Siloz de 2 milioane de euro, inaugurat la Arcani de ministrul Agriculturii

560

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, vineri, la inaugurarea unui depozit de stocare a cerealelor în comuna Arcani, investiţia fiind în valoare de peste 2 milioane de euro. Silozul are o capacitate de 9.000 de tone, iar firma constructoare are de gând să-l umple cu cereale din producţia proprie sau cumpărând de pe piaţă.

În cadrul unei vizite, anunţate la Gorj, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a fost prezent la inaugurarea singurului siloz de cereale construit în judeţ pe fonduri europene. Constantin a menţionat că la nivelul ţării au existat suficiente fonduri europene pentru crearea unor astfel de silozuri şi capacităţi de depozitare, însă nu toate sunt conforme, precizând de asemenea că mai este nevoie de investiţii în această zonă. “Este o investiţie foarte importantă, eu am vrut să fiu prezent pentru că în momentul de faţă practic asistăm la dublarea capacităţilor de stocare din judeţul Gorj. Venim cu o capacitate de 9.000 de tone, extrem de importantă pentru judeţ. Investiţia este importantă şi pentru beneficiar, pentru că jumătate din producţie poate fi stocată chiar de la cel care a făcut această investiţie. Avem nevoie de capacităţi din ce în ce mai multe pentru a preveni eventuale situaţii cum am avut în acest an, eu aş spune fericite, în care să avem producţie foarte mare, dar să avem şi capacităţi, astfel încât să nu fie nevoiţi producătorii să vândă la preţuri mai mici”, a declarat Daniel Constantin.

Jumătate din costuri, provenite din fonduri europene
Depozitul este format din şase celule, fiecare putând stoca o tonă şi jumătate de cereale. Jumătate din costurile depozitului au fost suportate de investitor, restul provenind din fonduri europene.
„Este vorba de o investiţie în valoare de 2 milioane de euro, realizată în parteneriat cu Ministerul Agriculturii. În ianuarie 2012 s-a semnat un contract de finanţare cu Agenţia pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală, prin care ne-am obligat să construim acest siloz agricol cu o capacitate de 9.000 de tone într-un termen de trei ani. Am terminat silozul într-un an efectiv de muncă, lucrul a început în septembrie 2012. Societatea noastră are în arendă 600 de hectare de teren şi o producţie de 4.500 de tone de cereale pe an, cantitate pe care am ales să o depozităm în propriul siloz”, a declarat administratorul depozitului, Marian Niculescu.
Ministrul a mai spus de asemenea că astfel de lucruri trebuie încurajate în continuare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here