Sărbătoare Arhierească la Hramul Mănăstirii «Sfântul Prooroc Ilie», localitatea Dobriţa, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, Gorj

1415

Joi, 20 iulie 2017, chiar dacă a fost o zi lucrătoare pentru unii dintre noi, de Praznicul «Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul», am avut un mare şi minunat eveniment duhovnicesc, la Sfânta Mănăstire Dobriţa, în faţa a câteva sute de credincioşi din Gorj, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Hramul “Sfântul Ilie”, al acestei Mănăstiri, situată în apropierea Sanatorului de boli pulmonare, Spitalul de pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj. Pentru noi, gorjenii, ca şi pentru întreaga Oltenie, a devenit o frumoasă tradiţie a ultimilor ani, ca la un asemenea ceas de aleasă şi binecuvântată sărbătoare, în ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, IPS Părinte Mitropolit Irineu să fie prezent în mijlocul obştei monahale şi a credincioşilor de la acest aşezământ din vârf de munte. Slujba arhierească a fost săvârşită la altarul de vară din curtea Mănăstirii, Chiriarhul nostru fiind ajutat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop, Marian Mărăcine, iar răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova.

“Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul ne reuneşte pe toţi în acest vârf de munte”
După încheierea slujbei euharistice, Părintele Mitropolit a «picurat» în cămara sufletului celor prezenţi un minunat cuvânt de învăţătură despre viaţa, personalitatea şi modelul de credinţă pe care îl reprezintă Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, pentru toţi credincioşii din această lume, spunând: “În această zi, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul ne reuneşte pe toţi în acest vârf de munte, pentru că de fiecare dată când urcăm aici, avem simţirea că ne aflăm pe Muntele «Carmel», acolo unde Sfântul Ilie Tesviteanul s-a rugat şi a chemat puterea Lui Dumnezeu, ca să ne arate care este credinţa cea adevărată în singurul şi unicul Creator şi judecător al cerului şi al pământului. Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a trăit demult, a fost Prooroc înaintea Lui Dumnezeu, a trăit în viaţă curată, feciorelnică, iar în toate zilele vieţii sale, n-a făcut decât să-L preamărească şi să-L slujească pe Dumnezeu. Pentru aceasta i s-a dat har, putere dumnezeiască, atât de mare încât a «încuiat» cerul trei ani şi şase luni, ca să nu fie rouă şi nici apă pe pământ! Toate acestea le-a făcut pentru credinţă, evlavie şi atât de mare râvnă înaintea Lui Dumnezeu! Având apropiere de Dumnezeu prin faptele sale şi unindu-se cu Dumnezeu, pentru că faptele bune ne deschid «uşa» Milostivirii Lui Dumnezeu şi ne pregătesc să devenim ca o «cămară bine împodobită» a Celui Care este Creatorul nostru. Deşi Dumnezeu ne alcătuieşte cu mâinile Sale şi ne înfrumuseţează cu darurile Sale, făcându-ne după chipul Său, El, totuşi, aşteaptă de la noi ca să-I deschidem «uşa sufletului», ca să intre în interiorul nostru. El respectă voinţa noastră, iar cel care ascultă glasul Lui şi Îi deschide «uşa», cum spune Sf. Ioan Evanghelistul, în sufletul aceluia intră şi sălăşluieşte cu Sufletul Său! Cel care împlineşte poruncile Lui Dumnezeu şi ascultă Vocea Lui, acela Îl iubeşte pe Dumnezeu, iar Dumnezeu vine la el şi Se aşează în sufletul său, aşa cum ne rugăm Duhului Sfânt, să se aşeze în noi şi să ne curăţească de toată întinăciunea! …De aceea îl cinstim cu atât de mare evlavie pe Sfântul Ilie, de aceea îi purtăm numele, de aceea ridicăm biserici şi mănăstiri în numele său şi-l simţim cu adevărat ocrotitor şi ajutător. De altfel, ori de câte ori îi cinstim pe sfinţi, Îl cinstim pe Însuşi Dumnezeu, căci ne spune Psalmistul: «Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui, Dumnezeul lui Israel; însuşi va da putere şi întărire poporului Său. Binecuvântat este Dumnezeu»” (Ps. 67, 36).

“Sfântul Ilie să ne întărească în tot ceea ce este bun şi folositor”
Prin urmare: “Sfinţii rămân pentru noi modele de vieţuire, în şi cu Dumnezeu, a reiterat Mitropolitul Olteniei.
Exemple de oameni, ca şi noi, dar care şi-au răstignit patimile, ispitele şi toată întinăciunea, pentru a se înfăţişa înaintea Lui Dumnezeu ca «locaşuri» sfinte în care Duhul Sfânt să se sălăşuiască. Se cuvine, aşadar, să-l rugăm pe Sfântul Ilie să ne întărească în tot ceea ce este bun şi folositor, să ne dăruiască pace în suflete şi ploaie la timp pentru ogoare, să ne ajute în sporirea credinţei, a dragostei şi a râvnei pentru fapta cea bună, spre slava Lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor noastre! Pentru noi, Crucea este «armă» de luptă împotriva întunericului, de luptă împotriva diavolului! Sfântul Prooroc Ilie este acela care va veni înaintea arătării Domnului la judecată! El va vorbi depre Mântuitorul Hristos, într-un moment de grea cumpănă, pentru că vremurile acelea vor fi înfricoşate! Sfântul Ilie şi cu Sf. Enoh, vor veni şi vor vorbi despre Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că diavolul va da război împotriva credinţei creştine! Sfântul Ilie este viu, de aceea, îl cinstim ca pe o fiinţă vie, îl lăudăm ca pe unul care ne ascultă şi care împlineşte rugăciunile noastre, îi purtăm numele. Prezenţa sa este o realitate în viaţa noastră, a credincioşilor”, a spus în încheierea cuvântului său de învăţătură, Mitropolitul Olteniei!
Să amintim că aşezământul monahal de la Dobriţa a fost ridicat între anii 2005 – 2008, pentru a împlini, cu deosebire, nevoile spirituale ale pacienţilor cu afecţiuni pulmonare de la Spitalul de pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu”, la iniţiativa părintelui ieromonah Irineu, cu sprijinul Consiliului Judetean Gorj şi al Mitropoliei Olteniei. Slujba de târnosire a bisericii, care a primit şi hramul “Naşterea Maicii Domnului”, a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, la 20 iulie 2010, iar într-un timp foarte scurt, sfântul locaş a devenit loc de pelerinaj pentru mulţi credincioşi care apreciază în mod deosebit frumuseţea bisericii de aici, construită în totalitate din lemn, în stil maramureşan, precum şi zona de un pitoresc deosebit.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here