Se apropie startul „Primului Siloz”

536
rss827429367Primele certificate de depozit din cadrul Programului „Primul siloz” ar putea fi emise în scurt timp, după ce Guvernul a adoptat în urma şedinţei de Guvern din 15 iulie a.c., normele metodologice pentru aplicarea programului.
Prin normele metodologice (Hotărâre nr. 807 din 15 iulie 2009, publicată în M.O. nr. 506/22 iulie 2009) au fost stabilite condiţiile pentru licenţierea depozitarilor de seminţe de consum şi s-a constituit schema de garantare a certificatelor de depozit pentru a crea posibilitatea utilizării acestora ca garanţie pentru obţinerea de credite de producţie de către producătorii agricoli.

Astfel, depozitarii de seminţe care doresc să fie licenţiaţi în anul 2009 au la dispoziţie 10 zile lucrătoare, începând din data de 22 iulie a.c., data publicării Normelor Metodologice, pentru a depune la Ministerul Agriculturii cereri scrise în acest sens, iar ministerul va avea la dispoziţie încă 10 zile pentru a rezolva toate solicitările referitoare la licenţierea silozurilor. Totodată, s-a stabilit componenţa Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, aceasta fiind formată din 15 persoane, reprezentanţi ai ministerului, ai depozitarilor, ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ai Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, ai Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum şi un reprezentant al Bursei Române de Mărfuri.
Administrarea schemei de garantare va fi efectuată de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) – IFN SA, care va primi de la bugetul de stat suma de 42 milioane de lei în scopul constituirii sursei iniţiale de funcţionare a schemei de garantare a certificatelor de depozit. De asemenea, s-a prevăzut obligaţia depozitarilor de a contribui la sursele schemei de garantare cu cote reprezentând 0,5% din valoarea seminţelor de consum pentru care s-au emis certificate de depozit.
A fost prevăzută şi obligativitatea stabilirii de către operatorii economici implicaţi în producerea, depozitarea/stocarea, comerţul, gradarea seminţelor şi Bursa Română de Mărfuri a preţului de despăgubire a seminţelor de consum, preţ ce va fi publicat săptămânal în presă, precum şi pe site-ul ministerului şi pe cel al FGCR, pentru a informa toţi producătorii agricoli interesaţi.
Irina PICIORUŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here