Simpozion Naţional de cultură şi educaţie religioasă, la Târgu-Jiu

373

CNSH simpozionColegiul Naţional „Spiru Haret” (CNSH) din Târgu-Jiu a fost gazda celei de-a treia ediţii a Simpozionului Naţional „Cultura şi educaţia religioasă în contextul învăţării interdisciplinare”. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie.

Aprobat de Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, patronat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi organizat de CNSH, simpozionul a avut scopul de a evidenţia rolul religiei în cadrul şcolii şi culturii româneşti, de a-i exprima poziţia în contextul învăţării interdisciplinare.

Tema interdisciplinară a Simpozionului „Cultura şi educaţia religioasă în contextul învăţării interdisciplinare” a permis nu numai participarea profesorilor de religie ci şi a tuturor cadrelor didactice, de diferite specializări. Astfel, educatori, învăţători şi profesori de diferite discipline: română, istorie, chimie, fizică, bilogie, educaţie fizică, educaţie plastică şi altele, au participat la simpozion cu lucrări, comunicări sau referate. Participarea acestora a împlinit scopul simpozionului, deoarece toate comunicările au evidenţiat sfera mare de influenţă pe care o are Religia între disciplinele şcolare, dar şi în formarea personalităţii, caracterului şi conduitei elevilor.

Participanţi din 17 judeţe

simpoz.CNSHFiind un eveniment naţional, la Simpozionul „Cultura şi educaţia religioasă în contextul învăţării interdisciplinare” au participat cadre didactice din multe judeţe ale ţării: Gorj, Dolj, Olt, Prahova, Ilfov, Constanţa, Galaţi, Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Maramureş, Cluj, Alba, Bihor, Arad şi Timiş.

Ediţia din acest an a început cu un Te Deum oficiat în Capela Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Apostol Toma, pe care Colegiul Naţional „Spiru Haret” o are din 2009 şi care este amplasată la demisolul clădirii, precum erau odinioară bisericile din catacombe, la începutul Creştinismului. Te Deum a fost oficiat de către prea cucernicul părinte protoiereu Cosmin Dumitraşcu Bălan şi părintele profesor Anghel-Nicolae Păunescu. Au participat elevi, profesori, invitaţi care au rostit câteva alocuţiuni de suflet.

simpozion CBSHDupă acest moment spiritual, profesoara Felicia Păunescu i-a invitat pe oaspeţi în Cabinetul de muzică Petre Brâncuşi, unde a avut loc partea a doua a Simpozionului „Cultura şi educaţia religioasă în contextul învăţării interdisciplinare”. Această parte a început cu un moment poetic, „Poeţi în rugăciune”, realizat de elevi ai claselor a III-a A şi B, îndrumaţi de învăţătoarele Diana Chertes şi Simona Luca. Au urmat recitări din lirica religioasă a lui Vasile Voiculescu: elevele Iuliana Panduru (cl. XI-a A), Silvia Netedu şi Alexandra Sfîrlogea (cl. XI-a B) îndrumate de profesoara Georgeta Popescu.

Activităţile din cadrul simpozionului au continuat un fragment din piesa de teatru „Meşterul Manole” de Lucian Blaga, interpretat de un grup de elevi din clasa a XI-a H, îndrumat de profesoara Georgeta Popescu.

De asemenea, elevele Roxana Croitoru (cl. IV-a B) şi Maria Beatrice Băndoiu (cl. XII-a H), ambele în superbe costume populare gorjeneşti, au interpretat câteva cântece religioase. De amintit că Roxana va participa luna viitoare la un festival de muzică populară în Cehia, iar Beatrice e deja laureată la mai multe concursuri naţionale de muzică populară, între care prestigiosul Festival „Maria Lătăreţu”. În încheiere, Corala „Ad Astra”, condusă de profesorul Laurenţiu Popescu, a interpretat mai multe piese de muzică sacră.

Oaspeţii au fost invitaţi apoi la partea a III-a a Simpozionului „Cultura şi educaţia religioasă în contextul învăţării interdisciplinare”, prezentarea comunicărilor de către participanţii prezenţi. Fiecare participant a primit o mapă cu programul Simpozionului, tema comunicărilor trimise şi diploma de participare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here