Şomeri în Gorj, salariaţi în Danemarca

173

someri facuta de mineMiile de şomeri de la nivelul judeţului nostru dispuşi să lucreze în ţările Uniunii Europene au la dispoziţie acum, prin reţeaua Eures România, un număr de 30 de locuri de muncă pentru stagiari, lucrători calificaţi la ferme mari pentru creşterea animalelor, cu contracte de cel mult 18 luni, pentru Danemarca.

Persoanele interesate de un loc de muncă în Danemarca în domeniul zootehnic pot să îşi depună actele până pe 15 septembrie la compartimentul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj sau la adresa de e-mail pusă la dispoziţie de angajatori. Sunt căutaţi tineri cu vârste cuprinse 18 – 30 ani, absolvenţi de liceu agricol sau Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, specializările Zootehnie sau Medicină Veterinară, nefiind admise alte specializări. Persoanele care vor fi angajate vor trebui să efectueze mai multe sarcini, printre care se numără hrănirea animalelor, curăţarea grajdurilor, ajutor la naştere, diverse tratamente (injecţii, castrare), ţinerea evidenţei animalelor, sortarea animalelor după mărime; animalele vor fi îngrijite de la naştere până la sacrificare. Durata contractului de muncă este de 6 – 18 luni, se lucrează 37 de ore săptămânal, şi dacă se fac ore suplimentare acestea se plătesc conform contractului de muncă. Unii angajatori oferă cazare lângă ferme, contra cost, iar alţii pot ajuta la găsirea unui loc de cazare în apropierea fermei. Chiria lunară plătită de o persoană variază între 200 – 300 de euro. Salariul oferit este de 1.260 de euro brut/lună, din care se scad contribuţia socială, chiria lunară şi impozitul. Angajatorii danezi cer cunoştinţe foarte bune de limba engleză, experienţă în creşterea animalelor, responsabilitate şi flexibilitate în îndeplinirea sarcinilor/a programului de lucru, motivaţie pentru muncă grea şi noi experienţe, iar carnetul de şofer reprezintă un avantaj.

200 de posturi vacante

La ora actuală, rata şomajului este la nivelul judeţului nostru de 6,95%, numărul de şomeri fiind de peste 10.231, mai mic faţă de luna anterioară când numărul gorjenilor fără un job era de 10.709, iar rata şomajului ajunsese la 7,87%. Cei care au o anumită calificare pot opta în aceste zile pentru unul din cele 200 de posturi vacante puse la dispoziţia şomerilor de către angajatorii gorjeni, prin intermediul AJOFM. Oferta judeţeană cuprinde 13 posturi de zidar rosar-tencuitor, câte zece de dulgher restaurator, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, zugrav, electrician în construcţii civile şi industriale, croitor. De asemenea, până joi inclusiv, oferta săptămânală a AJOFM cuprinde şi nouă job-uri de muncitor necalificat în silvicultură, opt de dulgher, şapte de sudor, şi alte posturi de patiser, lăcătuş mecanic, tinichigiu de şantier, frezor, strungar, electrician în construcţii, vopsitor, faianţar, asfaltator, ospătar, barman, bucătar, lucrător comercial, zidar pietrar. Totodată, o şansă la angajare o au şi şomerii gorjeni cu studii superioare, oferta AJOFM cuprinzând şi posturi vacante de inginer agronom, tehnician agronom – exploatare, inginer construcţii civile, industriale şi agricole, inginer căi ferate, drumuri şi poduri, inginer construcţii hidrotehnice, inginer de cercetare în centrale hidroelectrice în ingineria mediului, inginer automatist, inginer topograf, programator de sistem informatic, consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală, tehnician în industria confecţiilor şi tricotajelor, tehnician laborant analize produse alimentare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here