Societatea Academică: Doar 7 primării din Gorj acordă integral burse elevilor

1699

Societatea Academică din România a lansat în urmă cu câteva luni un instrument util pentru orice elev, părinte, profesor sau membru al comunităţii locale interesat să vadă dacă autorităţile locale din comuna, oraşul sau municipiul său respectă dreptul elevilor la burse şcolare, consacrat de art. 32 din Constituţie şi reglementat de art. 82 din Legea educaţiei.

Potrivit unui studiu lansat de Societatea Academică din România şi Avocatul Poporului pe data de 10 septembrie 2020, 3002 localităţi dintr-un număr de 3182 (94,34%) încalcă dreptul elevilor la burse şcolare, neacordând niciunul dintre cele patru tipuri prevăzute de lege sau acordându-le doar parţial. Totodată, 2139 de autorităţi publice locale (67,22%) nu acordă niciun tip de burse pentru elevi, privându-i de un drept pe care Constituţia îl garantează. „Nici în cazul autorităţilor locale care acordă burse şcolare nu avem o situaţie pe deplin pozitivă, cuantumurile burselor ajungând şi la valori infime precum: 4,5 lei – bursa de ajutor social în comuna Călui (judeţul Olt), 7 lei – bursa de ajutor social în comuna Horea (judeţul Alba), 10 lei – bursa de ajutor social în municipiul Drăgăşani (judeţul Vâlcea). În acest sens, SAR a solicitat prin raportul lansat pe data de 10 septembrie ca Guvernul să stabilească prin hotărâre cuantumurile minime ale burselor şcolare pentru elevi şi să asigure fondurile necesare pentru plata burselor la aceste cuantumuri, după cum urmează: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanţă; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social”, se arată în comunicatul emis de Societatea Academică din România.

Situația la Gorj
Astfel, potrivit raportului emis de cele două entități, doar 7 unități administrativ-teritoriale din județul Gorj acordă burse în integralitate elevilor, conform prevederilor legale, ceea ce înseamnă un procent de doar 10%. De asemenea, doar 19 dintre primăriile din Gorj acordă cel puțin un singur tip de bursă destinată elevilor. Totodată, la nivelul județului nostru, 17 primării au alocat burse de ajutor social, 13 acordă burse de merit, 9 UAT-uri au oferit burse de studiu, alte 4 au oferit burse de performanță.
Conform Ordinului ministrului Educației nr. 5576 din 2011, criteriile de acordare a burselor sunt următoarele: bursa de merit: elevii cu media generală a anului anterior peste 8,5 sau premii obținute la olimpiadele județene; bursa de ajutor social: elevii orfani; elevii care suferă de boli grave; elevii navetiști, care în localitatea de domiciliu nu au școală și elevii proveniți din familii cu un venit/persoană sub 630 de lei pe lună (50% din salariul minim pe economie); bursa de studiu: elevii care în mod cumulativ au media generală peste 7 și venitul/membru de familie sub salariul minim pe economie; bursa de performanță: elevii cu premii la olimpiadele naționale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here