Şi în 2010 – Cele 12 zone montane defavorizate au parte de subvenţii

441

apia facuta de mineFermierii din cele 12 localităţi gorjene, situate în zona montană defavorizată vor beneficia şi în acest an de subvenţii pe Măsura 211, în valoare de 1.125.050 de euro.

Traian Crăc, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj ne-a declarat că aceste plăţi se vor face nu mai devreme de luna iunie, iar fiecare fermier va primi aproximativ 350 de euro/hectar de teren agricol.
„Menţionăm că aceasta nu este o sumă fixă deoarece ea poate scădea în funcţie de criteriile îndeplinite de fiecare fermier, dar şi de data de depunere a dosarului pentru a primi subvenţia”. Tot Crăc ne-a declarat că intervalul de depunere a documentaţiei aferente este 1 martie-17 mai, însă dacă acesta este depăşit fermierii vor fi penalizaţi.
În total, în judeţul nostru sunt identificate şi cuprinse în listele administrativ-teritoriale un număr de 29.749 hectare de terenuri agricole în zonele montane defavorizate, acestea fiind în administrarea a 6.000 de fermieri gorjeni din localităţile: Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Novaci, Polovragi, Padeş, Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti şi Tismana. Acest tip de plăţi contribuie la utilizarea continuă a terenurilor agricole, menţinându-se astfel viabilitatea spaţiului rural şi, de asemenea, menţinându-se şi susţinându-se activităţile agricole durabile din zonele montane defavorizate ale Gorjului.
Pachetele pe agro-mediu
Tot în acelaşi interval calendaristic se vor accepta dosare şi, mai apoi, se vor face plăţi, pentru pachetele de agro-mediu. Fermierii din 16 localităţi din Gorj pot fi beneficiari de subvenţii ale pachetele de agro-mediu în valoare de aproximativ 2.500.000 de euro, în funcţie de pachetul în care se încadrează. Aceste zone sunt aceleaşi care intră în categoria defavorizatelor, însă li se mai adaugă alte patru: Arcani, Leleşti, Turcineşti şi Bumbeşti-Piţic. Cele două pachete de agro-mediu disponibile la nivelul judeţului nostru sunt pajiştile cu înaltă valoare naturală, precum şi cele pentru practici agricole tradiţionale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here