Social-democraţii gorjeni se poziţionează pentru prezidenţiale!

524
Convocată pentru astăzi, Conferinţa judeţeană a social-democraţilor gorjeni are rolul de a dezbate idei şi puncte de vedere privitoare la strategia organizaţiei judeţene, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, dat fiind faptul că urmează o perioadă de aprige confruntări cu alte forţe politice, poate chiar de clarificare a metodelor adecvate şi a mijloacelor eficiente care vor fi folosite în apropiatul scrutin din noiembrie.

Actuala conducere a organizaţiei judeţene are o tradiţie şi un prestigiu câştigate în decursul ultimelor două decenii, dar, după încheierea luptei pentru fotoliul de la Cotroceni, vor fi necesare o serie de reconsiderări ale strategiilor politice necesare, mai ales că foarte multe persoane nu înţeleg, de multe ori, diferenţele dintre diverse orientări ale stângii.

La mai bine de un deceniu după recunoaşterea lor, drept “partide politice la nivel european”, federaţiile europene de partide social-democrate beneficiază, de puţin timp, de un statut şi de o finanţare europeană fără precedent. Ele constituie o organizaţie reticulară care se preocupă din ce în ce mai mult de stabilirea de contacte între elitele din aceeaşi familie politică de pe tot cuprinsul Europei. Astăzi, federaţiile europene de partide social-democrate figurează printre structurile cele mai originale şi mai curioase ale construcţiei europene, pentru a ne pune în contact cu concepte, realităţi şi valori europene în care trebuie să ne integrăm, printr-o asumare conştientă şi activă a unui proces de definire politică.
Social-democraţia modernă pune accent pe o reformă legislativă graduală a sistemului capitalist, cu scopul de a face acest sistem mai echitabil şi mai uman, în ideea că doctrina social-democrată este astăzi răspândită prin lume, fiind în multe ţări, mai ales în Europa, cea mai puternică forţă de stânga. În iunie 2005, PSD a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi a dezvoltat relaţii consistente de colaborare cu partidele social-democrate europene, semnificative în acest sens fiind reuniunile grupurilor parlamentare de lucru româno – germane (PSD-SPD). PSD a semnat acorduri de cooperare şi de parteneriat cu partide membre ale familiei social-democrate, având o agendă consistentă de întâlniri bilaterale cu conducerile principalelor formaţiuni ale Internaţionalei Socialiste. Perioada 2000-2004 a fost extrem de importantă pentru afirmarea şi consolidarea PSD ca unic reprezentant al social-democraţiei în România. Pe de altă parte, însă, supus unui inerent proces de erodare ca urmare a actului guvernării, PSD a intrat în opoziţie în urma alegerilor din noiembrie 2004. La Congresul din aprilie 2005, a fost desemnată noua conducere a partidului, iar noul preşedinte, Mircea Geoană, a afirmat dorinţa PSD de a-şi consolida baza doctrinară şi de a face o opoziţie constructivă în perioada următoare. Pornind de la premisa că social-democraţia reprezintă doctrina politică percepută pozitiv în cercurile politice macrosociale, dar şi în plan local, privind organizarea şi conducerea democratică a societăţii, coordonarea activităţii în teritoriu, având la bază principiile egalităţii şi dreptăţii sociale, ale promovării intereselor producătorilor de valori materiale şi spirituale, ale protecţiei sociale a categoriilor de cetăţeni defavorizaţi, prin limitarea puterii categoriilor sociale avute, îndeosebi a monopolurilor, social-democraţii gorjeni se poziţionează la apropiatele alegeri prezidenţiale într-un context de guvernare extrem de complicat şi de controversat în relaţia cu partenerii de coaliţie! Aşa cum sublinia Elvira Şarapatin, preşedintele organizaţiei judeţene de femei, “conferinţa de astăzi îşi propune alegerea delegaţilor la congres şi conturarea unor metode şi mijloace adecvate judeţului, în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale”, pentru a duce mai departe tradiţiile organizaţiei de la Gorj!
Prof. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here