Spectacol de muzică şi poezie, în Poiana lui Mihai

369

DSC01262Sute de gorjeni s-au adunat şi în acest an la Schela pentru a sărbători cei 79 de ani care au trecut de la ridicarea monumentului şi pentru a se bucura de spectacolul de poezie, muzică şi film, pregătit de organizatori.

Desfăşurat sub genericul „Pohta ce-am pohtit“, evenimentul se află la cea de-a X-a ediţie, devenind deja o tradiţie în Gorj. Manifestările au debutat încă de sâmbătă, odată cu instalarea taberei. DSC01274Seara zilei de 6 august a fost dedicată filmelor, iubitorii de istorie putând urmări filmul-documentar „Cenaclul Flacăra”, precum şi două filme în regia lui Sergiu Nicolaescu: „Mihai Viteazul“ şi „Nemuritorii“. Festivităţile au continuat duminică, începând cu ora 12.00, cu manifestări evocatoare închinate Voievodului Mihai şi aniversării a 79 de ani de la ridicarea monumentului din „Poiana lui Mihai“, dar şi poetului Adrian Păunescu. Din program nu au lipsit alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, „Lecţia de istorie” susţinută de preşedintele Asociaţiei Istoricilor Gorjeni, Gheorghe Nichifor, depunerile de coroane şi spectacolul de muzică şi poezie patriotică. În cadrul acestuia, poeţi gorjeni precum Spiridon Popescu, Adrian Frăţilă şi Andrei Popete, dar şi actori ai Teatrului „Elvira Godeanu” au rostit poezii dedicate evenimentului. Nici în acest an, de la manifestări nu au lipsit folkiştii, interpreţi precum Mircea Bodolan, Doru Stănculescu şi Ştefan Gherasie impresionând publicul prezent cu recitalurile lor. Potrivit poetului Andrei Popete Pătraşcu, manifestarea din acest an a fost lipsită de cadrul solemn al celei de anul trecut, transformându-se în schimb într-un adevărat spectacol de muzică şi poezie, ce a atras numeroşi tineri în Poiana lui Mihai.

Ultimul popas al lui Mihai Viteazu

Din punct de vedere teritorial, „Poiana lui Mihai” se află pe teritoriul comunei gorjene Schela, însă este situată la confluenţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, în Pasul Vâlcan. Poiana lui Mihai este cunoscută drept locul unde a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazu înainte de a intra în Transilvania. Voievodul a trecut pe aici, pe vechiul drum care lega Oltenia de Transilvania, la sfârşitul lunii noiembrie 1600 şi intenţiona să ajungă la Viena pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Acolo, calul marelui voievod a murit pe loc, dar Mihai Viteazu a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa la scurt timp. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932, însă din păcate acum inscripţiile sunt şterse şi, în afară de localnici, puţini mai ştiu ce reprezintă acesta şi cui îi este închinat.

Organizatori

În preajma monumentului ridicat în anul 1932, în cinstea domnitorului, Consiliul Judeţean Gorj împreună cu Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Serviciul Public Salvamont Gorj, Protoieria Târgu-Jiu şi ISU Gorj, cu sprijinul oficialităţilor locale din comuna Schela, organizează anual o evocare cultural-istorică intitulată „ Pohta ce-am Pohtit”.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here