Şomaj tehnic, 10 zile pentru minerii din Motru, Jilţ şi Işalniţa

299

Minerii din zona Motru, cei de la carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord, dar şi energeticienii termocentralei Işalniţa vor intra, luna viitoare, în şomaj tehnic, timp de zece zile. Asta a hotărât administraţia CEO, urmare a vânzării slabe de energie raportată în aceste zile. De altfel, acest aspect, dar şi disponibilizările din iulie au fost subiectul principal al discuţiilor administraţie-sindicate, de ieri, la CEO, loc în care participanţii au manifestat păreri contrare cu cele ale conducerii Complexului Energetic Oltenia atât legat de acest lucru, cât şi de plecarea angajaţilor din cele trei zone în şomaj tehnic. Părerea sindicaliştilor nu a schimbat decizia CEO legat de şomajul tehnic ce se va aplica la aceste unităţi începând cu 5 mai.

Liderii sindicali din Motru s-au arătat, marţi, împotriva deciziei conducerii CEO de a băga salariaţii de aici în şomaj tehnic, după vacanţa din 1 Mai. Sindicaliştii au protestat de altfel, verbal, în Comisia Mixtă cu administraţia, mai ales în legătură cu motivul băgării în şomaj tehnic forţat a aproape 2000 de angajaţi ai CEO, din Motru, a minerilor din zona Mătăsari, dar şi a salariaţilor din Işalniţa. Însă, au fost nemulţumiri, încă nerezolvate, referitoare nu numai la şomajul tehnic din Motru şi Jilţ, care va atrage şi o măsură similară la termocentrala din Dolj, cât şi legat de disponibilizările din iunie.
La aceeaşi comisie s-a discutat despre problemele apărute cu dosarele celor aflaţi pe lista de concedieri, mulţi contestând trimiterea forţată acasă, deoarece nu s-ar încadra în condiţiile administraţiei.

Preavizele semnate luni şi marţi
De altfel, administraţia a întocmit preavize pentru cei aproape 2000 de salariaţi ce vor fi disponibilizaţi, o parte semnând documentele luni, alţii marţi. Sunt şi persoane care nu au semnat, deşi s-au trezit brusc cu documentele sub nas, asta direct la locul de muncă. Celor aflaţi pe liste li s-a comunicat de altfel că dacă nu semnează documentele, oricum le vor fi trimise prin poştă şi tot vor lua cunoştinţă de acestea. Interesant este că, liderii de sindicat nu au percutat deloc în legătură cu aceste abuzuri, fiind apostrofaţi de angajaţii CEO, care se simt vânaţi pentru a fi trimişi acasă.

Minerii revin pe 19 mai pentru contractul cu Serbia
Reluarea la Motru a producţiei de cărbune pentru Serbia, sistată pe perioadă vacanţei de Paşte, se va face abia pe 19 mai, după ce salariaţii de aici vor reveni din şomaj tehnic. Acesta va fi iniţiat pe 4 mai şi se va finaliza pe 18 în aceeaşi lună, doreşte administraţia. Şomajul tehnic a fost motivat de lipsa vânzării de energie a CEO. Şomajul tehnic se va aplica la toate unităţile companiei pe baza unui calendar.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here