Scrisoare deschisă către parlamentarii de Gorj. „Opriți genocidul social”

1274

Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, Federația Națională Mine-Energie și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol-Energie, organizații sindicale ce reprezintă 93% dintr-un total de 12.195 angajați ai Complexului Energetic Oltenia, au trimis o scrisoare deschisă parlamentarilor de Gorj, dar și prefectului și președintelui Consiliului Județean Gorj.
„Vă solicităm, în numele salariaților pe care îi reprezentăm, să faceți demersurile necesare în vederea susținerii unor măsuri de protecție socială, ce se impun în perioada premergătoare aprobării planului de restructurare și decarbonare, înaintat Comisiei Europene”, au transmis sindicaliștii.
Situația actuală în care se află CE Oltenia, coroborat cu planul de decarbonare adoptat la nivelul Uniunii Europene și asumat de către România, „ne pune în postura de a găsi împreună cu dvs., ca oameni politici responsabili, soluții alternative pentru evitarea unui genocid social în rândul salariaților companiei și implicit la nivelul întregului județ, dar și pentru evitarea escaladării unor conflicte și proteste spontane”, au mai transmis sindicatele.
Liderii de sindicat au identificat două probleme „de maximă importanță”. Ei cer sprijinul parlamentarilor pentru completarea și modificarea unui articol din legea pensiilor, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 13 ani.
Termenul limită pentru depunerea amendamentelor la proiectul de lege este 15 februarie. Mai apoi, în premisa derulării unui program de restructurare ce va avea loc în perioada 2021-2025, sindicaliștii solicită introducerea Complexului Energetic Oltenia, pe lista operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în conformitate cu prevederile OUG 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici.
„A sosit momentul, ca împreună, cu mic cu mare, să ne unim forțele și să demonstrăm că interesul oamenilor primează în fața oricăror alte interese și orgolii”, au transmis cele trei federații sindicale.

„Am fost discriminați”
Un semnal de alarmă l-a tras și liderul de sindicat Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari. Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia așteaptă ca proiectul de modificare la legea pensiilor, cu reducerea vârstei de pensionare pentru toți minerii și energeticienii români, prin încadrarea acestei categorii profesionale la condiții speciale de muncă, să fie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președintele României. „Opriți genocidul social! Prea mulți mineri și energeticieni mor înainte de pensionare!”, a transmis Tomescu. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari spune că minerii și energeticienii au fost discriminați în ultimii 30 de ani, în ceea ce privește legea pensiilor. „Nu ne-au mai fost recunoscute grupele de muncă. Am ajuns să avem mulți colegi care au decedat în timpul activităților. Cu alte cuvinte, au contribuit la sistemul de pensii, 39-40 de ani, fără să beneficieze măcar o lună din contribuția lor, pentru că au decedat. Din cauza condițiilor de muncă, a factorilor de risc, din cauza noxelor din carierele miniere și termocentrale, speranța de viață a acestor salariați este una foarte redusă. Media de vârstă este undeva la 51-52 de ani”, a spus Tomescu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here