Şcoala Generală Padeş, fără teren de sport

1044

teren sportŞcoala Generală din comuna Padeş se luptă de ani de zile pentru terenul care ar trebui să fie folosit ca şi curte pentru elevii unităţii de învăţământ. La aceasta, învaţă 40 de preşcolari şi 180 de elevi.

Recreaţiile pentru aceştia înseamnă să ieşi în stradă sau într-o curte a şcolii de câţiva metri pătraţi.

Aşa ceva numai în România se putea întâlni! Au trecut ani, de când conducerea Şcolii Generale Padeş încearcă să câştige în instanţă un teren care ar trebui să i se cuvină de drept şi să poată fi folosit pentru elevii instituţiei. În curtea unităţii există o platformă de câţiva metri pătraţi, lăsată în paragină pe care copiii mai pot face câte un meci de fotbal, sau pot organiza mici întreceri sportive. Din terenul care altădată avea sute de metri pătraţi, acum nu a mai rămas aproape nimic. În sprijinul Şcolii Generale Padeş există o hotărâre definitivă nr. 244/1003, emisă de Curtea Supremă de Justiţie. „Prin această hotărâre s-a dat câştig de cauză unităţii noastre de învăţământ, şcoala fiind în posesia noastră până în 1995”, ne-a declarat directorul instituţiei, Constantin Pora.
Să aibă Primăria vreo vină?!
CTIN PORAAcesta îl acuză pe fostul primar al comunei de faptul că a emis un titlu de proprietate peste hotărârea Curţii Supreme pe numele Rodicăi Giurgău. „Doamna a început în 2007 construcţia unui magazin, chiar alături de şcoală, pe aleea de acces a elevilor în unitate. Rodica Giurgău ne-a cerut un aviz de construcţie, însă, în urma întrunirii urgente a consiliului de administraţie al şcolii, am hotărât să refuzăm acordarea avizului”, a completat directorul. Conducerea Şcolii Generale Padeş a întocmit şi o adresă, 260/20.03.2007, adresată Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, însă, nu s-a primit nici până acum vreun răspuns la aceasta.
În prezent, şcoala beneficiază de un teren de sport foarte mic, impracticabil într-o proporţie destul de mare, doar din bunăvoinţa parohiei „Sfântul Ilie” ce se află în imediata apropiere a unităţii de învăţământ.
Fonduri pentru orice, nu şi pentru un teren de sport
teren scoalaConstantin Pora, ne-a mai menţionat şi un alt aspect. În urmă cu două luni şi jumătate, când s-a încheiat anul şcolar, a mai solicitat ajutorul Primăriei şi Consiliului Local Padeş pentru acordarea unor fonduri în vederea amenajării unui teren de sport. Până şi terenul din spatele şcolii a fost afectat de titlul de proprietate. „Vecinii au împrejmuit acest teren, astfel diminuându-se suprafaţa terenului de sport şi a spaţiului de joacă al copiilor. Primăria Padeş ne-a promis fonduri pentru această problemă, dar suntem încă în aşteptare”, a adăugat Pora. În prezent, doar cei 40 de preşcolari beneficiază de un spaţiu de joacă amenajat, dar care din păcate nu are decât o suprafaţă de 20 de metri pătraţi. Plus că, mobilierul de joacă este ruginit şi incomplet.
În fond, nu se pune problema de rea-voinţă în ceea ce priveşte dotarea unităţii şcolare, directorul Pora declarându-ne că se înţelege destul de bine cu actuala conducere a autorităţii locale.
Primăria Padeş a acordat însă pentru învăţământul local suma de 40.000 RON, bani care au trebuit să fie investiţi în cu totul alte modernizări. „Cu acei bani am putut împrejmui şcolile primare de la Apa Neagră, Cloşani, şi la Şcoala Generală Padeş. De asemenea, am putut construi o toaletă nouă pentru elevii unităţii de la Cloşani”, ne-a mai mărturisit cel care este director al Şcolii Generale Padeş din anul 2006 încoace. De această unitate, unde învaţă 40 de preşcolari şi 180 de elevi din clasele I-VIII, aparţin încă alte cinci şcoli primare:Călugăreni, Apa Naegră, Cloşani, Cerna-sat şi Motru-sec. În total, la unităţile de învăţământ din localitate, învaţă 40 de preşcolari şi 800 de elevi.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here