Senatorul Greblă despre raportul CE pe justiţie: “Actuala putere este surdă nu numai la semnalele externe, dar şi la cele interne”

242

grebla 002Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PSD, Toni Greblă, a declarat ieri că nu crede că actuala putere va lua măsurile necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei din sistemul judiciar ca urmare a recomandărilor formulate de Comisia Europeană (CE) în raportul anual privind reforma justiţiei în România.

“Cred că şi Comisia Europeană s-a săturat de când tot trage semnale de alarmă, iar actuala putere este surdă nu numai la semnalele externe, dar şi la cele interne”, a făcut public Greblă care crede că raportul va rămâne fără niciun fel de urmare, adică nu vor fi luate niciun fel de măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia din justiţie.

Raport similar

Toni Greblă a subliniat, de asemenea, faptul că raportul anual al Comisiei Europene, prezentat miercuri la Bruxelles, se aseamănă cu cele emise în anii trecuţi atât în ce priveşte criticile la adresa justiţiei din România, a progreselor înregistrate, precum şi a recomandărilor formulate. “Nimic nou sub soare. Aceleaşi critici, în plus adăugată şi această chestiune care vizează confiscarea extinsă a averilor. (…) Întotdeauna rapoartele sunt aproape aceleaşi în fiecare an. Este adevărat că se constată şi unele progrese. În ce priveşte recomandările CE, ele sunt pertinente, dar majoritatea se regăsesc şi în rapoartele vechi, chiar dacă nu toate în această formă”, a completat parlamentarul. Acesta este cel de-al cincilea raport anual al CE din cadrul MCV şi conţine 17 recomandări, împărţite în cinci categorii (Reforma sistemului judiciar, Responsabilitatea sistemului judiciar, Eficienţa acţiunii judiciare, Integritatea şi Lupta împotriva corupţiei). Acestea sunt menite să ajute ţara noastră să se pregătească până în vara anului viitor, când executivul UE va face o evaluare cuprinzătoare a progreselor României în domeniu la 5 ani de la aderare şi va prezenta propuneri adecvate în lumina acestei evaluări.

A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here