Școlarizare pentru externalizare! Mineri rămași la Seciuri, obligați să-și plătească diplomele de paznici la TMG GUARD SRL

575

Cei 39 de mineri de la Cariera Seciuri, închisă din toamna lui 2011, obligați de ultimele administrații ale CE Oltenia să asigure paza utilajelor acestei unități cu lacătele puse, s-au trezit săptămâna trecută că, CEO nu mai vrea să le plătească salariile, dacă respectivii nu se școlarizează. Șocant este că administrația CEO le-a impus salariaților respectivi și o firmă “de casă” cu care angajații de la Seciuri ar trebui să facă un curs de formare profesională în meseria de “agent de securitate”, evident contra cost. Este vorba despre SC TMG GUARD SRL, firma fostului ofițer SRI, Victor Nicolae Mecu, judecat din mai pentru evaziune, care a semnat cu CEO, în aprilie, un contract de pază în valoare de 2,3 milioane de lei.

La Cariera Seciuri, închisă de aproape 6 ani de zile, au mai rămas, în prezent, doar 39 de salariați care au fost calificați, când unitatea funcționa, în diversele meserii practicate aici. Unii sunt astfel foști ingineri, alții lăcătuși mecanici, o parte economiști și câțiva sunt foști excavatoriști. Toți au fost însă obligați de administrațiile CE Oltenia să îmbrățișeze, din 2011, meseria de paznici, dacă au vrut să rămână salariați ai CEO.
Inițial, din cei 53 rămași, acum mai sunt 39, o parte fiind disponibilizați, iar alții transferați la alte unități miniere. Cert este că cei rămași au exercitat și exercită meseria de paznic fără a fi necesar, cel puțin în ultimii 6 ani, de cursuri de formare profesională pentru această meserie.
De altfel, nu numai la Seciuri se face încă pază cu salariați proprii, ci și în alte unități unde lipsesc agenții de securitate ai firmelor aflate sub contract cu CEO.

Paznicii trebuie reșapați?!
Lucrurile se schimbă însă radical săptămâna trecută, când administrația “Boza” stabilește că paznicii de la Seciuri trebuie brusc școlarizați, asta deoarece în contractul individual de muncă aceștia au fost trecuți cu noua meserie fără ca respectivii să fi fost calificați. De altfel, în aceste contracte, angajații în cauză s-au trezit paznici necalificați și cu salariile ciuntite, urmare a retrogradării claselor salariale inițiale.
Pentru a-și corecta greșeala, salariații de la Seciuri fiind trecuți din calificați în necalificați în meseria de paznic, administrația l-a trimis, miercuri, pe un anume Sichitiu, alături de un reprezentant al TMG GUARD SRL, în carieră. Cei doi nu au venit cu mâinile goale la angajații de la Seciuri, ci cu niște contracte de formare profesională, parafate de firma lui Mecu, în alb, spunându-li-se, totodată, salariaților de aici că dacă nu le semnează riscă să rămână fără serviciu.

Semnătură pe încredere
Cinci salariați, la sfatul liderului lor sindical, au semnat contractele, chiar dacă la capitolul patru beneficiarii se obligau să plătească firmei TMG GUARD SRL școlarizarea în meseria de “agent de securitate”, în trei tranșe.
Restul angajaților, membrii unui alt sindicat din CEO, discutând cu liderul lor sindical, au refuzat să semneze contractele prin care, spun ei, li se asigură o posibilă externalizare din sistem. De altfel, liderul de sindicat al acestor salariați, Ion Dumitru, a prezentat situația acestor cursuri la Comisia Mixtă din 29 iulie, arătându-i directorului general Boza chiar un astfel de contract în alb.
Sorin Boza a rupt documentul în fața tuturor membrilor comisiei, spunând, totodată, că nu știe nimic de situația reclamată de la Seciuri, subliniind că paza la acea carieră se face cu angajații companiei.

Boza l-a luat pe NU în brațe
“I-am prezentat situația de la Seciuri directorului general Boza, care a părut că nu știe de cele întâmplate și nici de presiunile exercitate de subalternul său Sichitiu asupra angajaților de la această carieră. Mai mult a spus în plen că nu are nicio înțelegere cu firma de pază TMG GUARD SRL și că nici nu vrea să audă de așa ceva. Reacția lui Boza trebuia să liniștească spiritele, dar vineri, o zi mai târziu, Sorin Olaru, șeful Serviciului Resurse Umane al CEO, a inflamat situația. Olaru a fost deranjat de faptul că problema de la Seciuri a ajuns să se discute în Comisia Mixtă, școlarizarea minerilor de aici fiind pusă astfel în pericol ca și sumele de bani care urmau să ajungă la firma de pază a lui Mecu”, a declarat Ion Dumitru, liderul Sindicatului Viitorul Nostru Minier Oltenia.

Trași în piept de liderul de sindicat
Paznicii de la Seciuri, care au semnat pentru transformarea lor în agenți de securitate, dau acum înapoi și nu mai vor să beneficieze, contra cost, de școlarizarea impusă de TMG GUARD. Oamenii sunt supărați pe liderii lor de sindicat de la SMEO, care i-au îndemnat să semneze contractele cu TMG GUARD, în loc să se bată pentru ei ridicând problema în Comisia Mixtă ori la conducerea companiei. Salariații sunt supărați că trebuie să achite acum câteva sute de lei pentru cursul respectiv, pe care ar trebui să-l facă în afara programului și din salariul lor mult diminuat.
Un paznic de la Seciuri ia mai puțin de 2000 de lei pe lună de la CEO.

Paza la CEO se face acum de către SC Signovince SRL, valoarea fiind de 7,6 milioane de lei, care prestează cu 380 de agenți, de TMG Guard SRL care a obținut contracte de 2,3 milioane de lei, având la lucru 125 de agenți și de firma Dialfa Security SRL pentru suma de 531.672 de lei, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here