Sărbători Arhierești la resfințirea a două biserici din Județul Gorj

821

La finele săptămânii trecute, în Protopopiatul Târgu Cărbunești au fost resfințite două biserici din Județul Gorj, de către Chiriarhul Mitropoliei Olteniei, fiind săvârșită și slujba de pomenire a ctitorilor acestor lăcașe de cult.

“Biserica aceasta, din satul acesta, avea nevoie de o refacere și de o slujbă arhierească, de o slujbă sfântă”
Astfel, sâmbătă, 3 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de Părintele Protoiereu Iulian Mărgineanu și de un sobor ales de preoți și diaconi, în acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din Parohia Petreşti, filia Dolceşti, comuna Săuleşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti. În cuvântul său de aleasă învățătură duhovnicească, Arhipăstorul sufletelor noastre și al sfintelor Fotografie0347lăcașe de cult din Mitropolia Olteniei a subliniat că: “La un asemenea prilej, credem că e bine să ne bucurăm de această zi sfântă și binecuvântată, care, cum constatăm, este și înfrumusețată de Bunul Dumnezeu cu lumină, cu timp frumos, cu viață pașnică. Pentru că biserica aceasta, din satul acesta, avea nevoie de o refacere și de o slujbă arhierească, de o slujbă sfântă prin care să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să vină să sfințească munca noastră și să-și arate semnele Sale cele bogate, prin răspunsurile pe care ni le dă la rugăciunile noastre! Pentru că noi suntem acum în sfânta biserică, înaintașii noștri sunt permanent în viața veșnică, numai datorită grijii și ocrotirii Lui Dumnezeu. Așadar, când ne uităm în jurul nostru, de privim la cer, de privim creația Lui Dumnezeu, nu vedem altceva decât mâna nevăzută a Atotputernicului și întreaga Creație ne vorbește despre Cel Care a făcut-o! «Căci, cerurile spun Slava Lui Dumnezeu, și facerea mâinilor Lui o vestește tăria»! Așadar, plin este cerul și pământul de slavă cerească! Nici un loc nu este fără de Dumnezeu! Prin urmare, aici, în biserica dumneavoastră este prezent Mântuitorul Iisus Hristos, unde sunt prezenți și sfinții, prezentă este și Maica Domnului, cu toate puterile cerești, pentru că noi avem de la Sfântul Botez, fiecare dintre noi avem un înger păzitor! E adevărat că acel care ne ispitește pe noi și ne întunecă mintea, și ne îndeamnă să facem fapte rele este diavolul”, iar în consecință, fiecare dintre noi trebuie să înțelegem că avem nevoie, în primul rând, de sufletul nostru, pe care nu-l putem păzi și nu-l putem apăra decât cu rugăciunea și cu venirea la sfânta biserică.

“Dumneavoastră v-ați învrednicit ca după osteneala depusă, să primiți binecuvântarea Lui Dumnezeu și să se resfințească biserica aceasta”
În încheierea pilduitorului său cuvânt de o mare amplitudine morală, Întâistătătorul bisericilor din Oltenia a spus: “Așadar, osteneala de aici, grija noastră pentru mântuirea sufletului nostru, vor fi răsplătite în Împărăția Lui Dumnezeu, de a sălășlui împreună cu sfinții, întru lumina cea veșnică și întru veselia cea fără de sfârșit! Este un lucru firesc, normal, ca răsplata faptei bune să fie lăudată, cinstită de toată lumea! Strămoșii dumneavoastră s-au îngrijit și au trudit ca să zidească această biserică și iată că acum dumneavoastră v-ați învrednicit ca după osteneala depusă, să primiți Fotografie0349binecuvântarea Lui Dumnezeu și să se resfințească biserica aceasta. E un lucru foarte important, pentru că nu toate generațiile au ocazia aceasta, de a avea parte de o asemenea bucurie! Dumnezeu v-a ajutat ca prin ajutorul oamenilor buni, să faceți acest lucru binecuvântat de Dumnezeu! Deci, osteneala înaintașilor pentru zidirea acestei biserici, preocuparea și osteneala de a reface, de a repicta sfânta biserică se vede bine, ca și preocuparea Părintelui Protoiereu, iar pentru aceasta, aducem aleasă mulțumire, în primul rând Bunului Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul bisericii! Pe toți, cei care s-au ostenit, pe toți, cei care ați venit azi la sfânta biserică, vă felicităm și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească mereu cu al Său Har și cu a sa iubire de oameni, Amin”! Duminică, 4 octombrie 2015, a fost săvârșită Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul «Sfânta Cuvioasă Parascheva», din Parohia Cărpiniş, comuna Crasna, Protoieria Târgu Cărbuneşti.

“Să fim uniți, moștenind și ducând mai departe zestrea noastră creștinească”
Cu acest prilej, Preotul Paroh Aristică Morancea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor și au fost acordate gramate chiriarhale de mulțumire celor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii. Preacucernicul părinte paroh a ținut să mulțumească Înaltului nostru ierarh, care: “A poposit în mijlocul nostru pentru a binecuvânta strădania credincioșilor și credința care trebuie să sporească necontenit bucuria de a-I mulțumi Lui Dumnezeu pentru toate! Suntem onorați, suntem bucuroși, trebuie să-I mulțumim Lui Dumnezeu pentru că ne-a îngăduit să lăsăm ceva urmașilor, ca un semn al bucuriei, pentru că ne îndeamnă să fim uniți, moștenind și ducând mai departe zestrea noastră creștinească, adevărată, românească, pentru a avea mereu credința unită și nădejdea sporită”, a încheiat preacucernicia sa!

“Fapta bună pe care noi o facem înaintea Lui Dumnezeu, Preamilostivul ne-o întoarce nouă și ne-o răsplătește”
Și de această dată, în preaplinul de învățătură cuvânt pilduitor, Arhiereul Eparhiei noastre a subliniat că lucrul cel mai important în viața noastră și în existența noastră Fotografie0356este atunci când facem Voia Lui Dumnezeu! Orice lucru am face și am împlini pe pământul acesta, nu se poate compara cu această frumoasă îndeletnicire a omului de a fi permanent cu preocuparea pentru înfrumusețarea sufletului, pentru agonisirea faptelor bune și pentru dobândirea slavei dumnezeiești, a iubirii Tatălui Ceresc, a Fiului și a Sfântului Duh! Prin acestea, noi arătăm că suntem oameni făcuți de Dumnezeu! Iar noi, ori de câte ori se citește Sfânta Evanghelie, să înțelegem ceea ce se citește pentru că Însuși Mântuitorul Hristos a vorbit cu grai omenesc, sfințind, pe de o parte, atât trupul nostru, limbajul nostru și graiul nostru, și învățându-ne și pe noi! Cu aceste cuvinte, noi Îl lăudăm pe Dumnezeu și Îl cinstim în tot timpul și în tot locul. Așadar, Dumnezeu a ales pe pământ «Casa» Sa, care este biserica! Pentru că ne spune: «Casa Tatălui meu, casă de rugăciune se va chema», spune Mântuitorul Iisus Hristos, și ori de câte ori sfințim biserica, noi spunem: «Această Casă, Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această Casă Duhul Sfânt a sfințit-o»! Deci, Dumnezeu Și-a făcut Casă în mijlocul nostru, în comunitatea noastră, în parohia noastră, ca să ne arate, pe de o parte, cât de mult ne iubește, că nu se poate despărți de noi, ca un Tată Bun locuiește cu noi! Și ne mai spune Mântuitorul Hristos, cu glasul Evangheliei Duminicii acesteia, că: «Oricâte vreți să vă facă vouă oamenii, faceți și voi lor! Căci așa veți primi porunca Lui Dumnezeu»! Accentuând rolul faptelor bune în viața noastră, importanța iubirii și a iertării greșiților noștri, Înaltpreasfințitul Părinte a spus: “Fapta bună pe care noi o facem înaintea Lui Dumnezeu, Preamilostivul ne-o întoarce nouă și ne-o răsplătește la sfârșitul veacurilor, când vom intra în Împărăția Cerurilor. Așadar, orice faptă bună, până la un pahar cu apă, zice Domnul, nu va rămâne nerăsplătită! Prin urmare, când facem ceva, să nu știe stânga, ce face dreapta! Căci, așa ne vom arăta cu adevărat, fii ai Tatălui Ceresc, moștenitori ai Împărăției Cerurilor”!

“O «Casă a Lui Dumnezeu», împodobită pentru primirea noastră a tuturor și a dumneavoastră”
În încheierea cuvântului duhovnicesc de învățătură, Mitropolitul Olteniei a spus: “Din Evanghelia de astăzi, să învățăm cum trebuie să ne comportăm unii față de alții cu Fotografie0358iubire, ce trebuie să facem unii pentru alții cu dăruire, și cu tot dinadinsul să facem fapta cea bună, nu din zgârcenie, pentru că știți că jertfa lui Cain, nu s-a ridicat la ceruri! Numai jertfa lui Abel! Cea curată, din tot sufletul, cu toată dărnicia. Prin urmare, rugăm pe Bunul Dumnezeu ca toți aceia care au contribuit la înfrumusețarea sfintei biserici, să le răsplătească Preamilostivul însutit și înmiit! Felicităm pe toți cei care au depus aceste eforturi, ca să arate biserica aceasta, după 110 ani de la târnosirea ei, frumoasă, primitoare, ca o Casă a Lui Dumnezeu, împodobită pentru primirea noastră a tuturor și a dumneavoastră, căci puterea Lui Dumnezeu, lucrarea Lui Dumnezeu sunt permanent în lume, și în mod sigur, nu se despart niciodată de noi! Facă Preabunul Dumnezeu să sporească dragostea, să sporească râvna și credința în sufletele noastre, să îndepărteze răutatea, zgârcenia, nemilostivirea, judecata și alte păcate care ne despart de Dumnezeu! Har Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea Lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh, să fie cu noi, cu toți, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here