Şi-au încercat norocul la Bursa locurilor de muncă

382

Sute de gorjeni s-au prezentat, vineri dimineaţă, la Bursa generală a locurilor de muncă ce a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a pus la dispoziţia şomerilor, prin angajatorii contactaţi, joburi din domenii diverse, de la confecţioneri îmbrăcăminte şi până la ospătari, bucătari, cameriste ori agenţi de vânzări.

Cu o ofertă diversificată şi peste 200 de angajatori contactaţi, AJOFM Gorj a venit din nou în ajutorul celor care îşi doresc un loc de muncă. “Pentru Bursa generală a locurilor de muncă avem contactaţi 219 agenţi economici care au oferit un număr de 561 de locuri de muncă vacante; persoanele au intrat în sală cu bon de ordine, Poliţia Locală ne-a ajutat pentru menţinerea liniştii şi ordinii publice. Am oferit multe locuri vacante în domenii precum: confecţioneri textile, sudori, croitori, lucrători comerciali, lăcătuşi mecanici, mecanic auto, bucătari, electricieni, electricieni auto, ospătari, agenţi de vânzări, cameriste”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

bursa2Există şi nemulţumiţi
Oferta Bursei generale a locurilor de muncă nu a fost pe placul tuturor şomerilor prezenţi. Fie că îşi doresc un job mai bine plătit faţă de fostul loc de muncă, fie că se angajează într-un domeniu nou după absolvirea unui curs, gorjenii şi-au pus speranţe în evenimentul organizat de AJOFM Gorj. “Oferta de muncă mi s-a părut una bunicică, ar trebui să fie mult mai bună pentru a ne încuraja să lucrăm la noi în ţară. Eu am venit pentru calificarea pe care am făcut-o ca agent de pază şi cred că mi-am găsit un post pentru că e singurul loc de muncă care pe mine mă mulţumeşte. N-am mai lucrat niciodată în domeniu, dar am considerat că, decât să fiu plecată în străinătate, mai bine să lucrez la mine în ţară, oricât de mic este salariul, dar este aproape de familie. (…) Am lucrat ca lucrător gestionar, dar este un program încărcat şi având trei copii am considerat că am nevoie de un serviciu cu program mai lejer pentru a avea grijă şi de familie”, a spus Maria Ghicioi, o şomeră din Târgu-Jiu.
someraŞi un tânăr de 27 de ani, şomer de mai mult timp, s-a prezentat cu multe speranţe la evenimentul organizat de AJOFM Gorj, însă a fost vizibil nemulţumit: “Toţi vor să munceşti de dimineaţa până seara pe 600 de lei. Mi-aş dori să lucrez şi ca muncitor necalificat. Am mai lucrat ca agent de pază, dar nu mi-a convenit salariul mic oferit de angajator”.
Şi cei aflaţi la a doua tinereţe încă îşi fac loc pe piaţa muncii din judeţ, chiar dacă au luat contact şi cu angajatorii din străinătate. “La această bursă, deocamdată am băgat un CV la o firmă pentru postul dulgher. Am 20 de ani de vechime în dulgherie; ultimul job aici în Târgu-Jiu a fost atunci când s-a construit mall-ul, dar nu mi-a mai convenit pentru că lucram şi multe ore suplimentare. Am lucrat şi în Spania câţiva ani, am avut şomaj acolo şi luam 800 euro pe lună”, a spus Gabriel Ilie, un târgujian de 46 de ani.

Se caută oamenii cu experienţă
Angajatorii prezenţi la ediţia din acest an a evenimentului şi-au dorit cu precădere oameni cu experienţă şi apţi de muncă. “Ca în fiecare an participăm la Bursa locurilor de muncă. În acest an am venit cu un număr de cinci posturi din care două pentru frezori şi două de operator pe maşinile cu comandă numerică şi un post de vopsitor. Căutăm personal calificat, cu experienţă sau avem şi posibilitatea să-i calificăm la locul de muncă”, a declarat reprezentanta unei firme din Târgu-Jiu. La Bursa generală a locurilor de muncă a fost prezentă şi o firmă de recrutare care reprezintă mai mulţi agenţi economici din judeţul Arad care caută forţă de muncă din Gorj, în mai multe domenii, însă pentru zona unde îşi au sediile.

bursa3Prezentare de ofertă educaţională
La Bursa generală a locurilor de muncă din data de 24 aprilie, au participat şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Gorj care au prezentat oferta educaţională a unităţii. “Am venit să prezentăm oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale pentru instituţiile de învăţământ postliceal, şcolile de maiştri şi subofiţeri şi instituţiile de învăţământ universitar, Academiile categoriilor de forţe, Academia tehnico-militară, Institutul medico-militar. Se pare că gorjenii au fost interesaţi în fiecare an de oferta noastră, drept dovadă şi numărul de candidaţi care urmează să înceapă o instituţie militară de învăţământ. În acest an, avem o ofertă foarte generoasă – în jur de 600 de locuri pentru instituţiile de învăţământ universitar”, a declarat lt. col. Dan Milcu de la Centrul Militar Judeţean Gorj.

340 de posturi vacante prin Eures
În cadrul evenimentului, şomerii au cerut informaţii şi despre locurile de muncă disponibile prin reţeaua Eures în ţările Uniunii Europene, şi aici oferta fiind destul de bogată. “Oferta noastră este de circa 340 de locuri de muncă în Marea Britanie, Malta, Republica Cehă, Germania, Norvegia, Spania sau Suedia. Se caută asistenţi medicali în Germania şi în Marea Britanie, muncitori în construcţii, montatori în oţel, macaragii în Malta sau în Republica Cehă, persoane care să lucreze în prelucrarea lemnului ori la montarea aparatelor de aer condiţionat. Suedia caută mecanici auto, vopsitori auto sau femei de serviciu”, a declarat Diana Văduva, consilier Eures în cadrul AJOFM Gorj.

bursa461 de gorjeni, încadraţi pe loc
Bursa generală a locurilor de muncă a fost cu noroc pentru 61 de gorjeni, care au fost încadraţi pe loc în urma discuţiilor cu angajatorii prezenţi. Potrivit conducerii AJOFM Gorj, la eveniment au participat 460 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost oferite 561 de posturi vacante de către 53 de firme. De asemenea, 268 de persoane au fost selectate pentru interviuri şi probe de lucru în vederea încadrării pe locurile libere.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here