Sărbătoarea Nucului, în linie dreaptă

139

afisDuminică are loc prima ediţie a Sărbătorii Nucului. Consiliul de Administraţie al Obştii Valea Susenilor şi cel al Obştii Moşnenilor Suseni Muntele Straja Grivele îşi aşteaptă invitaţii în poieniţa cu nuci de la intrarea pe Valea Susenilor pentru a petrece împreună la ediţia de debut a acestei manifestări.

Pe 20 mai, începând cu ora 13:00, se dă startul activităţilor ce se vor derula cu ocazia primei ediţii a Sărbătorii Nucului. Evenimentul se va desfăşura în Poiana Nucilor de la intrarea pe Valea Susenilor. Iniţiativa organizării manifestării a aparţinut consiliilor de administraţie a celor două obşti din zonă: Obştea Valea Susenilor şi Obştea Moşnenilor Suseni Muntele Straja Grivele. Ion Măruţă, preşedintele Obştii Valea Susenilor, spune că pregătirile pentru organizarea primei ediţii a Sărbătorii Nucului sunt aproape finalizate. „Suntem în linie dreaptă cu pregătirile. Practic, totul este pus la punct şi sperăm să ni se alăture cât mai multe persoane, să avem o sărbătoare frumoasă, aşa cum ne dorim”, precizează Măruţă.

100 de ani de existenţă a obştilor

Duminică, în cadrul Sărbătorii Nucului se va marca şi împlinirea unui secol de existenţă a obştilor Valea Susenilor şi Moşnenilor Suseni Muntele Straja Grivele. „Sărbătorim 100 de ani de la constituirea primelor forme legal organizate ale acestor obşti, constând în Aşezăminte şi Tabele de Drepturi. Prin Aşezămintele înregistrate la judecătorii se arată delimitarea în teren a proprietăţii fiecărei obşti, iar pe Tabelele de Drepturi erau evidenţiate date referitoare la cota fiecărui proprietar, costând în numărul de drepturi şi suprafaţa care o avea în proprietate”, explică Ion Măruţă, preşedintele Obştii Valea Susenilor. Sărbătoarea Nucului începe cu o slujbă religioasă şi dezvelirea unei plăci comemorative închinată fondatorilor celor două obşti din anii 1911-1913. Începând cu ora 14:00, organizatorii au pregătit participanţilor o serie de surprize, cântece, joc şi voie bună.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here