Sfântă Liturghie oficiată la Sărbătoarea «Schimbarea la Faţă a Domnului», de la Mănăstirea Lainici, Gorj – ,,Sărbătoarea de astăzi, ne cheamă pe fiecare dintre noi la o schimbare lăuntrică, la o iluminare prin Voia cea sfântă a Lui Dumnezeu”!

1771

Joi, 6 august 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cadrul unei sărbători tradiţionale în viaţa monahală a Gorjului, a întregii ţări şi a Lavrei din Defileul Jiului, a fost oficiată Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii LAINICI, de către un ales sobor de călugări, preoţi şi diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop Grigore Vulcănescu, un preţuit consilier cultural al Mitropoliei Olteniei, împreună cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi Stareţ al Mănăstirii Lainici. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Muc. Dimitrie», din Craiova, dirijat de către prof. dr. Victor Şapcă, iar asistenţa tehnică a oficierii slujbei a fost asigurată de către domnul Ionuţ Cosmin Stanciu. La sfârşitul sfintei slujbe, credincioşii au primit pachete cu bucate alese care au fost pregătite de către soborul mănăstirii, ajutat de către maicile de la Mănăstirea «Icoana», păstorite de către Maica Stareţă Teodora Ilie, împreună cu alte cuvioase măicuţe din judeţul Gorj!

,,Starea de bine este şi cea pe care o trăim noi, astăzi, împreună cu obştea mănăstirii, la această slăvită şi minunată sărbătoare”!
În cuvântul de aleasă învăţătură duhovnicească pentru credicioşi, Preacucernicul Părinte Protopop şi consilier cultural, Grigore Vulcănescu a început prin a se adresa Preacuviosului Părinte Stareţ şi Exarh, Ioachim Pârvulescu, precucernicilor şi preacuvioşilor părinţi, tuturor credincioşilor prezenţi la slujbă, amintind cuvintele Sf. Ap Petru, spuse la acest eveniment deosebit din istoria neamului omenesc, legat de «Schimbarea la Faţă a Domnului», pentru că în momentul în care a văzut chipul Mântuitorului asociat cu soarele şi veşmintele Sale pline de lumină, uimit de acest lucru, Sf. Ap Petru avea să spună: «Doamne, bine este să fim noi aici!», pentru că: ,,Într-adevăr, iubiţi credincioşi, a subliniat Părintele Grigore Vulcănescu, starea de bine este şi cea pe care o trăim noi, astăzi, împreună cu obştea mănăstirii, la această slăvită şi minunată sărbătoare, «Praznic al Luminii», cum a fost numit de către Sfinţii Părinţi! Pentru că acolo, pe Muntele Tabor, Mântuitorul Însuşi Şi-a arătat ca într-o străfulgerare Slava Sa Dumnezeiască înaintea Apostolilor Săi! Iată că în drum spre Ierusalim, Domnul Iisus Hristos S-a arătat în Chip Dumnezeiesc, întrebându-l pe Sf. Ap Petru: ,,Tu, Petre, cine zici că sunt eu”? «Tu eşti Mesia, tu eşti Fiul Lui Dumnezeu!», a spus Sf. Petru! Deci, iată că acest eveniment a fost necesar pentru ca Sfinţii Apostoli să fie încredinţaţi că Iisus este Fiul Lui Dumnezeu! Atunci, Apostolii, îi văd alături de Mântuitorul pe Sf. Moise şi pe Sf. Prooroc Ilie, doi profeţi ai Vechiului Testament, ca o îmbinare fericită între Legea Veche şi Legea Nouă, pentru că «Norul de Lumină» sau «Umbra Duhului Sfânt» este Lumina cea necreată şi locul în care «locuieşte» Dumnezeu! Această Taină a Luminii Dumnezeieşti e locul în care doreşte să ajungă omul şi să trăiască după această viaţă pământească! Noi umblăm în Calea Domnului, ca să câştigăm Lumina cea veşnică! Pentru că vedem că furilor şi tâlharilor, nu le place lumina, ei «lucrează» noaptea, dar, noi, în vremurile noastre, avem nevoie, mai mult ca oricând, de lumină! Avem nevoie de această Lumină Dumnezeiască, avem nevoie de lumina dragostei, avem nevoie de lumina iertării, avem nevoie de lumina faptelor bune!

Mesajul de la acest praznic al luminii este unul al bucuriei, al îndemnului ,,Nu vă temeţi”!
Pentru că Mântuitorul Iisus Hristos le spune ucenicilor Săi: ,,Iubiţi-vă unii pe alţii. Aşa cum v-am iubit şi eu pe voi, ca lumea să vă cunoască mereu că sunteţi ucenicii mei”! Ce îndemn minunat ne adresează Mântuitorul, să ne iubim între noi, într-o lume a «talionului», iată, Iisus Hristos a impus dragostea faţă de Dumnezeu, dragostea faţă de aproapele! Prezenţa dumneavoastră, astăzi, aici, în curtea acestei străvechi mănăstiri din Defileul Jiului, din aceşti munţi minunaţi ai României, la întâlnirea dintre Oltenia şi Ţara Haţegului, ne arată că mesajul Mântuitorului Iisus Hristos a ajuns la sufletul dumneavoastră! Fiţi aproape de biserică, iubiţi credincioşi, iubiţi-vă unii pe alţii, ca Mântuitorul Hristos să vă recunoască drept fii ai Săi! Mântuitorul n-a propovăduit niciodată dezbinarea sau «distanţarea socială», nici alte «minuni» ale sec. al XXI-lea! Prin urmare, mesajul de la acest praznic al luminii este unul al bucuriei, al îndemnului ,,Nu vă temeţi”! La un asemenea praznic, să avem în mintea şi în sufletul nostru îndemnul Mântuitorului: ,,Sculaţi-vă, nu vă temeţi! Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa! Eu sunt Lumina lumii! Deci, să căutăm Calea spre Lumina Dumnezeiască! Sărbătoarea de azi, ne cheamă pe fiecare dintre noi, la o schimbare lăuntrică, la o iluminare prin Voia cea sfântă a Lui Dumnezeu! Pentru că Dumnezeu ne îndeamnă: ,,Schimbaţi-vă la faţă, toţi şi toate! Iubiţi-vă unii pe alţii, iubiţi adevărul spre binele şi fericirea voastră”! Fraţi creştini, să nu încetăm a ne ruga Lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor puterilor cereşti, ca să ne lumineze, mintea, inima şi viaţa cu Lumina Adevărului! Dumnezeu să vă dăruiască o zi binecuvântată, în pace, în linişte şi cu multă lumină în sufletele dumneavoastră! Să schimbăm tot ceea ce este rău în noi, în viaţa noastră, pentru ca în noi să strălucească Lumina spre binele nostru şi spre bucuria noastră, spre Slava Lui Dumnezeu, Amin”!
În final, am solicitat un mesaj adresat credincioşilor, din partea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi Stareţ al Mănăstirii Lainici, care, mângâind pe creştet pruncul de numai patru ani al unui preot, ne-a spus că îi îndeamnă pe toţi credincioşii, pe toţi românii, să se întărească mai mult în credinţă, deoarece, educarea credinței nu este o simplă învățare a unui comportament, ci, înseamnă transmiterea unui mesaj de viață! Deși Cuvântul Lui Dumnezeu este viu prin el însuși, Dumnezeu a vrut să întărească mărturia și medierea oamenilor pentru a-l difuza, iar, Sfânta Evanghelie este convingătoare în acest sens! Este important ca tinerii să înţeleagă că rugăciunea are o valoare specială şi semnificativă, dacă au exemplul părinţilor pe care să-i urmeze! Frumoase cuvinte şi frumos îndemn, Preacuvioase Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei!
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here