Școlile și primăriile, dezinfectate. „Vin din Italia și nu anunță”

590

Primăriile din județul Gorj iau măsuri suplimentare pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În primul rând, s-a redus activitatea cu publicul, s-au închis târgurile săptămânale, iar unitățile de învățământ și primăriile au intrat într-un amplu proces de dezinfecție. Totodată, autoritățile fac apel la responsabilitate și îi îndeamnă pe toți gorjenii care vin din străinătate să anunțe și să pună în aplicare măsurile recomandate de către specialiștii din sănătate. Încă sunt persoane care vin din zona roșie și nu alertează autoritățile.

Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Padeș au decis ca școlile, grădinițele și sediul primăriei să fie dezinfectate, iar toți agenții economici ce desfășoară activități de comerț cu produse alimentare să fie înștiințați în scris despre măsurile ce trebuie luate preventiv pentru a împiedica răspândirea cazurilor de coronavirus în comună.
„Duminică, 15 martie, s-a efectuat dezinfecția tuturor școlilor, grădinițelor și a sediului primăriei. Toate cheltuielile vor fi suportate din bugetul local. Pentru eventuale cazuri de carantină, pregătim cele trei apartamente din blocul de locuințe și am solicitat SC Hidroelectrica SA să ne pună la dispoziție apartamentele din vilele de la Valea Mare. Toți cetățenii care vin din străinătate e bine să se autoizoleze la domiciliu, să ia legătura cu medicul de familie și cu autoritățile locale, aceasta este o măsură preventivă, impusă, pe care trebuie să o respectăm”, a anunțat primarul Serafim Antonie. Începând de luni, accesul în primărie a fost restricționat. „Toți cetățenii care vor intra în instituție vor folosi soluția pentru dezinfecția mâinilor, existentă la intrare. Pe raza comunei noastre, în prezent avem cinci persoane izolate la domiciliu, persoane cu care ținem mereu legătura”, a mai spus primarul din Padeș.

Ședințele de fond funciar, suspendate
Măsuri au fost luate și la nivelul Primăriei Bălești. „Activitatea cu publicul decurge cu program normal, dar cetățenii care vin la primărie trebuie să știe că vor fi preluați de către personalul din aparatul de specialitate al primarului, în sala de așteptare, rezolvându-le problemele fără ca dânșii să mai intre în contact cu toți funcționarii și toate birourile”, a transmis primarul Mădălin Ungureanu.
Mai mult, ședințele de fond funciar sunt suspendate pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile. Vor fi analizate petițiile și dosarele pentru eliberare titluri de proprietate și procese-verbale. Toate școlile, after school-ul și grădinițele din comună au intrat de luni într-un program amplu de dezinfecție și deratizare.
„Se suspendă orice activitate sportivă pe terenurile sportive deținute de Primăria Bălești pe o perioadă de 30 de zile. Credeți-mă, în aceste momente, toți trebuie să fim solidari, să dăm dovadă de maturitate și înțelepciune”, a transmis Ungureanu.

Primărie sigilată și dezinfectată
Și primăria din Stoina a fost dezinfectată, după ce un cetățean, reîntors din Italia, i-a trecut pragul, săptămâna trecută. „A venit din Italia cineva și i-am făcut documentele în primărie. Vineri, după terminarea programului, am sigilat primăria, pentru a face o dezinfecție. A stat la un metru și ceva de mine. Nu am altă variantă decât să mă izolez”, a spus, la un post local de radio, primarul interimar Nicolae Fota.

„Vin din Italia și nu declară”
Autoritățile județene întâmpină probleme din cauza persoanelor care vin din străinătate, în special din zonele de risc, fără a declara acest lucru. O gorjeancă a încercat să scape de carantină, călătorind din Italia în Germania, și apoi spre România. La intrarea în țară, femeia de 38 de ani a mințit autoritățile, iar de la Timișoara a plecat cu autocarul spre Gorj. A fost oprită în zona Lugojului și s-a ales cu dosar penal.
„Sunt oameni care vin mai ales din zona Italiei, care nu declară, dar avem o relație apropiată cu primarii, cu forțele locale, și am identificat persoane care au venit din străinătate fără a spune. Și aici fac un apel și către personalul din vămi, să ne anunțe, să știm exact câte persoane intră în țară și câte vin din zona Italiei, iar un control mai amănunțit este obligatoriu. Toate persoanele care vin din Italia, obligatoriu intră în carantină. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur”, a precizat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
O situație similară s-a înregistrat la Negomir. O familie sosită duminică seara din Italia nu a anunțat autoritățile. „Apelăm la toți cei care au informații că rudele, vecinii, prietenii, cunoștințele, s-au întors din țări cu cod roșu sau galben de Coronavirus, să anunțe venirea acestora pe raza comunei, informând primarul, consilierii locali sau oricare din angajații primăriei. Recomandăm locuitorilor comunei noastre să evite adunările de mai multe persoane în spații închise, să stea în curte și să iasă doar în caz de nevoie sau dacă situația o impune”, a declarat primarul comunei Negomir, Tudor Oiță.
Mai mult, în perioada următoare, Consiliul Local Negomir va adopta prelungirea termenului de plată a impozitelor locale până la 30 iunie, perioadă în care contribuabilii care plătesc dările beneficiază de bonificația de 10%.
În Gorj, circa 300 de persoane se află în carantină și în autoizolare la domiciliu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here