președinte – Victor Troacă. În anul rotarian precedent am fost secretar al clubului și, prin urmare, avusesem un an în care mă implicasem mai mult în acțiunile desfășurate; știam că va urma o provocare și așa am și tratat acest mandat. Am încercat să promovăm valorile, să susținem educația și sănătatea, într-o transparență totală, pentru a putea fi un exemplu de urmat. Momentul de început de mandat a fost un moment în care propuneam acțiuni, acum, după un an, constat că am realizat ce am propus și chiar mult mai mult decât atât.
Reporter: Cum a fost ultimul an pentru dumneavoastră?
Ștefan Ghimiși: A fost un an plin de evenimente, cu multe provocări, dar și cu multe reușite. Am încercat să punem în practică sloganul Rotary din acest an: Making a difference. Acum, la final de mandat, cred ca am reușit. Aș putea spune că a fost un an deosebit pentru mine, pe care, cu siguranță, o să mi-l amintesc mult timp, un an în care o mare parte din timp a fost dedicată obiectivului pe care l-am asumat la început de mandat: “Service above self ”.
Reporter: Dar pentru Rotary Târgu-Jiu cum a fost ultimul an?
Ștefan Ghimiși: Pentru Clubul Rotary din Târgu-Jiu a fost un an tot atât de provocator. Au fost foarte multe acțiuni pe care le-am realizat și în care toți membrii Rotary s-au implicat, astfel încât nu a fost un an ușor. Totuși, putem spune, că a fost un an în care Rotary a ținut de multe ori “prima pagină” a ziarelor prin acțiunile pe care le-a desfășurat. Un an în care toți membrii Rotary s-au implicat în acțiunile propuse și, împreună, am reușit să realizăm ceea ce ne-am dorit. Au fost 28 de proiecte desfășurate pe parcursul acestui an, fiecare dintre acestea constituind o provocare și toate fiind o provocare mare pentru o organizație de voluntariat cu numai 30 de membri.
Reporter: Care au fost cele mai importante proiecte şi acțiuni marca Rotary Târgu-Jiu?
Ștefan Ghimiși: După cum spuneam, au fost foarte multe acțiuni, fiecare importantă în felul său. Am avut proiecte în domeniul educației și sănătății care, fiecare în felul lui, a fost important pentru comunitate, rezolvând sau propunând soluții pentru diverse probleme. Dacă ar fi să fac un top al proiectelor desfășurate în acest an, aș cuprinde în el: Tabăra RAYLA, desfășurată la început de septembrie, pentru că își propune să descopere viitorii lideri de mâine, Proiectul „Ghiozdanul Rotary”, pentru că am făcut 140 de elevi fericiți la început de an școlar, Proiectul „Rotary Plantează”, pentru că e important să contribuim la constientizarea a ceea ce ar trebui să însemne pădurea pentru noi toți, Proiectul „O cană de fericire”, desfășurat în luna decembrie, pentru că am reușit să strângem banii necesari achiziției unei pianine pentru elevii Liceului de Arte din Târgu-Jiu, Proiectul „Bursele de Excelentă Rotary”, pentru că am putut susține cu câte 1000 Euro trei elevi performanți din Județul Gorj, Proiectul „Balul Rotary”, pentru că am putut realiza o acțiune de strângere de fonduri pentru continuarea acordării de burse, Cupa Rotary la Schi aflată la a XII-a ediție, proiectele de strângere de fonduri pentru modernizarea secției de neonatologie de la Spitalul Județean Gorj: Teatrul Totul despre femei și spectacolul Tănase fits Piaf.
Reporter: Care a fost cea mai mare satisfacție a dumneavoastră, în calitate de preşedinte al clubului?
Ștefan Ghimiși: Fiecare reușită a unei acțiuni a fost un prilej de bucurie și satisfacția lucrului bine făcut. Iar cea mai mare satisfacție rămâne aceea că am arătat că pot fi făcute multe proiecte care uneori păreau aproape imposibil de realizat. Important în viață e să vrei și atunci, cu siguranță, că reușești în ceea ce-ți propui. Cred că acest an m-a schimbat pe mine, a schimbat percepția referitoare la Clubul Rotary din Târgu Jiu și mai cred că ambele schimbări au fost schimbări în bine.
Reporter: Aţi avut şi nemulţumiri?
Ștefan Ghimiși: Niciodată nu reușești chiar tot ce îți propui, mai ales dacă la început de drum îți propui mai multe lucruri. Nu am reușit în acest an să reînființăm la Târgu Jiu Clubul Rotaract pentru tinerii între 18 și 30 de ani. Nu am reușit în acest an, însă sunt convins că în următoarea perioadă o să reușim și acest lucru. În rest, cred că e bine să ne bucurăm de reușite și să încercăm să facem diferența acolo unde putem.
Reporter: V-am urmărit cu interes activitatea şi am observat că aţi fost foarte activ şi implicat trup şi suflet în acţiunile clubului. Cum aţi reuşit să îmbinaţi atât de bine cariera dumneavoastră de profesor universitar, cu responsabilităţile date de funcţia pe care o ocupaţi la Rotary Club Târgu-Jiu.
Ștefan Ghimiși: Am încercat tot timpul să mă implic în toate proiectele pe care le-am desfășurat și nu mă refer aici numai la Proiectele Rotary. Uneori poate m-am implicat mai mult decât ar fi fost necesar. Cred că implicarea este necesară și vitală dacă vrem să facem ceva. Sunt sătul de lamentări și de veșnicul „nu se poate”. Cred că putem reuși în tot ce ne propunem cu o singură condiție: IMPLICARE. Și mai cred că e timp pentru toate, important e să vrei.
Reporter: Cu cine aţi colaborat cel mai bine, în acest an?
Ștefan Ghimiși: Am avut mulți parteneri în acțiunile desfășurate. E nevoie, pentru a reuși, să atragem în genul acesta de acțiuni cât mai mulți parteneri, și am fost deschiși la propuneri și colaborări. Aș putea totuși evidenția colaborarea excelentă cu Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, cu Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și Liceul de Arte din Târgu-Jiu. De asemenea aș dori să evidențiez sprijinul de care am beneficiat din partea Muzeului Județean Gorj și nu în ultimul rând excelenta colaborare cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu.
Reporter: Pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să fii membru Rotary şi ce responsabilităţi are preşedintele clubului?
Ștefan Ghimiși: Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și a reprezentanților diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere. Clubul Rotary cuprinde membri ce sunt lideri în comunitatea lor și îmbrățișează calitățile din motto-ul “A servi mai presus de sine însuși”. Rotary promovează idealul de a servi binele public în profesie și în societate, dând dovadă de integritate. Cultivarea relațiilor personale între reprezentanții diferitelor profesiuni din comunitatea locală înseamnă recunoașterea valorii oricărei activități utile. Ca membru al unui Club Rotary ai șansa de a te implica în comunitate, (atât în comunitatea locală cât și implicarea în marea familie Rotary Internațional ce numără peste 1,2 milioane de membri). Președintele clubului asigură conducerea operativă a Clubului pe durata unui an de zile, el este desemnat Președinte cu doi ani înainte și face parte din Colegiul Director al clubului pe durata a trei ani.
Reporter: Care este misiunea Rotary Club Târgu-Jiu?
Ștefan Ghimiși: Misiunea Rotary Club Târgu Jiu, nu este diferită de misiunea celor peste 35.000 de cluburi Rotary din lume. Obiectivele Rotary sunt asigurarea serviciilor umanitare, încurajarea înaltelor standarde etice din toate domeniile de activitate, construirea bunăstării şi stabilirea de relaţii de bună înţelegere. Împreună putem reuși!
Reporter: Urmează predarea mandatului. Povestiţi-ne puţin despre acest moment. Cu ce gânduri predaţi mandatul viitorului preşedinte?
Ștefan Ghimiși: În 12 iulie are loc Ceremonia de Schimbare a Președintelui și la Clubul Rotary din Târgu-Jiu. Noul președinte va fi Cătălin Dăneț, un tânăr cu inițiativă și implicat mereu în acțiunile Rotary. Anul acesta a făcut echipă cu mine, îndeplinind funcția de secretar al Clubului. Îi mulțumesc pentru excelenta colaborare din acest an și îl asigur de sprijinul meu în noul an rotarian. Ceremonia de Rotire a Colanului se va desfășura la Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, ca preambul la un spectacol de excepție: Tănase fits Piaf. Am adus la Târgu Jiu, în orașul lui Brâncuși o artistă: Alexandra Fits ce ne va încânta cu melodiile nemuritoare ale Mariei Tănase și ale lui Edith Piaf, în apropierea Zilei Naționale a Franței. Vrem să marcăm astfel o prietenie muzicală celebră, dar și o poveste de iubire. Spectacolul are și un caracter caritabil, fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi folosite pentru modernizarea secției de neonatologie a Spitalului Județean Gorj. La acest moment de bilanț și de predare de mandat nu pot decât să mă dedic logo-ului din acest an „Be the inspiration”.
Reporter: Ce veţi face în continuare?
Ștefan Ghimiși: E simplu: O să continui proiectele pentru comunitatea noastră în speranța că: Împreună vom reuși. Consider că e nevoie de implicare, e nevoie de acțiune și fiecare dintre noi poate contribui la bunul mers al lucrurilor.
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here