Şomerii gorjeni, informaţi despre munca în străinătate

271

50 de şomeri şi absolvenţi de la nivelul judeţului nostru au participat, ieri, la un seminar organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj privind oportunităţile de angajare prin serviciul EURES în statele Uniunii Europene.

Seminarul a adus în atenţia gorjenilor doritori să lucreze în afara graniţelor ţării modalităţile prin care pot avea parte de consiliere în acest sens, precum şi oferta job-urilor disponibile prin serviciul de ocupare profesională EURES. La seminar au fost invitate 50 de persoane din baza de date EURES a AJOFM Gorj, care urmează cursuri de formare profesională, dar şi gorjeni care doresc să ocupe un loc de muncă prin reţeaua EURES.
“Seminarul a fost organizat sub egida Ziua Informării EURES. Este vorba despre serviciul EURES care se adresează atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi angajatorilor care doresc să ocupe un loc de muncă în spaţiul Uniunii Europene. Avem foarte multe locuri de muncă prin serviciul EURES. Sunt circa 1.200 de locuri în ţări precum Germania, Spania, Marea Britanie, Franţa, deci cei care doresc să aplice pentru acestea pot să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Gorj. Pentru a se înregistra în baza de date, doritorii trebuie să vină cu un dosar care să conţină cazierul judiciar, o adeverinţă de la medic «apt de muncă, clinic sănătos», şi buletinul”, a declarat directorul adjunct al instituţiei, Ana-Maria Niculescu.
În luna ianuarie, AJOFM Gorj va organiza o selecţie pentru Spania, fiind disponibile 800 de locuri de muncă în agricultură, la cules de căpşune, iar persoanele din baza de date a instituţiei vor fi anunţate în vederea participării. De asemenea, cei care doresc să participe la această selecţie trebuie să vină din timp la AJOFM Gorj şi să discute cu consilierul EURES.

130 de gorjeni deja angajaţi prin EURES
Gorjenii rămaşi fără un loc de muncă, dar şi tinerii absolvenţi de liceu, şcoli profesionale sau universităţi, se adresează din ce în ce mai des către consilierul EURES din cadrul AJOFM Gorj, dovadă fiind numărul celor care deja sunt luaţi în evidenţă, dar şi cei care deja şi-au găsit un job în statele Uniunii Europene.
“Acţiunea de astăzi (n.r. ieri) se înscrie în planul de activităţi EURES 2013 – 2014, iar astfel de acţiuni au fost făcute anual de către AJOFM Gorj. Un seminar asemănător a fost organizat în acest an în martie dar a fost adresat instituţiilor publice şi angajatorilor. Prin acestea, oamenii află despre EURES, vin şi ne caută. Avem foarte multe persoane înscrise pentru munca în străinătate. Sunt în jur de 370 de persoane, iar 130 de gorjeni, deja au obţinut un contract de muncă în diverse domenii, de la agricultură, fierar betonist, asistent medical şi cameriste”, a declarat Diana Văduva, consilier Compartimentul EURES.

seminar2Job-uri în Germania, Norvegia şi Ungaria
În prezent, prin reţeaua EURES, gorjenii pot opta pentru unul din locurile de muncă puse la dispoziţie de ţări precum Ungaria, Germania sau Norvegia. Astfel, un angajator din Norvegia oferă un post de muncitor asfaltator, iar solicitantul trebuie sa aibă experienţă îndelungată ca muncitor constructor asfaltator, să vorbească fluent engleza, contractul oferit fiind unul permanent, cu normă întreaga. Angajatorul ajută solicitantul la găsirea unei locuinţe, cu posibilitatea aducerii şi a familiei în Norvegia, oferind un salariu brut de 18 – 24 euro/oră, în funcţie de calificări şi experienţă. De asemenea, o firmă din Ungaria oferă 50 de posturi în Budapesta de confecţioner huse pentru maşini. Se cere calificare şi experienţă în domeniu, cunoaşterea limbii maghiare, angajatorul oferă cazare şi un salariu de 713 forinţi brut/oră.
Şi Germania caută un electrician auto şi un mecanic auto, pentru ambele posturi solicitându-se calificare în domeniu, cunoaşterea limbilor germană sau engleză la nivel avansat, orarul de lucru fiind de 40 de ore pe săptămână, oferindu-se un contract pe o durată de 12 luni de zile. Pentru cel care va ocupa postul de electrician auto, firma va oferi un salariu de 12,67 euro/oră, iar pentru mecanicul auto se oferă 18,89 euro/oră. Tot o firmă din Germania pune la dispoziţia gorjenilor 10 posturi de agent de vânzări. Job-urile sunt destinate cunoscătorilor la nivel avansat de limbă germană, se oferă u program de lucru de 8 ore pe zi, lucrându-se în trei schimburi şi un salariu de 10 euro brut/oră. Solicitanţii vor avea ca şi atribuţii primirea comenzilor, pregătirea bunurilor conform comenzii şi ambalarea acestora. Totodată, se cere atenţie la primirea comenzilor, experienţă în domeniul livrărilor, disponibilitate de lucru în trei schimburi şi în depozite frigorifice.

Ce este EURES?
Reţeaua EURES oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor o varietate de servicii: obţinerea unui job în statele membre Uniunii Europene, servicii gratuite de mediere privind încadrarea în munca în străinătate, informații detaliate asupra locurilor de muncă adecvate, asigurarea unui grad ridicat de transparență. În cadrul EURES România își desfășoară activitatea 43 de consilieri, câte unul în fiecare Agenţie Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unul în cadrul Agenţiei Municipale din Bucureşti şi unul în cadrul Agenţiei Naţionale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here