Sindicaliştii speră să se aprobe angajările în sistemul sanitar

416

După ce Federaţia Solidaritatea Sanitară a prezentat o situaţie privind deficitul de asistenţi medicali din spitale, Ministerul Sănătăţii a reacţionat precizând că în programul de Guvernare la capitolul Resurse Umane, MS are în vedere elaborarea unui plan referitor la resursa umană, unde sunt incluşi şi asistenţii medicali. Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj, organizaţie afiliată la Solidaritatea Sanitară, speră ca Guvernul să aprobe angajarea de medici şi asistenţi medicali.

Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat Sindicatul „Sănătatea” Gorj, a făcut publice date furnizate de Institutul Naţional de Statistică potrivit cărora în ultimii cinci ani spitalele au pierdut circa 20% din asistenţi. Conform datelor INS, în ultimii 5 ani sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenţi medicali, adică aproximativ 20% din asistenţii medicali raportat la anul 2007.
Aceste cifre arată că procesul migraţiei personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenţii medicali. Potrivit studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, intenţia de migraţie se menţine în continuare la circa 15% din totalul personalului medical. Situaţia sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani.
Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj spune că această situaţie se regăseşte şi în spitalele din judeţul nostru. „Datele elaborate de INS sunt în mare parte reflectate şi în sistemul sanitar din judeţul Gorj, toate spitalele funcţionând cu personal medical, auxiliar – medical, personal de deservire şi personal tessa mult sub normativele de personal, ca efect al aplicării OUG 34/2009, care a introdus sistemul de angajare 1 la 7”, precizează Măruţă.

Consultări cu sindicaliştii
Ministerul Sănătăţii a reacţionat la apariţia acestor informaţii, precizând că în programul de Guvernare la capitolul Resurse Umane, MS are în vedere elaborarea unui plan referitor la resursa umană, unde sunt incluşi şi asistenţii medicali. MS a mai precizat ca Federaţia Solidaritatea Sanitară va fi consultată la elaborarea proiectelor şi politicilor privind asigurarea de resursă umană calificată.
Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj a declarat: „Sper că Guvernul să-şi îndrepte faţa către Ministerul Sănătăţii, respectiv către spitale, şi să aprobe angajarea de medici şi asistenţi medicali în funcţie de necesităţile reale şi normativele de personal şi nu în funcţie de posibilităţile financiare ale ministerului”.
Sindicatul „Sănătatea” Gorj şi Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat, vor milita în continuare pentru elaborarea de acte normative care să răspundă celor două obiective esenţiale sistemului sanitar din România: creşterea calităţii actului medical şi creşterea calităţii vieţii profesionale şi sociale a salariaţilor.
Trebuie menţionat că în ultimii cinci ani, sectorul sanitar public autohton a pierdut 780 de medici şi 5.408 salariaţi din categoria personalului auxiliar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here