Se prefigurează o dublă anchetă pentru ambulanțierul SJA Gorj, care a refuzat cursa de la UPU la București! Pacientul mort, fratele directorului executiv al CEZ Distribuție

1266

Cojocaru Daniel, ambulanțier angajat de 23 de ani la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj, este la un pas să rămână fără serviciu, asta deoarece cazul său se află în cercetare la Comisia de Disciplină a SJA. Salariatul a dat deja declarații în fața acestei comisii și a motivat, așa cum a spus și public, că a refuzat transferul pacientului din Tismana, de la UPU la spitalul din București, din motive personale, acesta afirmând că s-ar fi simțit rău. Ancheta Comisiei de Disciplină este însă în desfășurare, aceasta putând propune sancțiuni conform Codului Muncii, cea mai drastică fiind desfacerea contractului de muncă. Angajatul nu mai are alte abateri disciplinare, dar cauza este foarte gravă cu atât mai mult cu cât pacientul din Gorj a decedat în spitalul din Capitală, asta câteva zile mai târziu. Acesta era fratele directorului executiv al Distribuție Oltenia, Eugen Butoarcă.

Comisia de Disciplină, formată din angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, cercetează de câteva zile, felul în care s-a răspuns solicitării din luna septembrie, făcută pentru un pacient din zona Tismanei, după ce acesta a suferit un accident grav cu ATV-ul. Solicitarea a fost preluată rapid la SJA Gorj, iar, în ziua respectivă, în 20 de minute, un echipaj cu medic a ajuns la fața locului. Asta, luându-se în considerare că sunt peste 40 de kilometri de la Târgu-Jiu, până la locul solicitării. Pacientul de 46 de ani, Cristinel Tinică Butoarcă, aflat în stare gravă, a fost transportat la UPU Târgu-Jiu și lăsat pe mâna medicilor de aici pentru investigații.

Trei ore pentru găsirea unui spital, care să primească bolnavul
Medicii de la UPU, după ce au insistat trei ore la telefon pentru a găsi un spital universitar din țară, care să primească pacientul din Gorj, au primit un răspuns afirmativ de la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, unde li s-a dat acceptul să-l ducă. De altfel, victima accidentului, care a suferit un politraumatism şi un hematom pe creier, UPU, în urma investigațiilor, spitalul neavând neurochirurg, a făcut apoi o cerere la SJA pentru a transfera pacientul cu o ambulanță la unitatea medicală respectivă. Medicul coordonator al SJA a luat decizia să trimită la caz ambulanța de tip C, care era condusă de ambulanțier Cojocaru. Mașina în cauză era singura care se preta la cazul acesta grav. Cojocaru a refuzat însă atât scris, cât și verbal, să meargă la acest caz, adică să facă transferul, iar în 15 minute de la sosirea solicitării în dispeceratul SJA, la caz era deja autospeciala de tip C, condusă de un alt ambulanțier. “Aveam probleme de sănătate, conform actelor medicale pe care le-am adus dimineaţa. M-am prezentat la Cardiologie şi mi-am făcut un EKG. Am făcut o cursă cu cazul respectiv, am anunţat dispeceratul să pregătească un echipaj că va fi trimis la Bucureşti, pentru că eu nu mă simt în stare, am palpitaţii, am ameţeli, că nu au făcut ei treaba asta, să hotărască alţii. Nu puteam pleca în cursă, punând în pericol viaţa pacientului şi a echipajului. Nu mi-am luat medical nici înainte şi nici după. Nu am plecat noaptea, că destabilizam tura, fiind doar două maşini. Noaptea am mai făcut o singură cursă, la care nu au fost probleme, fiind aici la câţiva kilometri. Eu am probleme medicale, sunt cardiac”, a făcut, public, Cojocaru.

Mort, după trei zile
Pacientul a fost transferat în bune condiții la București, dar a decedat trei zile mai târziu. În cauză au fost multe tensiuni și intervenții, deoarece pacientul era tocmai fratele directorului Distribuție Oltenia, fostul CEZ din Craiova, gorjeanul Eugen Butoarcă. Acesta a fost cel care a anunțat decesul fratelui pe pagina sa de socializare. Asta după ce directorul a povestit acolo că fratele său a mai avut două cumpene în viață pe care le-a depășit. A treia i-a fost însă fatală. “Un prim accident cu aproximativ 20 de ani în urmă, poveste aproape similară cu lovitura dificilă la cap, s-a refăcut complet. Cu 5 ani în urmă cu o operație foarte grea la Târgu Mureș, iar Dumnezeu i-a mai dat și a doua șansă cu peste o lună de spitalizare. A treia șansă nu a mai primit-o, deși primele zile după operație eram foarte optimist, reușind să mă recunoască în a 10 zi și să-mi zică pe nume”, a scris, cu durere, directorul Eugen Butoarcă. “A doua comă, grad III, generată de accidentul vascular i-a fost fatală și pe 2 Octombrie, ora 13.30, Dumnezeu l-a luat în grijă”, a mai scris fratele decedatului.

Mitroi nu închide ochii!
Medicul coordonator de la SJA a adus la cunoștință conducerii unității cele petrecute pe timpul turei sale. Managerul SJA, Constantin Mitroi a trimis comisiei de disciplină referatul, dar aceasta s-a întrunit recent, deși avea la dispoziție 6 luni să cerceteze fapta. Lucrurile s-au complicat odată cu moartea pacientului și după ce incidentul a devenit public. „Este vorba despre un accident, care a avut loc la Tismana. În urma accidentului a rezultat o victimă, care a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). După investigaţiile care s-au făcut la spital, s-a decis transferul pacientului către un spital din Bucureşti. Am trimis un echipaj de ambulanţă, iar ambulanţierul respectiv a refuzat cursa din motive medicale. În urma refuzului, s-a întocmit un referat, acesta a fost dat către Comisia de Cercetare Disciplinară, iar cazul este în cercetare disciplinară şi aşteptăm concluziile. Riscă inclusiv desfacerea contractului de muncă, dar nu aş vrea să mă antepronunţ. Aşteptăm să vedem ce concluzii are Comisia de Cercetare Disciplinară şi apoi o să luăm o decizie”, a precizat Constantin Mitroi. În cauză, comisia a audiat deja o parte din martori și urmează să se pronunțe. Gravitatea cazului face posibilă ipoteza ca salariatului Cojocaru să i se aplice cea mai drastică sancțiune.

Arafat preia cazul?
Acesta este singurul caz de acest fel, întâmplat la SJA Gorj. Cauza va putea fi însă cercetată și de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here