Salvamont a realizat bilanțul lunii septembrie

131

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna septembrie a anului 2018, a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. Numai la nivelul județului Gorj au fost 12 intervenții, în care au fost implicate 17 persoane, 4 cazuri fiind preluate de ambulanță pentru transport la spital, iar un caz a fost predat la IML.

Septembrie este luna de final de sezon de vârf în turismul montan, caracterizată printr-un număr relativ mare de turişti pe munte, dar şi de foarte multe accidente, fapt ce a impus asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel ridicat. Astfel, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontişti s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor montane, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze Salvamont.
În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 280 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 386 persoane. Dintre acestea, 111 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 5 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV, iar 3 victime serviciilor IML. La nivelul județului Gorj au fost 12 intervenții, în care au fost implicate 17 persoane, 4 cazuri fiind preluate de ambulanță pentru transport la spital, iar un caz a fost predat la IML.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 235 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

Peste o mie de apeluri pentru informații despre zona montană
De asemenea, în cursul lunii septembrie s-au primit 1.146 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 766 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 380 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cursul lunii septembrie salvamontiştii au asigurat asistenţa de specialitate la un număr de 33 de competiţii sportive cu caracter montan , competiţii la care s-au înregistrat peste 21.560 de participanţi.
În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care deţin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajaţi.

Salvamontiștii, pregătiți să intervină la solicitări!
Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de vară, în toate zonele din ţară în care se practică intensiv sporturile de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile Salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.
Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here