Scandal la Rovinari cu asistații social

343

Situație tensionată la Rovinari, după ce, ieri, Direcția pentru Protecția Copilului Gorj a deschis o anchetă socială la mai multe familii de aici, pentru a vedea condițiile în care trăiesc peste 20 de minori, după ce părinții acestora au ajuns să stea în stradă, fiind evacuați dintr-un bloc din cauza datoriilor acumulate la utilități. Asistenții sociali au mers la Rovinari pentru a vedea pe teren care este situația familiilor respective, luni seara chiar directorul Dumitru Cotruna având un dialog cu o parte dintre persoanele care au rămas fără locuințe.

„Eu stau în Rovinari și am mers să discut cu ei. În jurul unui foc făcut în fața blocului erau peste 20 de adulți, care mi-au spus că au probleme cu plata utilităților și așa au ajuns în stradă. Copiii lor nu erau acolo, părinții spunând că îi duc pe la rude și că nu îi mai lasă la școală în această perioadă”, a menționat Cotruna, acesta precizând că o parte dintre mame ar putea fi duse în centre temporare de primire a minorilor, împreună cu copiii, până la încălzirea vremii.
Mai multe persoane din Rovinari au declarat ieri că au fost evacuate din blocul în care locuiau la sfârșitul săptămânii trecute, de atunci stând sub cerul liber, lângă un foc pe care îl întrețin cu obiecte de mobilier sau haine vechi. Persoanele respective se plâng de faptul că facturile la apă sunt foarte mari, blocul social în care locuiau având pierderi pe rețea și un singur contor, fiecare membru al unei familii fiind nevoit să plătească cel puțin câte 100 de lei pentru pierderile respective. Astfel, familii care au câte 8 sau 9 copii au ajuns să primească facturi de câte 900 de lei lunar, pe care nu le-au plătit, blocul în care locuiau acestea acumulând datorii de peste 50.000 de lei. Suma i-a fost imputată proprietarului blocului de locuințe sociale, un om de afaceri, care, anterior, fusese amendat de Primăria Rovinari și pentru faptul că nu a reparat fațada clădirii. Omul de afaceri a decis vinerea trecută evacuarea persoanelor cu datorii, toți cei care aveau restanțe la utilități fiind scoși în stradă.

vlcsnap_rov2Cu jalba-n băţ la Filip
Persoanele rămase sub cerul liber au mers în cursul zilei la primarul orașului, Dorin Filip, cerându-i ajutor și solicitând să nu le fie ridicați copiii pentru a fi duși în centre de plasament. Primarul le-a declarat celor veniți la sediul Primăriei că soluția ducerii minorilor în centre de plasament, alături de mame, este una temporară, până când temperaturile de afară vor fi mai ridicate. Mai mulți bărbați au amenințat însă cu proteste și cu gesturi sinucigașe dacă reprezentații instituțiilor statului se vor atinge de copii lor, Dorin Filip menționându-le că, deocamdată, nu a fost luată vreo decizie finală. „Dacă statul are nevoie de copii să își facă, nu să îi ia pe ai noștri. Nu ne-au văzut aruncându-ne de pe bloc sau dându-ne foc cu benzină? Numai să pună ei mâna pe copilașii noștri! Nici la școală nu-i mai ducem decât dacă domnul primar ne dă scris că nu se atinge nimeni de ei”, a spus unul dintre bărbații veniți la sediul Primăriei Rovinari.
Direcția pentru Protecția Copilului Gorj va decide, cel mai probabil, în cursul acestei zile, după finalizarea anchetelor sociale, dacă și în câte cazuri se impune ducerea minorilor în centre de plasament.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here