Sărbătoare duhovnicească la Biserica din Parohia Urecheşti, Protoieria Tg. Jiu-Sud, județul Gorj

882

După ce sâmbătă a fost săvârșită Sfânta Liturghie și sfințirea Paraclisului Penitenciarului de maximă siguranță din Tg. Jiu, în Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Urecheşti, Protoieria Tg. Jiu-Sud, judeţul Gorj, în prezența a câteova sute de credincioși veniți aici cu prilejul sărbătoririi celor 100 de ani de la ridicarea sfântului lăcaş.

“Aici este «obrazul» așezării, la intrarea în sat, cu troița și cu monumentul eroilor”
În acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova, preacucernicul părinte paroh Emil Grigoroiu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cel care îi urmează întru slujirea altarului, destoinicul său fiu, preacucernicul părinte Nicolae Grigoroiu, a fost hirotesit sachelar. Au primit gramate chiriarhale de mulțumire: domnul primar Vasile Moșoiu, care a dat asigurări că va fi alături “de cetățeni, de enoriași, de toată comunitatea locală, ca să acord sprijinul material și financiar de care dispunem și să continuăm lucrurile frumoase care au fost făcute până acum”, doamna Valeria Culcea și domnii Ion Obrocea și Alexandru Săftescu. În cuvântul său plin de elocință, Părintele paroh Emil Grigoroiu a precizat: “Suntem în această zi recunoscători și mulțumitori față de ÎPS Părinte Mitropolit dr. Irineu, care a venit în mijlocul nostru ca să ne dea această binecuvântare pe care o luăm întotdeauna de la sfânta biserică și o ducem la casele noastre, ca să simțim acolo că Dumnezeu este cu noi, că El ne ajută întotdeauna. Cum le spuneam enoriașilor mei, aici este «obrazul» așezării, la intrarea în sat, cu troița și cu monumentul eroilor. Astăzi, noi facem pomenire și pentru jertfa eroilor din comuna noastră! Rămâne, ca mai departe, noi și enoriașii noștri să ne continuăm activitatea și să facem ceea ce este bun”! A fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru țară, a ctitorilor sfintei biserici și a celor plecați la viața cea veșnică.

“Dumnezeu face să se petreacă lucruri de o importanță covârșitoare pentru viața noastră”
În Cuvântul de aleasă învățătură arhierească, ÎPS Părinte dr. Irineu a început prin a spune că această zi “rămâne înscrisă în memoria noastră, în amintirea noastră, a tuturor, că iată, la 100 de ani de la zidirea acestei sfinte biserici, avem ocazia să participăm la Sfânta Liturghie împreună, să ne rugăm cu smerenie Mântuitorului Iisus Hristos și tuturor sfinților să ne fie mijlocitori înaintea Tatălui Ceresc, pentru noi și familiile noastre, pentru toți credincioșii ortodocși din această Arhiepiscopie și această a zonă a Olteniei. Astfel de momente sunt rare în viața noastră și de aceea, trebuie să ne bucurăm din plin de ele, pentru că nu întotdeauna avem asemenea slujbe cu arhiereu, cu preoți și cu diaconi, să fim martori la asemenea evenimente.
Dumnezeu face ca la câteva generații să se petreacă asemenea lucruri de o importanță covârșitoare pentru viața noastră”!

“Să-i mulțumim Lui Dumnezeu pentru toate câte ni le dăruiește”
Foto3Chiriarhul eparhiei noastre ne-a dovedit că din tezaurul de înțelepciune al Pericopei Evanghelice a «Vindecării slugii sutașului» putem desluși faptul că noi, oamenii, asemeni sutașului, nu suntem vrednici să-I mulțumim Lui Dumnezeu pentru toate câte ni le dăruiește, dar, cu toate acestea, sutașul “avea o credință deosebită, avea o dragoste față de oameni și avea un bun simț, am zice noi”, iar din punctul de vedere al credinței în Dumnezeu, dovedită chiar prin vorbele sale, “acestea dovedesc faptul că era un om deosebit, un om credincios, respectuos și omenos. El a venit la Mântuitorul Iisus Hristos pentru că auzise de multe ori că Domnul a săvârșit multe minuni și a vindecat pe mulți bolnavi. Ce avea el de cerut în momentul acesta? Dorea ca să primească vindecare, sănătate servitorul său! Vă dați seama, un comandant de corp de armată dintr-un orășel, se preocupă, printre altele, și de servitor, de slugile sale! Acest om era cu adevărat un om bun, un om drept! El nu rămâne la nivelul ofițerilor săi superiori. Și mai apoi, nu se mai interesează de ei, ci, chiar de sluga sa. Și pe acesta, îl vede chinuit, îl vede suferind, îl vede îndurerat, îl vede că se chinuiește pe patul său de moarte, și nu așteaptă ca să-l vadă că trece din lumea aceasta, ci, crede că dacă Mântuitorul Iisus Hristos  va spune un cuvânt, se vindecă sluga sa! În alte momente, acest sutaș, comandant peste 100 de ostași, acest om, a ajutat și sinagoga din Capernaum. Și chiar iudeii, îl îndemnau pe Mântuitorul Hristos ca să-i împlinească dorința, întrucât a făcut mult bine conaționalilor lor, a încercat să restaureze casa lor de rugăciune și să aibă grijă de bunul mers al acestui locaș sfânt, pentru ei și pentru generațiile următoare”.

“În Biserică suntem bogați cu adevărat, fiindcă ne îmbogățim unii de la alții”
Întâistătătorul sfintelor lăcașe din Oltenia a relevat faptul că în spiritul bisericii noastre dreptmăritoare: “Și noi ne rugăm pentru cei de lângă noi, că sunt părinți, că sunt frați, că sunt prieteni, că sunt copii! Îl rugăm pe Dumnezeu ca să le dea sănătate, Îl rugăm pe Dumnezeu să le dea înțelepciune, Îl rugăm pe Dumnezeu să-i îmblânzească, îl rugăm pe Dumnezeu ca să le dea pace și liniște în casele lor, în familiile lor, în sufletele lor. Și Dumnezeu ascultă această rugăciune a noastră! Aceasta înseamnă că Preamilostivul Dumnezeu apreciază foarte mult, atunci când ne rugăm unii pentru alții. De exemplu, în biserica noastră preotul se roagă pentru toți. La biserică vin și se roagă și dau preotului ca să se roage pentru sufletele lor, pentru apropiații lor, dar și pentru cei care au murit și s-au mutat de aici în lumea de dincolo, iar împreună ne rugăm la Sfânta Liturghie ca Bunul Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să primească sfânta jertfă și pe noi să ne miluiască cu al Său Har și cu a Sa iubire de oameni! Deci, toate acestea le face Bunul Dumnezeu, ca nu cumva să zică cineva că este suficient, că este independent, că nu are nevoie de nimeni! Toți avem nevoie unii de alții! De aceea, nu ne-a dat nici toate darurile, unora le-a dat un dar, altora altul, iar în Sfânta Biserică, darurile Lui Dumnezeu revărsate asupra noastră să le fie de folos tuturor, astfel că numai în unitate, în comuniune, în Sfânta Biserică suntem bogați cu adevărat, pentru că ne îmbogățim unii de la alții! Ne îmbogățim și prin exemplu, că îl vedem pe unul că este evlavios, îl vedem că se închină, îl vedem că face metanii, și noi ne luăm unii după alții, cercetăm și judecăm ce este de folos și imediat ne facem ca niște copii iubiți ai Lui Dumnezeu”!

“Pe toți, Dumnezeu să-i pomenească și să-i așeze cu drepții în Împărăția Sa”
Ca o sinteză a cuvântului său de învățătură, Mitropolitul Olteniei a concluzionat “că în această zi sfântă de 100 de ani de la zidirea acestei biserici, ne rugăm și pentru eroii și martirii neamului nostru, despre care Părintele Emil ne-a și spus că unii dintre ei nu s-au mai întors din război. Ne rugăm întotdeauna pentru acești apărători ai patriei noastre, care și-au vărsat sângele pentru noi! Dar, și pentru cei care au murit dintre neamurile noastre și i-am pomenit la sfânta slujbă! Pe toți, cei de-o rudenie cu noi, moși-strămoși, frați, surori, fii și fiice! Pe toți, Dumnezeu să-i pomenească și să-i așeze cu drepții în Împărăția Sa! Așadar, sărbătoarea de astăzi este atotcuprinzătoare, a noastră, a celor care suntem de față, a celor care s-au mutat în viața veșnică și care sunt aici și se bucură de aceste momente sfinte de rugăciune, pentru că «unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, ne spune Domnul, acolo sunt și Eu în mijlocul lor!». Așadar, fiind atâția la biserică, în număr mare, care ne-am rugat unii pentru alții, ca și în Evanghelia de astăzi, primim răspunsul Domnului, că El va veni și va răsplăti fiecăruia după rugăciunile lui și după osteneala lui! Mulțumim Lui Dumnezeu pentru această zi, felicităm pe cei care s-au ostenit la înfrumusețarea sfintei biserici, ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș, felicităm pe cei care au lucrat și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască însutit și înmiit! Dumneavoastră, de asemenea, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să reverse pacea Sa și Harul Său cel bogat peste toți, peste familiile dumneavoastră și peste toți cei pe care i-ați pomenit și pe care îi pomenim întotdeauna! Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea Lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh, să fie peste voi toți, Amin”!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here