Sesiune de transfer şi pentru procurori

364

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat luni că procurorii care vor să se transfere la alte parchete îşi pot depune cererile până la data de 17 februarie 2014, inclusiv. Reamintim că în şedinţa din data de 6 februarie, Plenul CSM a hotărât organizarea unei sesiuni de transfer a judecătorilor şi procurorilor la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii martie 2014.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CSM, următoarea sesiunea de transfer a magistraţilor se va desfăşura la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie 2014, anterior expirării perioadei de valorificare a rezultatelor concursului de promovare în funcţii de execuţie din data de 10 noiembrie 2013, cererile urmând a fi analizate în raport cu listele posturilor vacante publicate pe site-ul CSM la începutul lunii februarie 2014. Dacă judecătorii îşi pot depune cererile de transfer la sediul CSM până la data de 13 februarie 2014, inclusiv, procurorii pot depune aceste cereri până la data de 17 februarie 2014, inclusiv.

poza7Cinci posturi de procuror, vacante în Gorj
Lista posturilor vacante în parchetele din ţară a fost publicată luni pe site-ul CSM, la secţiunea Magistraţi – Procurori – Locuri vacante. Potrivit acestei liste, în parchetele din judeţul Gorj sunt vacante doar 5 posturi, două de conducere şi trei de execuţie, gradul de ocupare fiind de 88,10%. Astfel, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, sunt prevăzute 14 posturi, 4 de conducere şi 10 de execuţie. 12 dintre acestea (trei de  conducere şi 9 de execuţie) sunt însă ocupate, fiind vacante doar două posturi – unul de conducere şi unul de execuţie. Tot două posturi vacante (unul din conducere şi unul de execuţie) sunt vacante şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti şi la cel de pe lângă Judecătoria Novaci (instanţă propusă spre desfiinţare) nu există posturi vacante iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru trei dintre cele patru posturi prevăzute sunt ocupate, fiind vacant un singur post de execuţie. În toată ţara, sunt vacante 269 de posturi de procuror, 121 de conducere şi 148 de execuţie.

Criterii
Transferul procurorilor de la un parchet la alt parchet se aprobă, la cererea celor în cauză, de secţia corespunzătoare a CSM. Transferul nu poate fi aprobat decât la o instanţă sau la un parchet la care procurorul are dreptul să funcţioneze. La soluţionarea cererilor de transfer ale judecătorilor şi procurorilor la alte instanţe sau parchete vor fi avute în vedere următoarele criterii: volumul de activitate al instanţei sau parchetului de la care se solicită transferul şi la care se solicită transferul, numărul posturilor vacante şi al posturilor temporar vacante la instanţele ori parchetele implicate şi dificultăţile de ocupare a acestora; vechimea efectivă în funcţia de judecător sau procuror; vechimea la instanţa sau parchetul de la care se solicită transferul; vechimea în gradul aferent instanţei, respectiv parchetului la care se solicită transferul; specializarea judecătorului/procurorului, specializările complementare, vechimea în cadrul secţiei/completului corespunzător specializării, precum şi disponibilitatea de a activa în alte secţii/complete decât cele corespunzătoare specializării ale instanţei/parchetului la care solicită transferul, în raport cu cerinţele acesteia; domiciliul solicitantului; locul de muncă al soţului sau soţiei; distanţa dintre domiciliul şi sediul instanţei sau parchetului la care funcţionează judecătorul ori procurorul şi posibilităţile reale de navetă, inclusiv timpul afectat acesteia; starea de sănătate şi situaţia familială.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here