Stea pe Aleea Nemuritorilor pentru Alexandru Ştefulescu

292

Aleea Nemuritorilor Gorjului, din zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, s-a îmbogăţit de joi, 19 aprilie, cu o nouă stea. Aceasta îi este dedicată lui Alexandru Ştefulescu, figură marcantă a istoriei Târgu-Jiului şi a Gorjului.

Autorităţile locale târgujiene au dezvelit o stea pentru istoricul Alexandru Ştefulescu, evenimentul făcând parte din seria manifestărilor dedicate celei de-a 16-a ediţii a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. “Am avut privilegiul ca în urmă cu câţiva ani să-i propun primarului Florin Cârciumaru acest proiect, Aleea Nemuritorilor. În fiecare an s-a adăugat încă o stea unei mari personalităţi. De data aceasta, steaua îi este închinată lui Alexandru Ştefulescu cel care a rămas în istoria citadină drept istoricul Gorjului. Într-adevăr a fost cel mai mare istoric al Gorjului. Nu doar pentru faptul că a fost premiat de Academia România, a fost un dascăl excepţional, a colindat pas cu pas satele Gorjului căutând documente relative la istoria acestui judeţ, ci în primul rând pentru că Alexandru Ştefulescu a iubit Gorjul aşa cum puţini dintre gorjeni în vremea sa şi în vremea noastră au făcut-o. Este un semn de omagiu adus de Alexandru Ştefulescu, şi este un alt semn că ar trebui în continuare să dovedim că ne respectăm înaintaşii şi personalităţile”, a declarat Ion Cepoi, şeful Centrului Judeţean pentru Cultură Gorj.

stea (8)Nume cu greutate şi de legendă
Printre autorităţile care au fost prezente la dezvelirea unei noi stele pe Aleea Nemuritorilor au fost şi viceprimarul de Târgu-Jiu, Adrian Tudor, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu. “Evenimentul de astăzi este unul prin care recunoaştem activitatea celui ce a fost Alexandru Ştefulescu. Este cel care ne întăreşte ideea, prin cercetarea şi activitatea pe care a avut-o, de a spune cu tărie că istoria noastră înseamnă viitor”, a precizat Adrian Tudor. “Traversăm minunate zile de sărbătoare dedicate municipiului nostru. Parcă ieri asistam fericiţi la dezvelirea primei stele pe această Aleea a Nemuritorilor. Iată, anii au trecut, şi, conform tradiţiei, cu ocazia Zilelor Municipiului, încă o stea îşi va trimite razele către cer. Este cea a lui Alexandru Ştefulescu, aşa cum este el cunoscut, istoricul Gorjului şi al Târgu-Jiului. E o bucurie fără margini să vedem că la fiecare pas şi la fiecare an, încă un nume cu greutate, de legendă, dă importanţă majoră municipiului nostru”, a mai spus şi vicepreşedintele CJ Gorj.
stea (5)Importanţa lui Alexandru Ştefulescu pentru istoria Târgu-Jiului a fost evocată de profesorul şi istoricul Gheorghe Nichifor: “Înainte de toate, el este istoric, un istoric mare, opera sa nu a putut fi depăşită, nici măcar atinsă, de toţi cei care trudim şi în zilele noastre în acest domeniu. Alexandru Ştefulescu a scris despre Mănăstirea Tismana, despre Târgu-Jiu două cărţi, despre Schitul Crasna, a publicat documente slavo-române, a depistat localităţi azi necunoscute, a reuşit prin cercetările sale temeinice să stabilească vârsta unor localităţi. El, un autodidact, un om care a învăţat toată viaţa, scurtă într-adevăr, a făcut şi arheologie, şi ştiinţe auxiliare, şi fotografie-document, a publicat mult în presa vremii. A fost un dascăl desăvârşit, revizor şcolar, a iniţiat, activităţi culturale, activităţi de într-ajutorare economică, a fost un adevărat cetăţean al urbei noastre, al Gorjului. Chiar dacă era un personaj oarecum retras, era mereu prezent prin atitudine şi prin ceea ce scria şi spune în viaţa acestui meleag”.
Până acum, pe Aleea Nemuritorilor Gorjului au mai primit stele: Arethia Tătărescu, Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu, Constantin Brâncuşi, Tudor Arghezi, Victor Daimaca şi Francisc Milescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here