Situația pacientei Rodica Ghimiș, operată cu mari eforturi la Neurochirurgia Cluj, demonstrează o nouă carență în sistemul sanitar gorjean și probleme grave în cel național!

2450

Lipsa unui neurochirurg, a unei echipe și a unui compartiment cu specialitate de neurochirurgie la Spitalul Județean de Urgență(SJU) Târgu-Jiu s-a simțit acut, vineri, când Rodica Ghimiș, fost director al Casei de Pensii Gorj, în vârstă de 62 de ani, a ajuns în comă la SJU, urmare a unui anevrism cerebral. Cazul grav nu a fost de competența specialiștilor unității medicale din municipiu, care au indicat transferul urgent la un spital din țară care deține o Secție de Neurochirurgie, pentru ca pacientei să i se facă o operație pe creier, vitală pentru salvarea vieții acesteia. Din păcate, a durat cel puțin șase ore, plus intervenția unui deputat și cea a ministrului Sănătății, pentru ca unul dintre spitalele din țară, care au astfel de dotări, să accepte operarea pacientei căreia nu i s-au dat niciun fel de șanse de revenire.

Rodica Ghimiș și familia acesteia au trecut, vineri, prin calvarul pe care, de ani de zile, l-au simțit numeroși gorjeni și aparținătorii, lor care, ajunși la SJU Târgu-Jiu cu probleme grave de neurochirurgie, au fost obligați să rabde refuzurile clinicilor de neurochirurgie din țară ce, fie din suprasaturație, lipsuri ori chiar nepăsare, nu acceptă transferul pacienților de la Gorj.
Medicii neurologi și cei de urgență din municipiu sunt puși să-și ocupe astfel jumătate din timpul aferent serviciului, milogindu-se la propriu de colegii lor din țară, care lucrează în neurochirurgie pentru a salva vieți, pe care, din păcate,  cei de la   Târgu-Jiu nu le pot decât prelungi, și asta cu doar câteva ore. Totul, din lipsa unui compartiment de neurochirurgie, a unor medici neurochirurgi și a unei echipe care să poată interveni și opera astfel de cazuri grave și în Gorj.

Heliport fără lumină și spital fără neurochirurgie!
Deputatul Elvira Șarapatin, care a intervenit vineri pentru transferarea Rodicăi Ghimiș, a simțit din plin ce înseamnă acest refuz, auzind, în persoană, medicul UPU Târgu-Jiu, primind răspunsuri negative de la secțiile de neurochirurgie din țară, singura care a percutat, asta la întrebarea ministrului Sănătății, fiind cea din Cluj, unde, sâmbătă, a și fost operată Rodica Ghimiș. Starea pacientei nu s-a îmbunătățit, din păcate, după intervenția chirurgicală, dar familia acesteia este, în continuare, plină de speranțe.
Parlamentarul de Gorj a considerat că situația este ieșită din comun, spunând că va solicita autorităților județene și nu numai realizarea în secția de Neurologie a SJU a unui compartiment de Neurochirurgie. Mai mult, deputatul a spus că va cere explicații legat de refuzul secțiilor de neurochirurgie de a accepta pacienți în stare gravă din Gorj și le va cere autorităților locale să reglementeze situația heliportului de pe Insuliță, care nu poate fi folosit și noaptea, asta din lipsa iluminării specifice.
,,Nu pot să trec cu vedere pierderea unor vieți omenești din neglijență sau nepăsare. Nu pot să ignor că heliportul din Târgu-Jiu este utilizabil doar ziua, când noaptea sunt atâtea urgențe, de la bebeluși la vârstnici, și asta din lipsa preocupării autorităților municipale, care nu sunt capabile să gestioneze situația semnalizării corespunzătoare a spațiului pe timp de noapte. Nu pot să ignor faptul că pacienții din Gorj sunt refuzați la operații de spitale mari, care decid astfel dacă un bolnav grav mai are sau nu șanse la viață. Este dureros că în România, din păcate, se iau măsuri abia după tragedii”, a spus, duminică, parlamentarul Elvira Șarapatin.

Zeci de persoane au transmis urările lor de sănătate și încurajare, pe pagina de Facebook a cotidianului Gorjeanul, pentru Rodica Ghimiș și pentru familia acesteia.
A.STOICA

3 COMENTARII

  1. Incredibila încremenire a orasului/județului într-o postura, mai degrabă de ev medieval! Jenant ptr urbea noastră, iar pentru familia Ghimis, cumplit!!!
    Bunul Dumnezeu sa – I vegheze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here