Scenariu sumbru pentru CE Oltenia. „În următorii doi-trei ani se închide pe cale naturală”

1795

Doru Vişan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a vorbit într-un amplu interviu acordat ziarului „Bursa”, despre situaţia Complexului Energetic Oltenia în cazul în care nu va reuşi să acceseze o schemă de sprijin pentru achiziţionarea certificatelor de carbon. „Dacă CE Oltenia nu accesează schema, în următorii doi-trei ani se închide pe cale naturală”, spune Vişan. În ceea ce priveşte energia produsă pe bază de cărbune, oficialul din Ministerul Energiei susţine că este „o anomalie”, pentru că se pun „toate tunurile pe cărbune”, toate restricţiile şi toate impunerile financiare, dar atunci când sistemul are probleme, toată lumea şi-l doreşte.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Energiei, cărbunele va juca, în continuare, un rol important, „în contextul în care ştim să îl gestionăm, în contextul în care are nevoie de sprijin şi în contextul în care respectăm în totalitate legislaţia de mediu – aceasta este condiţia primordială şi nici nu ne dorim să folosim cărbunele în afara legis¬laţiei de mediu”.
Sunt, însă, mai multe poveri pe umerii acestei resurse, iar cea mai dramatică este evoluţia preţului certificatelor de CO2. „Acestea au evoluat necontrolat, în afara oricăror previziuni, generând un impact uriaş (cel mai mare impact) asupra stabilităţii economice a companiilor, unul de 45% din cifra de afaceri, ceea ce a fost de neînchipuit şi de nesuportat şi trebuie să luăm măsuri. Este cazul Complexului Energetic Oltenia, societate care, din fericire, este, încă, sustenabilă datorită preţului bun al cărbunelui din piaţă, valorificarea lui fiind bună din punct de vedere economic. La CE Oltenia nu am avut niciodată, în ultimii doi ani, pierderi din exploatare, din operare. Anul trecut, componenta de pierderi a venit pe partea de certificate de CO2. Am rezolvat problema (privind obligaţia aferentă anului trecut), conform Memorandumului aprobat în Guvern, prin credit (cu aprobarea Ministerului de Finanţe, am luat un credit de 500 de milioane de lei, prin care am acoperit diferenţa pe care nu o puteam acoperi din surse proprii aferentă obligaţiilor de certificate de CO2 pe 2018). Am avut, însă, şi disponibilitatea de garantare, dar pentru anul acesta preţul certificatelor a crescut, cum era de aşteptat, ajungând zilele trecute la 29 euro/certificat”, a spus Vişan.

„Vom avea o mare problemă”
În acest context, se vorbeşte de promovarea unei scheme de susţinere a CE Oltenia pentru acoperirea costurilor cu certificatele de CO2. „Schema aceasta suport va fi una limitată în timp, având următoarea abordare: corelat cu evoluţia pieţei de energie şi a preţului certificatelor de CO2, pe anul acesta şi pe anii următori, compania face o analiză ca să vadă câte certificate (sau ce nivel al acestora) poate internaliza din surse proprii pe baza veniturilor obţinute din piaţă”, mai spune Vişan, care a vorbit şi de un scenariu sumbru pentru compania energetică. „A doua analiză, care s-a făcut, prevede două scenarii: unul în care CE Oltenia nu accesează schema şi, în următorii doi-trei ani, se închide pe cale naturală şi unul în care o accesează. Primul scenariu arată necesitatea acestei scheme şi a fost trans¬mis către Transelectrica, care l-a integrat în studiul de adecvanţă şi securitate a sistemului energetic. Studiul este finalizat şi indică existenţa unei probleme: în contextul în care avem capacitatea de interconectare disponibilă la maxim şi importăm toată energia din regiune ca şi cum ar fi disponibilă (fără să exportăm), rămân perioade (zile şi zeci de zile) în care nu avem de unde să luăm energie, aşadar trebuie să întrerupem alimentarea la consumatori. A doua componentă a schemei vizează impactul în piaţa de energie. Am transmis scenariul la OPCOM şi facem o analiză a evoluţiei preţurilor în piaţă, în aceste perioade. Aşteptăm concluziile în circa două săptămâni, dar estimăm că vor rezulta nişte preţuri foarte mari. De aici înţelegem că dacă omorâm repede CE Oltenia, fără să punem investiţii noi în loc, România va avea o mare problemă, atât în securitatea şi adecvanţa SEN, cât şi în creşterea preţului la consumatorul final şi în relocarea industriei. Noi vrem să promovăm această analiză ca Memorandum în Guvern după care ne propunem să notificăm CE, până în toamnă şi să începem negocierile cu Executivul de la Bruxelles”, a spus Doru Vişan, pentru „Bursa”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here